Guvernul vrea să acorde 6 licenţe de televiziune digitală

Guvernul vrea să acorde şase licenţe de televiziune digitală terestră, din care una va trebui să asigure o acoperire de 60% din populaţie şi 50% din teritoriu până la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să acorde 6 licenţe de televiziune digitală

Guvernul vrea să acorde 6 licenţe de televiziune digitală (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

"Un multiplex (Multiplexul 1 - licenţa) va fi acordat cu obligaţia ca pe acesta să se retransmită programele TV publice naţionale, free to air şi cu obligaţii de acoperire în teritoriu şi populaţie. Acest multiplex va funcţiona simultan cu serviciile analogice de televiziune terestră pe durata perioadei de tranziţie care se va încheia la 1 ianuarie 2013", se precizează în proiectul de HG pentru adoptarea strategiei privind tranziţia de la TV analogică la cea digitală.

Celelalte cinci licenţe vor fi acordate prin selecţie competitivă organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune.

Astfel, un multiplex va fi acordat înainte de 1 ianuarie 2013, următoarele trei după 1 ianuarie 2013, iar ultimul după 17 iunie 2015, odată cu încetarea completă a emisiilor de televiziune analogice, se precizează în proiectul de act normativ.

"Multiplexul nr. 1 va trebui să asigure până la 1 ianuarie 2013, data stabilită pentru finalizarea procesului de tranziţie la televiunea digitală, o acoperire pentru programele de televiziune naţionale publice de minimum 80% din populaţie şi 70% din teritoriu, iar până la 31 decembrie 2014, o acoperire de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu", se spune în document.

Multiplexele vor fi acordate astfel încât să permită transmisia/retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune în standardul normal de definiţie (standard definition - SD) sau a unei combinaţii de posturi SD, High Definition (HD - înaltă definiţie), precum şi a unor servicii multimedia, în format MPEG4.

În cazul în care rămân disponibile multiplexe regionale/locale în urma procesului de tranziţie, acestea vor fi acordate prin procedură de selecţie competitivă organizată de ANCOM.

Potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2012, va fi lansată o campanie de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie la televiunea digitală.

Aproape 17% din gospodăriile din România recepţionează programele TV în format analogic, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

"O parte se va îndrepta către medii existente (cablu TV, DTH - televiziune prin satelit), dar cea mai mare parte a acestora vor depinde de lansarea serviciilor de televiziune digitală terestră (Digital Video Broadcasting-Terrestrial - DVB-T)", se spune în nota de fundamentare.

Transmisia digitală terestră a programelor TV constă în digitizarea şi comprimarea informaţiei în format MPEG-2 sau MPEG-4. În acest fel, în cadrul unui canal TV de 8 MHz (cât este alocat în banda UHF unui program analogic), se pot transmite până la opt programe TV, structurate într-un multiplex digital.

Calitatea transmisiei este superioară în comparaţie cu cele actuale, pemiţând formate 3/4, 16/9 sau HD. Semnalul este captat cu ajutorul unei antene UHF. Receptorul de televiziune digitală terestră poate fi un decodor încorporat în televizor sau un echipament de sine stătăto (set-top box).

Formatul digital de recepţionare a programelor TV permite vizionarea canalelor pay per view, respectiv vizionarea la cerere a unor filme sau evenimente programate şi plata numai a acestor servicii.

În august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

Adoptarea HG 833/2010 a făcut ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexe).

Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.

Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici