- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.09.2012, 17:36)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Haşotti: Ca cetăţean, consider că Bathyaneum trebuie să rămână la Biblioteca Naţională a României
Ministrul Culturii Puiu Haşotti a declarat pentru MEDIAFAX că probabil Guvernul va contesta decizia CEDO de despăgubire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru nerestituirea Bibliotecii Batthyaneum, el ca cetăţean considerând că aceasta trebuie să rămână parte a Bibliotecii Naţionale.
Urmărește
372 afișări
Haşotti: Ca cetăţean, consider că Bathyaneum trebuie să rămână la Biblioteca Naţională a României (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)
Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia trebuie să primească despăgubiri de 25.000 de euro de la statul român, pentru că nu i-au fost restituite Biblioteca Batthyaneum şi Institutul de astronomie, confiscate în perioada comunistă, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia luată marţi de o Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) nu este finală, oricare dintre părţi putând cere, pe parcursul a trei luni de la emiterea ei, judecarea cauzei de către Marea Cameră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Ministrul Culturii a precizat că această cauză nu ţine de ministerul pe care îl conduce, ci de Secretariatul General al Guvernului, fiind vorba de un proces cu statul român. Haşotti a mai subliniat că decizia CEDO nu prevede restituirea Bibliotecii Batthyaneum, care este în prezent o filială a Bibliotecii Naţionale a României (BNR), aflată în subordinea Ministerului Culturii, ci sancţionarea statului român pentru faptul că nu a gestionat cu celeritate solicitarea arhiepiscopiei. Haşotti a adăugat că probabil Guvernul va contesta această decizie.
Totodată, Haşotti a spus că, personal, consideră că decizia Curţii de Apel Alba Iulia de a respinge solicitarea arhiepiscopiei de restituire a bibliotecii este una corectă. "Din punctul de vedere al cetăţeanului, cred că Batthyaneum trebuie să rămână parte a Bibliotecii Naţionale", a declarat ministrul Culturii.
Arhidieceza de Alba Iulia, una dintre cele două arhiepiscopii romano-catolice din România, alături de cea de la Bucureşti, a beneficiat, din 31 iulie 1798, de o donaţie, constând într-un institut de astronomie şi o bibliotecă, Batthyaneum, ce cuprindea o bogată colecţie de cărţi vechi, foarte valoroase. Donatorul, episcopul Ignaţiu Batthyany, şi-a exprimat atunci dorinţa ca acestea să fie deschise publicului larg, nu numai celor de confesiune catolică, dar să nu fie mutate de la Alba-Iulia, potrivit prezentării situaţiei din decizia CEDO.
În 1947, autorităţile comuniste au preluat imobilul în care se aflau biblioteca şi observatorul astronomic, plasându-l în administrarea Bibliotecii centrale de stat.
După căderea regimului comunist, a fost dată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, în care era inclusă şi Biblioteca Batthyaneum.
Organizaţia PSD de Alba a contestat însă restituirea Bibliotecii Batthyaneum arhiepiscopiei, susţinând ca imobilul să rămână proprietate publică de interes national, în administraţia Bibliotecii Naţionale a României.
În testamentul episcopului Ignaţiu Batthyany, biblioteca sa personală era donată "bisericii si provinciei Transilvania", PSD argumentând că Transilvania este parte a statului român.
După mai mulţi ani de proceduri, cererea de restituire a fost respinsă de către Curtea de Apel Alba-Iulia, în 22 octombrie 2003. În pofida solicitărilor formulate ulterior, Arhidieceza nu a ajuns să-şi recupereze Biblioteca Batthyaneum şi Institutul de astronomie, potrivit CEDO.
Arhidieceza de Alba Iulia a sesizat CEDO în acest caz în 14 octombrie 2003.
CEDO a constatat că, timp de aproape 14 ani, de când Arhidieceza a început procedura pentru restituire, conform OUG 13/ 1998, nu a fost luată nicio decizie care să fie adusă la cunoştinţa petentului, absenţa unei acţiuni pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu de mare valoare culturală şi istorică fiind cu atât mai greu de înţeles, potrivit hotărârii de marţi a Curţii.
Astfel, CEDO a constatat încălcarea articolului 1, din Protocolul adiţional 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede protecţia proprietăţii.
Cu titlu de satisfacţii echitabile, Curtea a dispus ca statul român să plătească Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia suma de 15.000 de euro, pentru prejudiciul moral adus, alături de suma de 10.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.
Avocatul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, Attila Komaromi, spune că arhiepiscopia speră ca, după decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului în procesul intentat de aceasta statului român, să îi fie restituită Biblioteca Batthyaneum.
"Noi sperăm ca, în urma deciziei CEDO, Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să dea o decizie să ne pună în posesie cu Biblioteca Batthyaneum(…) Prin această decizie, CEDO stabileşte practic faptul că statul român ne-a încălcat un drept", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX Komaromi.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă