Guvernul turc amendează Dogan cu 2,5 miliarde de dolari

Autorităţile din Turcia au amendat Dogan Yayin cu 3,76 miliarde lire turceşti (2,53 miliarde dolari) pentru neplata unor taxe, pe fondul îngrijorării crescânde din industria media cu privire la presupusele încercări ale adminitraţiei turce de a cenzura vocile critice.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Guvernul turc amendează Dogan cu 2,5 miliarde de dolari

Guvernul turc amendează Dogan cu 2,5 miliarde de dolari

Decizia reprezintă cea mai recentă etapă a unei dispute prelungite între grupul media şi guvernul turc, care consideră că Dogan prezintă activitatea cabinetului într-o lumină nefavorabilă.

Pe fondul îngrijorării crescânde că "frica de repercusiuni pune capac potenţialelor atitudini critice din presă" cu privire la administraţia premierului Tayyip Erdogan, ministerul de Finanţe a amendat, marţi, mai multe firme controlate de grupul Dogan Yayin, cu sume în valoare totală de 3,76 miliarde de lire turceşti (2,53 miliarde de dolari SUA).

Suma totală reprezintă dublul datoriilor către stat din taxe restante ale grupului, în valoare de 1,88 miliarde de lire turceşti, conform examinării contabile pe anii 2005, 2006 şi 2007, se arată într-un comunicat transmis de Dogan Yayin către bursa de la Istanbul.

Este a doua amendă mare suferită de Dogan în acest an

Decizia de marţi a guvernului este a doua amendă mare suferită de Dogan în acest an, după ce autorităţile au penalizat grupul, în februarie, cu 900 milioane de lire, pentru nereguli legate de vânzarea a 25% din acţiunile diviziei TV către o companie germană, notează Reuters.

Grupul controlează peste jumătate din piaţa media privată din Turcia, iar disputa dintre Dogan şi guvern vizează acoperirea media nefavorabilă cu privire la "rădăcinile islamiste" ale cabinetului.

Dogan, care controlează printre altele cel mai bine vândut cotidian din Turcia, Hurriyet, şi televiziunea CNN Turk, a anunţat că va încerca să rezolve disputa privind taxele prin toate metodele legale, inclusiv prin negocieri.

"Este inevitabil, această decizie va avea un efect negativ asupra Turciei (...) în special într-o perioadă în care finanţările şi resursele străine sunt necesare", se arată în comunicatul Dogan.

Acţiunile Dogan Yayin şi ale grupului-mamă, Dogan Holding, s-au prăbuşit

Acţiunile companiei de media Dogan Yayin şi ale grupului-mamă, Dogan Holding, s-au prăbuşit marţi cu 11% pe bursa de la Istanbul, în timp ce principalul indice de referinţă cobora cu 0,25%.

"Ţinând cont de context, această penalizare ridică într-adevăr semne de întrebare. Amenda se încadrează într-un climat de îngrijorare în ceea ce priveşte libertaeta presei din Turcia", a comentat purtătorul de cuvânt pe teme de libertate media al International Press Institute din Viena, Anthony Mills.

Guvernul neagă că aceste amenzi

Piaţa media din Turcia a devenit, în ultimii ani, tot mai divizată între două tabere, cea care sprijină guvernul şi cei care critică administraţia şi Uniunea Europeană, iar Statele Unite şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la cenzurarea presei nefavorabile puterii, notează Reuters. Unul dintre obiectivele actualului cabinet este avansarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE.

Reprezentanţii Dogan susţin că se confruntă cu amenzi fără precedent cu privire la neplata taxelor deoarece ziarele şi televiziunile grupului critică guvernul, în special în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie.

Premierul Erdogan a criticat public Dogan în repetate rânduri pentru lumina neaforabilă în care pune guvernul şi a recomandat în acest an membrilor partidului AK, aflat la putere, să nu cumpere ziarele editate de grup.

Guvernul neagă că aceste amenzi, considerabil mai mari decât orice penalizare suportată vreodată de o companie din Turcia, sunt motivate politic, şi că Dogan ar suferi un "tratament special".

Amenda anunţată marţi reprezintă echivalentul a circa 80% din valoarea de piaţă combinată a Dogan Yayin şi a grupului-mamă, Dogan Holding.

Grupul Dogan este prezent şi în România, unde deţine postul de televiziune Kanal D.

Dogan a intrat pe piaţa de televiziune din România în ianuarie 2007, când televiziunea Kanal D a primit licenţă audiovizuală de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). În plus, CNA a acordat, în decembrie 2008, o licenţă audiovizuală prin satelit televiziunii Lolipop TV, un post pentru copii operat de trustul Dogan Media International, parte a grupului Dogan Yayin, a cărui lansare a fost anunţată, la momentul respectiv, pentru anul 2009.

Acţiunile Kanal D în România sunt deţinute în proporţie de 25% de grupul media Ringier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici