Hans-Thies Lehmann a susţinut o conferinţă despre 'Teatrul postdramatic"

Teoreticianul Hans-Thies Lehmann a susţinut o conferinţă despre "Teatrul postdramatic", vineri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (1 - 10 noiembrie), în care a prezentat noile curente în arta spectacolului, centrate mai degrabă pe imagini şi senzaţii, nu pe interpretarea unei poveşti.

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Hans-Thies Lehmann a susţinut o conferinţă despre 'Teatrul postdramatic"

Hans-Thies Lehmann a susţinut o conferinţă despre 'Teatrul postdramatic"

În lucrarea "Teatrul postdramatic" Lehmann subliniază faptul că "drama, ca o structură a narativului, nu poate fi concepută ca normă naturală şi regula teatrului".

Acesta a spus că disponibilitatea oamenilor pentru dramatic este determinată cultural.

Astfel, teatrul european clasic este orientat spre o poveste cu început şi sfârşit, în timp ce teatrul japonez nu ţine neapărat cont de aceste norme.

Lehmann a adăugat că teatrul postdramatic, care nu ţine cont de normele clasice ale interpretării "e o dezvoltare specifică Europei şi nu ar trebui să ne surprindă".

De asemenea, acesta a adăugat că majoritatea conflictelor - elementul principal al teatrului dramatic - sunt din ce în ce mai puţin alegeri ale protagoniştilor.

"Conflictele sunt din ce în ce mai des influenţate de economie şi elemente sociale", a spus acesta.

Lehmann a făcut o referire şi la teatrul românesc postdramatic, specificând că "Trilogia antică" de Andrei Şerban se înscrie în această categorie deoarece mai importante sunt vocile personajelor decât povestea propriu-zisă.

"Într-un sens larg, ideea teatrului dramatic are legătură cu un tip de cultură a Europei care s-a încheiat, mai ales de când ideea dramei este legată de subiectivitatea omului, subiectivitate legată de perioada dintre Renaştere şi secolul XX", a mai spus Lehmann.

Hans-Thies Lehmann este profesor de teatru la Universitatea Goethe din Frankfurt. A scris numeroase volume despre arta teatrală şi spectacolele după texte de Bertolt Brecht.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici