Herta Müller vorbeşte la Stockholm despre literatura germană în România

Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm şi Muzeul Nobel organizează pe 20 noiembrie, de la ora 18.00, evenimentul "Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli", despre literatura de limbă germană din România, la care va fi prezentă şi laureata premiului Nobel Herta Müller.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Herta Müller vorbeşte la Stockholm despre literatura germană în România

Herta Müller (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Evenimentul, al cărui titlu este inspirat din romanul "Animalul inimii", de Herta Müller, va avea loc în sala de festivităţi a Academiei Suedeze, avându-i ca invitaţi pe laureata premiului Nobel pentru literatură Herta Müller, scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, criticul literar Monica Nagler şi actriţa Stina Ekblad, informează un comunicat.

Programul "Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli" este organizat cu ocazia expoziţiei "Podoaba rece a vieţii", deschisă la Muzeul Nobel din Stockholm până pe 27 ianuarie 2013.

"Podoaba rece a vieţii" este o expoziţie itinerantă care documentează, în fotografii şi obiecte, viaţa Hertei Müller şi a membrilor Aktionsgruppe Banat. Expoziţia a fost concepută de Literaturhaus din München şi itinerată până în prezent în mai multe oraşe din Germania. Muzeul Nobel a decis să prezinte această expoziţie la sugestia ICR Stockholm.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, într-un mic sat din Banat unde se vorbeşte limba germană. Volumul "Nadirs" a marcat debutul în proză al scriitoarei, relatând povestea sinistră a vieţii dintr-un sat din România. O versiune cenzurată a romanului a fost publicată la Bucureşti în 1982. Doi ani mai târziu, scriitoarea a reuşit să trimită romanul peste hotare, iar versiunea integrală a romanului a fost publicată la Berlin.

Deoarece a scris despre experienţa ei în calitate de membru al unei minorităţi naţionale şi despre viaţa ei sub un regim dictatorial, Hertha Müller a intrat destul de repede în vizorul Securităţii, expunându-se astfel în faţa multor interogatorii şi persecuţii.

Scriitoarea a reuşit să fugă din România în 1987, stabilindu-se cu soţul ei la Berlin.

De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici