Herta Müller, într-un documentar despre scriitori germani din România în vizorul Securităţii

Herta Müller se numără printre protagoniştii unui documentar despre scriitori germani originari din România care au fost luaţi în vizor de Securitate, peliculă ce a avut premiera marţi seară la Berlin, în prezenţa scriitoarei, relatează dw-world.de.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Herta Müller, într-un documentar despre scriitori germani din România în vizorul Securităţii

Herta Müller, într-un documentar despre scriitori germani din România în vizorul Securităţii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Documentarul "An den Rand geschrieben" este semnat de Helmuth Frauendorfer şi Michael Baum şi abordează subiectul urmăririi de către Securitate a scriitorilor germani din Banat şi evoluţia, în context, a literaturii de limba germană în vestul României, în anii '70 şi '80.

Regizorul prezintă viaţa autorilor Herta Müller, Richard Wagner, Gerhardt Csejka, Johann Lippet, Horst Samson şi William Totok, curajul lor de a se revolta şi experienţele trăite de fondatorii Grupului de Acţiune Banat sub regimul comunist.

În documentar, scriitorii îşi povestesc tinereţea tulburătoare, dominată, pe de o parte de curaj, petreceri underground, baluri organizate în comunitatea şvabilor din Banat, cultura flower power, dorinţa de a schimba ceva prin literatură şi, pe de altă parte, de teamă, urmăriri şi arestări.

Cu ocazia premierei, fundaţia Memorialul Hohenschönhausen, dedicat victimelor comunismului din fosta Republică Democrată Germană, a organizat o dezbatere pe tema influenţei pe care a avut-o infiltrarea poliţiei politice în România comunistă asupra vieţii şi operei scriitorilor germani din Banat. La eveniment au fost invitaţi şi protagoniştii filmului documentar. Deschiderea a fost făcută de preşedintele fundaţiei, Hubertus Knabe, iar moderatorul dezbaterii a fost scriitorul Ernest Wichner, în prezent director al Literaturhaus Berlin şi unul dintre membrii fondatori ai Grupului de Acţiune Banat.

Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură în 2009, s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

La sfârşitul lunii septembrie, scriitoarea a făcut o vizită în România, în cadrul căreia a susţinut un dialog cu Gabriel Liiceanu la Ateneul Român şi a participat la lansarea seriei de autor care îi este dedicată la editura Humanitas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici