Herta Muller - o "scriitoare europeană", formată în România

Herta Muller, care a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pe 2009, a creat o dezbatere în rândul criticilor şi scriitorilor români, unii considerând că aceasta este scriitoare germană, în timp ce alţii sunt de părere că perioada petrecută în România a fost definitorie pentru artistă.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Herta Muller - o "scriitoare europeană", formată în România

Herta Muller - o "scriitoare europeană", formată în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nicolae Breban o consideră pe Herta Muller un scriitor german, aceasta fiind cunoscută mai mult în Germania, în timp ce criticul Eugen Negrici este de părere că premiul Nobel care i-a fost decernat scriitoarei joi este unul "surprinzător şi onorant pentru literatura română, care a avut-o (pe Herta Muller, n.r.) în rândurile ei, ceva vreme".

Nicolae Breban consideră că premiul Nobel a fost luat de "un scriitor german, nu român", adăugând că opera Hertei Muller nu este foarte cunoscută în România. "Ştiu că este o scriitoare care a avut probleme cu Securitatea", a adăugat Breban. "Niciun scriitor român important, cu o operă în spate, nu a luat acest premiu", a declarat scriitorul, care a mai spus că Herta Muller este, în prezent, o scriitoare cunoscută mai degrabă în Germania decât în România.

Pe de altă parte, Eugen Negrici, autor al volumului "Iluziile literaturii române", a descris-o pe Herta Muller drept un "scriitor european". "Formaţia ei este în România, unde a fost creuzetul cultural în care s-a născut şi unde a existat grupul de scriitori din Timişoara, care a propulsat-o", a spus Negrici pentru MEDIAFAX. "E o scriitoare interesantă, mă bucur sincer că un scriitor care s-a format în România a luat acest premiu", a mai declarat Negrici.

Un alt critic literar, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat pentru MEDIAFAX că premiul Nobel acordat scriitoarei de origine română Herta Muller este, fără îndoială, onorant, opera pentru care a primit distincţia arătând că nu pot fi ignorate rădăcinile sale româneşti.

"Mi se pare extraordinar şi sunt fericit pentru Herta şi pentru literatura română de acest oarecum neaşteptat premiu, pentru că atunci când vezi lista de candidaţi, unde se regăsesc scriitori precum Amos Oz sau Philip Roth, parcă nu îţi vine să crezi că cineva se va uita la o scriitoare încă tânără din Germania, care vine din România şi care abordează o problematică de interes atât pentru cele două ţări, cât şi pentru Europa", a concluzionat Manolescu.

Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, pentru scrierile sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, comitetul Nobel.

Herta Muller, care s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara, a emigrat în 1987 în Germania, după ce, din cauză că a criticat în mod deschis dictatura ceauşistă, i s-a interzis să mai publice. La ora actuală, ea este o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură - 1999, 2008 şi 2009. În prezent, Muller trăieşte în Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

În România, la editura Polirom i-au apărut volumele "Regele se-nclină şi ucide" (2005), "Este sau nu este Ion" (2005) şi "Animalul inimii" (ediţia a II-a, 2006).

Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel va avea loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici