Hollywood Reporter: "Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim - un debut executat cu siguranţă

"Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim, care a fost prezentat în cadrul evenimentului Zilele Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2011 (3-12 iunie), este un debut "executat cu siguranţă", care prezintă, cu umor, "o felie de viaţă", apreciază Hollywood Reporter.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Hollywood Reporter: "Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim - un debut executat cu siguranţă

Hollywood Reporter: "Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim - un debut executat cu siguranţă (Imagine: Shutterstock)

"La zece ani după ce Cristi Puiu a deschis, neoficial, calea cineaştilor din Noul Val al filmului românesc, cu «Marfa şi banii», mişcarea care include nume precum Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu încă are urmaşi", începe articolul din Hollywood Reporter.

"Încă de la început primit cu laude de publicul de la TIFF, acest debut (în lungmetraj, n.r.) executat cu siguranţă de regizorul şi scenaristul Gabriel Achim va fi primit cu căldură la festivalurile din lume", scrie publicaţia de specialitate americană.

Hollywood Reporter remarcă folosirea momentului 1986, când Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni. "Folosirea fotbalului ca temă nu va face rău filmului, cu atât mai mult cu cât regizorul arată cum sportul acesta îi uneşte pe bărbaţi", scrie Hollywood Reporter.

Articolul continuă: "Prestaţia eroică a lui (Helmut) Duckadam, care este prezentată la începutul filmului, dă un fond de euforie pentru tot ceea ce urmează să se întâmple. «Miracolul» Steaua distrage personajele de la viaţa ternă pe care o au la fabrică şi de la problemele cărora trebuie să le facă faţă în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, încheiat cu o execuţie sângeroasă, în 1989".

Câţiva demnitari PCR urmează să viziteze fabrica, pentru a marca a 75-a aniversare a partidului comunist. Astfel, departamentul de Protecţia Muncii din fabrică va trebui să prezinte două filmuleţe pe această temă. Regizorul este Iulică (Gabriel Achim). Iulică se hotărăşte să prezinte filmul "Un accident de muncă şi gravele sale consecinţe asupra vieţii tovarăşei Lidia Spătaru", alături de o creaţie "mai artistică". Filmul pune accent pe viaţa lui Iulică, una complexă de altfel: deşi are un fiu şi o soţie, el are o relaţie chiar cu Lidia Spătaru.

"Complicaţiile multe şi amuzante sunt prezentate în timpul unei zile, în filmul care devine, astfel, o creaţie cu umor negru, cu un fundament serios şi mereu bazată pe nişte personaje vii", scrie Hollywood Reporter. Potrivit publicaţiei, filmul "se axează pe dialog, gesturi, interacţiuni, toate având ca decor fabrica, prezentată în fiecare detaliu sordid, ducând la un final violent, pe care publicul român îl va vedea ca fiind un omagiu adus filmului «Reconstituirea» de Lucian Pintilie".

Hollywood Reporter mai scrie că, dacă Gabriel Spahiu şi Doru Ana erau cunoscuţi publicului român, echipa filmului prezintă multe noi talente.

"Visul lui Adalbert" a câştigat premiul cel mare - Baltic Event Best Project Award - la piaţa de proiecte a Festivalului de Film Black Nights de la Tallinn (Estonia), desfăşurat în 2009. Proiectul a mai fost prezentat la Connecting Cottbus 2008, Crossroads Salonic 2009 şi la atelierul de la Angers (Franţa), prezidat de actriţa Jeanne Moreau.

"Visul lui Adalbert" este primul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim. Regizor şi producător de film, Gabriel Achim a scris, produs şi realizat o serie de scurtmetraje prezentate şi premiate la festivaluri de film naţionale şi internaţionale.

Acţiunea din filmul "Visul lui Adalbert" se desfăşoară pe 8 mai 1986, imediat după ce Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici