Herta Müller se întâlnea cu editoarea ei în pădure, pentru a evita cenzura Securităţii

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller, câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură în 2009, se întâlnea cu editoarea ei în pădure, pentru a face corectura manuscriselor sale, ascunzându-se astfel de Securitate, informează earthtimes.org.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Herta Müller se întâlnea cu editoarea ei în pădure, pentru a evita cenzura Securităţii

Herta Müller se întâlnea cu editoarea ei în pădure, pentru a evita cenzura Securităţii

Scriitoarea a dezvăluit această informaţie cu ocazia unor discuţii cu cititorii săi, în timpul ediţiei din acest an a Târgului de carte de la Leipzig, care s-a încheiat duminică.

"În felul acesta nimeni nu putea să ne asculte. Întotdeauna mergeam în pădure şi acolo făceam corecturile pe text", a declarat Herta Müller. "Eu eram o tânără autoare de la capătul lumii, iar ea era o mare editoare din centrul lumii - din Germania", a relatat scriitoarea.

Herta Müller, în vârstă de 56 de ani, s-a născut într-un mic sat din Banat unde se vorbeşte limba germană. Volumul "Nadirs" marchează debutul în proză al scriitoarei, relatând povestea sinistră a vieţii dintr-un sat din România. O versiune cenzurată a romanului a fost publicată la Bucureşti în 1982. Doi ani mai târziu, scriitoarea a reuşit să trimită romanul peste hotare, iar versiunea integrală a romanului a fost publicată la Berlin.

Deoarece a scris despre experienţa ei în calitate de membru al unei minorităţi naţionale şi despre viaţa ei sub un regim dictatorial, Hertha Müller a intrat destul de repede în vizorul Securităţii, expunându-se astfel în faţa multor interogatorii şi persecuţii.

Scriitoarea a reuşit să fugă din România, în 1987, stabilindu-se cu soţul ei la Berlin.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi cel internaţional - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici