- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.06.2013, 16:59)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICR Istanbul a contestat calificativul primit la evaluarea ICR-MAE, dar nu a primit răspuns
Reprezentanţii ICR Istanbul spun că au aflat din presă că Andrei Marga a cerut eliberarea din funcţie a directorilor filialei, precizând că instituţia a contestat în aprilie calificativul "nesatisfăcător" primit din partea comisiei mixte MAE-ICR care i-a evaluat activitatea.
Urmărește
276 afișări
ICR Istanbul a contestat calificativul primit la evaluarea ICR-MAE, dar nu a primit răspuns (Sursa: ICR)
Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cerut, marţi, eliberarea din funcţie a directorului ICR de la Istanbul, Silvana Rachieru, şi a directorului ICR din Madrid, Ioana Anghel, precum şi a directorilor adjuncţi ai celor două filiale.
Persoanele propuse ca directori ai filialelor din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR) urmau să fie audiate marţi de comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, însă procedura a fost amânată din lipsă de cvorum la una dintre aceste comisii. Procedura este aceeaşi ca în cazul numirilor ambasadorilor, doar că votul din comisie nu este consultativ, ci obligatoriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Ulterior acestei amânări, Andrei Marga a solicitat schimbarea conducerii filialelor ICR de la Istanbul şi Madrid. Marga a mai spus că s-au făcut propuneri pentru directori, iar cele pentru directorii adjuncţi sunt în prezent în lucru, pentru că trebuie căutaţi turcologi, pentru Istanbul, şi hispanici, pentru Madrid. Pentru Madrid s-a propus ca director o foarte cunoscută traducătoare, Irina Călin, iar pentru Istanbul a fost propus cel mai important turcolog, Tasim Gemil, care a fost ambasador şi are o foarte bună conexiune cu cercurile culturale puternice din Istanbul şi Ankara, a completat Marga.
În acest context, conducerea ICR Istanbul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a fost informată despre calificativul "nesatisfăcător" primit de filială în urma evaluării, pe 17 aprilie, adăugând că s-a făcut imediat o contestaţie, însă până în prezent nu a primit nici un răspuns la demersul efectuat.
Potrivit comunicatului, ICR Istanbul este condus, din martie 2011, de Silvana Rachieru, istoric, doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti cu o teză dedicată relaţiilor româno-otomane între 1878-1908 şi lector universitar la aceeaşi universitate. Silvana Rachieru are o experienţă de şapte ani la ICR Istanbul, începând din 2006 fiind coordonatoare de proiecte, director adjunct şi director interimar, pentru ca în martie 2011 să fie numită în funcţia de director. În toată această perioadă, activitatea ICR Istanbul s-a extins, în ultimii doi ani numărul evenimentelor dublându-se şi numărul partenerilor locali fiind în permanenţă creştere, se arată în comunicat.
De asemenea, instituţia spune că "recunoaşterea activităţii şi a impactului ICR Istanbul în Turcia este demonstrată cel mai bine de rolul pe care ICR Istanbul îl are în crearea, în 2012, a reţelei EUNIC Turcia-reţeaua institutelor culturale europene, obiectiv important atât în vechea strategie a ICR, cât şi în Programele ICR 2012-2013, şi prin alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte a directorului ICR Istanbul. În acestă lună, directorul ICR Istanbul urmează să preia preşedinţia clusterului EUNIC Turcia, poziţie care este exclusiv personală, fiind o recunoaştere a eforturilor şi a aportului în promovarea culturii române şi europene în Turcia de către Silvana Rachieru".
Mai mult, ICR Istanbul menţionează că, în 2012, perioada la care se face referire ca fiind evaluată negativ de conducerea ICR Bucureşti, filiala a prevăzut un plan anual de proiecte care lua în considerare un buget iniţial de 430.000 de lei (aprobat de conducerea ICR), ulterior suspendat în iulie 2012 după o execuţie bugetară de aproximativ 50%. Conducerea instituţiei afirmă că, din luna august 2012, în urma reducerii bugetare, au fost anulate majoritatea evenimentelor cu finanţare. "Cu toate aceste impedimente, ICR Istanbul a reuşit să organizeze, în perioada septembrie-decembrie 2012, o serie de evenimente fără finanţare, la finalul anului totalizând 43 de evenimente (din care 13 fără finanţare), la care se adaugă şi organizarea şi participarea la întâlnirile EUNIC, însumând un total de 13.185 persoane participante la evenimentele institutului", se arată în comunicatul de presă.
"Evenimentele ICR Istanbul au fost organizate într-o majoritate covârşitoare cu parteneri locali importanţi pe scena culturală locală, reprezentând instituţii culturale majore (Fundaţia pentru Cultură si Artă Istanbul, Agenţia Literară Kalem, Centrele culturale turce Yunus Emre, Centrul de cercetare şi artă contemporană SALT, Fundaţia Anadolu Kultur, Asociaţia Eurasia Art Collective, Direcţia Generală a Teatrelor Ankara, Asociaţia de Cinema Ankara, Asociaţia cultural europeană, Centrul pentru istorie diplomatică otomană, Camera arhitecţilor din Istanbul etc.), marile universităţi din Turcia (Universitatea Bosforului, Universitatea Sabanci, Universitatea Mimar Sinan, Universitatea Aydin, METU, Universitatea Tehnică Yildiz, Universitatea Galatasaray, Universitatea Bilgi etc.) sau autorităţile locale turceşti", mai notează instituţia.
În comunicatul de presă, ICR Istanbul afirmă că nu a fost contactat de niciun membru al conducerii ICR Bucureşti, având în vedere protestele din oraşul turc.
"ICR Istanbul a fost expus mişcărilor de stradă desfăşurate în Istanbul, institutul fiind localizat în principala zonă de protest, Piaţa Taksim. Gazele lacrimogene prezente permanent în aer, tunurile cu apă, ciocnirile protestatarilor cu poliţia desfăşurate şi în faţa institutului au afectat grav activitatea institutului şi au creat o permanentă stare de anxietate şi tensiune asupra angajaţilor ICR Istanbul, cu atât mai mult cu cât unii locuiesc chiar în clădirea institutului. Până la această oră nu am fost contactaţi de nimeni din conducerea ICR Bucureşti care să se intereseze de situaţia propriilor angajaţi, a sediului institutului şi a invitaţilor români prezenţi în aceste zile", mai notează conducerea ICR.
Conform legii, anual au loc evaluări ale activităţii institutelor culturale româneşti din străinătate, se arată într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX de ICR. Aceste evaluări se fac în raport cu prevederile Legii nr.356/2003 şi ale Hotărârii de Guvern nr. 492/2004, ce prevăd explicit obiectivele şi obligaţiile acestor institute. "În baza examinarii rapoartelor prezentate de institute, Comisia de evaluare, compusă din reprezentanţi ai Institutului Cultural Român şi ai Ministerului Afacerilor Externe (Procesul Verbal nr.3050 din 14.03.2013), a acordat calificativul «nesatisfăcător» institutelor culturale româneşti din Istanbul şi Madrid. În consecinţă, directorii şi directorii adjuncţi sunt înlocuiţi, conform prevederilor legale (Legea nr.356/2003, art. 3, ce stipulează obiectivele de lege pe baza cărora a fost făcută evaluarea; art. 18, punctul 3, privind numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai Institutelor Culturale Române din străinătate; art. 20, punctul 1, privind drepturile şi obligaţiile personalului cu statut diplomatic, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Extene)", potrivit aceluiaşi document.
Citeşte şi:
Marga cere eliberarea din funcţie a directorilor şi adjuncţilor de la ICR Madrid şi ICR Istanbul
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe