- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (08.04.2011, 17:53)
Hans-Christian Habermann, printre laureaţii premiilor Europa Nostra 2011
Hans-Christian Habermann se numără printre cei 27 de laureaţi din 2011 ai premiilor Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural, acordate de organizaţia internaţională Europa Nostra şi de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
56 afișări
Personalitate cunoscută pentru implicarea sa în restaurarea patrimoniului construit românesc, Habermann, preşedintele Fundaţiei Saşilor Transilvăneni, a primit un premiu Europa Nostra la categoria Contribuţii exemplare.
Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat joi cei 27 de câştigători ai premiilor Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural (premiile Europa Nostra), acordate în patru categorii: Conservare, Cercetare, Contribuţii exemplare şi Educaţie, formare şi sensibilizare. În cadrul acesteia din urmă, anul trecut a fost premiat Muzeul Brukhental din Sibiu.
Anul acesta, la categoria Conservare, au fost acordate 11 premii, pentru: Morile ducelui, Aarschoft, Gara centrală Anvers, Vila Empain, Bruxelles (Belgia), Abaţia din Ardenne, Basse-Normandie (Franţa), conservarea mobilierului în tehnica Boulle, München (Germania), Vechea Messena, Messenia (Grecia), BK City, Delft (Olanda), Hambarul "Mielul albastru", Gdańsk (Polonia), Tapiseriile de la Pastrana, clădiri preindustriale în Ademuz (Spania) şi Parcul forestier Hackfall (Marea Britanie). Belgia s-a bucurat, de asemenea, de două premii la categoria Educaţie, formare şi sensibilizare, pentru bisericile monumentale din Anvers şi "sufletul cafenelelor populare" în Flandra şi Bruxelles, alături de Marea Britanie - Muzeul în aer liber Weald & Downland şi Fundaţia Hampshire & Wight pentru arheologie maritimă, Croaţia - conservarea tehnicilor de zidărie cu piatră uscată din estul Adriaticii, Zagreb, Olanda - Fundaţia ArtZuid - sculpturi şi arhitectură în Amsterdam - şi Spania -centru educaţional şi restaurarea mănăstirii San Millán de Yuso.
Premiile vor fi înmânate pe 10 iunie în cadrul unei ceremonii la Concertgebouw din Amsterdam, în prezenţa Androullei Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, şi a tenorului Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra.
Şase dintre cele 27 de proiecte câştigătoare vor fi desemnate laureate ale "marelui premiu" la ceremonie, fiind astfel recunoscute drept cele mai deosebite realizări în ceea ce priveşte patrimoniul
în 2011. Cei şase câştigători ai "marelui premiu" primesc fiecare 10.000 de euro şi o plachetă pentru clădirea câştigătoare sau un trofeu pentru proiecte.
Cei 27 de câştigători au fost selectaţi dintre aproape 140 de proiecte depuse în 31 de ţări, iar alegerea finală a revenit unor jurii compuse din experţi independenţi din întreaga Europă.
Potrivit europanostra.org, Hans-Christian Habermann s-a implicat cu energie şi entuziasm în restaurarea patrimoniului construit din România. Născut la Bucureşti, în 1938, într-o familie bogată de saşi din Sibiu, Habermann a plecat din România cu familia sa în 1948, însă în ultimii 20 de ani s-a dedicat conservării şi renovării patrimoniului săsesc din sudul Transilvaniei, precum şi promovării istoriei şi civilizaţiei multiculturale din această zonă.
În 2008, Primăria Sibiului i-a acordat titlul de "cetăţean de onoare" al oraşului. Potrivit site-ului instituţiei, Hans-Christian Habermann este strănepotul celui care a construit la Sibiu Palatul Habermann, (devenit ulterior Hotel Bulevard, actualmente Continental Forum) şi a înfiinţat o fabrică de bere. Tatăl său, Ernst Habermann, a înfiinţat Fundaţia Saşilor Transilvăneni, prin care se urmărea ocrotirea culturii săseşti în Transilvania.
Din anul 1997, Hans-Christian Habermann conduce Fundaţia Saşilor Transilvăneni, al cărei scop principal este conservarea şi renovarea bisericilor săseşti fortificate din Transilvania, contribuind până în prezent la reabilitarea a peste 70 de astfel de monumente. Împreună cu World Monuments Fund, se preocupă de noi lucrări, spre exemplu la Biserica Fortificată din Biertan, aceasta fiind, împreună cu vatra satului, primul monument din judeţul Sibiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Atât prin Fundaţia Saşilor Transilvăneni, cât şi în nume personal, Hans-Christian Habermann s-a implicat şi în conservarea clădirilor istorice din municipiul Sibiu, sprijinind lucrările de renovare de la Muzeul Naţional Brukenthal. Implicarea sa nu s-a limitat numai la patrimoniul construit, ci a fost extinsă şi la unele evenimente culturale ce s-au desfăşurat la Sibiu în anul 2007, când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe