Iaşiul lui Bondor - Perioada simpatică: Jazz,Punguţa cu doi bani, dezbatere despre religie la Timpul

George Bondor, pentru MEDIAFAX, ne arată Iaşiul cultural al săptămânii în curs. Bienala de artă, Jazz dela Ilhan Ersahin’s la Al Di Meola. Thrillerul Punguţa cu doi bani, dar şi exhibiţionismul religios în dezbaterea revistei Timpul.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Iaşiul lui Bondor - Perioada simpatică: Jazz,Punguţa cu doi bani, dezbatere despre religie la Timpul

Iaşiul lui Bondor - Perioada simpatică: Jazz,Punguţa cu doi bani, dezbatere despre religie la Timpul (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Iaşul trece printr-o perioadă simpatică din punct de vedere cultural. Tocmai s-a încheiat Bienala de fotografie contemporană şi imagine dinamică, având titlul CAMERA PLUS, realizată de aceeaşi echipă (condusă de Matei Bejenaru) care a realizat în trecut câteva ediţii ale Bienalei de artă contemporană Periferic. Principalele expoziţii pot fi vizitate până pe data de 30 mai: „Arhive nomade”, „Events with no cause (I, II)”, „Arhitecturi clinice pentru un viitor compoziţionist”. O educaţie a privirii şi, mai ales, o invitaţie de a fi atenţi la detaliile cotidianului.

Pentru iubitorii de jazz se anunţă o săptămână plină. Luni, 23 mai (la Casa de Cultură a Studenţilor, ora 20), avem JAZZeast Series,cu Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions şi Sebastian Spanache Trio. La acelaşi capitol, avemşi o trupă germană, Bartmes (miercuri, 25 mai, ora 20, la The Trumpets, obligatoriu cu bere germană). O dată prost aleasă, căci la aceeaşi oră, în faţa Palatului Culturii, concertează Al Di Meola & New World Sinfonia. Jazz, blues, chestii fine, atmosferă cool.

La Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” putem vedea Freelancer Story (de Ion Sapdaru), musical-ul Doi pe o bancă, ambele pe 26 mai, iar pe 27 Iarna dragostei noastre, de Nadejda Ptuskina, în regia lui Emil Gaju. Copiii se pot delecta, la Teatrul pentru Copii şi Tineret Luceafărul (29 mai, ora 10), cu Punguţa cu doi bani, un cunoscut thriller foarte potrivit pentru a le dezvolta cruzimea.

Iar pentru cei interesaţi de lumea eterată a ideilor, cea mai bună variantă este dezbaterea "Religia în spaţiul public", pe care Revista Timpul şi Institutul Francez o organizează marţi, 24 mai, ora 18. Invitaţi de primă mână, o temă numai bună pentru divagaţii eretice: Cât de prost este configurat spaţiul public românesc? Oare religia îşi merită locul (aparent central) în imaginarul colectiv românesc sau, dimpotrivă, asistăm la un exhibiţionism religios care vădeşte doar slăbiciunile minţii (nu chiar de pe urmă) a românului? Cât de (in)toleranţi suntem astăzi? Cât de mult este ideologizată religia în politică, în cultură şi chiar în viaţa de zi cu zi?

CINE ESTE BONDOR?

George Bondor este conferenţiar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Departamentul de Filosofie. Începând din octombrie 2014 este editor coordonator al revistei Timpul, iar din anul 2015 este redactor-şef. A publicat volumele Locul metafizic al străinului (coautor, 2003), Dansul măştilor. Nietzsche şi filozofia interpretării (premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, premiul de debut „Aurel Leon” acordat de Ziarul de Iaşi) şi Dosare metafizice. Reconstrucţie hermeneutică şi istorie critică (2013). A publicat numeroase studii şi articole în volume colective şi în reviste de specialitate, a coordonat de asemenea numeroase lucrări şi a tradus volumul lui Pierre Hadot, Ce este filosofia antică? (în colaborare, 1997).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici