Hugo Chavez, ovaţionat de public la Festivalul de film de la Veneţia

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a fost ovaţionat luni de public la cea de a 66-a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia, Mostra, în urma proiecţiei peliculei "South of the border", un documentar hagiografic în care Oliver Stone ia apărarea "revoluţiei (sale) pacifiste".

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez, ovaţionat de public la Festivalul de film de la Veneţia

Hugo Chavez, ovaţionat de public la Festivalul de film de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul, care a fost prezentat în afara competiţiei, "oferă o perspectivă a renaşterii Americii Latine", a declarat Hugo Chavez la sosirea în sala de proiecţie, cu o cravată roşie şi cu steagul Venezuelei la butonieră.

"Aşa cum afirmă Eduardo Galeano, unele societăţi văd lumea invers. Se spune că democraţia americană este cea mai bună din lume, iar noi suntem trataţi drept tirani, în timp ce este exact invers", a declarat acesta.

"Se pretinde că economia de piaţă salvează omul, iar socialismul îl duce la pieire, dar este invers. Ceea ce este important este ca popoarele din Statele Unite şi din Europa să ştie adevărul", a conchis Chavez.

El a oferit zeci de autografe, trimiţând sărutări susţinătorilor săi, ţinuţi la distanţă cu baricade, după care a fost ovaţionat în sala de proiecţie.

După şocul produs de Michael Moore, compatriotul acestuia, americanul Oliver Stone face Statele Unite să deschidă ochii la progresele democratice de "la sudul frontierei".

Foarte aplaudat, în pofida faptului că este un documentar hagiografic, chiar superficial, acest lungmetraj, care nu are încă un distribuitor în Statele Unite, schiţează schimbările politice din ultimii zece ani de pe continentul latino-american, pornind de la alegerea lui Hugo Chavez, în 1998.

În cele 75 de minute de interviuri şi imagini de arhivă - majoritatea jurnale aparţinând postului de televiziune Fox News, care îl "diabolizează" pe liderul venezuelan -, Stone încearcă să demonstreze că Hugo Chavez nu este "inamicul public numărul unu", aşa cum este prezentat de presa din Statele Unite.

"Sărăcia s-a redus la jumătate, lucru recunoscut de Banca Mondială, iar progresele sociale au fost enorme în Venezuela", a declarat Oliver Stone. "Rămân probleme, dar este o schimbare magnifică, un fenomen istoric important despre care nu se vorbeşte", a continuat acesta.

Vizibil fascinat, el dialoghează cu preşedintele venezuelan şi îl însoţeşte la locurile marcante ale copilăriei acestuia şi ale carierei sale politice.

El dă, ulterior, cuvântul preşedinţilor Boliviei, Evo Morales, Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, Paraguayului, Fernando Lugo, care provin, cu toţii, din categoriile cele mai modeste ale ţărilor lor.

Pentru prima dată în istoria continentului, aceşti lideri îşi exprimă grijile privind progresul social, sănătatea şi educaţia, promit să exercite controlul asupra resurselor şi să plătească datoriile ţărilor lor, care au fost supuse pentru mult timp dictatelor Băncii Mondiale (BM) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat Stone.

"Elita noastră a fost mult timp în serviciul Statelor Unite", admite Lula.

Stone, în vârstă de 62 de ani, care a câştigat de două ori Premiul Oscar pentru cel mai bun realizator cu "Platoon" (1986) şi "Născut pe 4 iulie" (1989), este coscenaristul filmului său, alături de intelectualul de stânga anglo-pakistanez Tariq Ali, care intervine adesea.

În pofida faptului că sunt realizate pe un ton admirativ şi fără prea multă atenţie faţă de acurateţea istorică, aceste interviuri alcătuiesc un document asupra viziunii politice a acestor lideri.

Sensibil de mult timp faţă de destinul continentului latino-american, Oliver Stone a realizat, de asemenea, "Comandante" (2003) şi "Looking for Fidel" (2004), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi "Salvador" (1986), despre conflictul din America Centrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici