Hausvater: "Odiseea Vîsoţki" ne spune că, orice s-ar întâmpla, artistul trebuie să creeze

Regizorul Alexander Hausvater a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în "Odiseea Vîsoţki", un spectacol-concert ce va avea premiera pe 26 martie, la Operetă, personajul central nu apare pe scenă, însă spiritul său transmite mesajul că "orice s-ar întâmpla, artistul trebuie să creeze".

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Hausvater: "Odiseea Vîsoţki" ne spune că, orice s-ar întâmpla, artistul trebuie să creeze

Cântăreţul, compozitorul, poetul şi actorul Vladimir Vîsoţki (Vladimir Vysotsky) (1938 - 1980) (Imagine: www.asakara.ru)

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc miercuri la Art Jazz Club, regizorul a vorbit despre viaţa şi personalitatea lui Vîsoţki şi modul în care a construit spectacolul în jurul acestui "erou al contradicţiilor", deopotrivă disident şi colaborator, profesionist şi nedisciplinat.

"El nu este un fenomen rus, este un erou universal", a spus Hausvater despre Vîsoţki, menţionând că a auzit muzica acestuia, la jumătatea anilor '80, în Caraibe, Mexic şi Asia, unde era cunoscută de oameni care nu cunoşteau nici limba rusă, nici tradiţiile ruseşti.

Hausvater a amintit că Vîsoţki a murit în timpul Olimpiadei de la Moscova, la vârsta de 42 de ani, şi, în ziua înmormântării sale oamenii au părăsit stadioanele şi au mers la cimitir. În timpul Olimpiadei, guvernul sovietic, a vrut ca străzile Moscovei să fie "curăţate de prostituate şi vagabonzi, însă ironia este că Vîsoţki a scris tocmai pentru aceşti oameni, care îl adorau", a mai spus Hausvater.

Regizorul a precizat că una dintre dificultăţile creării spectacolului a fost "imposibilitatea" de a-l traduce pe Vîsoţki în limba română, artistul exprimându-se într-un "slang" al nivelurilor inferioare ale societăţii.

La finalul conferinţei au fost prezentate fragmente muzicale din spectacol, atât în limba română, cât şi în limba rusă. Fiecare dintre cele 20 de cântece care fac parte din spectacol devine o poveste şi un episod independent. Scenariul spectacolului este semnat de Alexander Hausvater şi de Mihaela Michailov.

Teatrul de Operetă va găzdui primele 10 reprezentaţii ale spectacolului, pe care organizatorii doresc să îl şi exporte şi să îl prezinte comunităţilor ruse din ţări precum Franţa, Germania, Israel, SUA.

Cântăreţul, compozitorul, poetul şi actorul Vladimir Vîsoţki (Vladimir Vysotsky) (1938 - 1980) a semnat circa 600 de cântece şi tot atâtea poeme, a jucat în 26 de filme, precum şi pe scena Teatrului Taganka, unde a întruchipat un Hamlet memorabil.

Artistul era interzis la posturile de radio, iar poemele i-au fost publicate post mortem, cu toate acestea lucrările sale, de revoltă faţă de sistemul sovietic, erau cunoscute de milioane de oameni din Uniunea Sovietică.

La câteva ore după înmormântarea lui Vîsoţki, un grup de artişti a ocupat un spaţiu teatral pentru a-l comemora pe acesta, deşi nu l-au întâlnit niciodată. Gestul a fost interpretat ca o formă de solidaritate a celor cărora le-a fost marcată existenţa de muzica lui.

Citeşte şi:

Spectacolul-concert "Odiseea Visotski", în premieră pe scena Operetei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici