ICR Londra găzduieşte premiera operei de cameră "Omul cu vioară", cu Alexander Bălănescu

Institutul Cultural Român (ICR) din Londra găzduieşte, pe 27 octombrie, în premieră, un spectacol inedit ce îmbină teatrul contemporan şi muzica - opera de cameră "Omul cu vioară", realizată de solistul Alexander Bălănescu în colaborare cu scriitoarea Ruth Carter şi compozitorul Warren Wills.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului ICR Londra găzduieşte premiera operei de cameră "Omul cu vioară", cu Alexander Bălănescu

ICR Londra găzduieşte premiera operei de cameră "Omul cu vioară", cu Alexander Bălănescu Alexandru Bălănescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Omul cu vioară" se bazează pe întâlnirea scriitoarei Ruth Carter şi a compozitorului Warren Wills cu un violonist, care le-a arătat o carte de vizită cu marginile negre şi cu textul "Vice-preşedinte în exerciţiu al ghildei violoniştilor funerari, fondată în 1586" şi citatul "Nu uita să mori".

Inspiraţi de această întâlnire, cei doi au colaborat cu violonistul Alexander Bălănescu pentru a concepe un spectacol cu "intrigă, cântece, râsete şi muzică ce vă vor frânge inima", se arată în prezentarea de pe site-ul ICR Londra.

Institutul va găzdui premiera acestui spectacol, cu Alexander Bălănescu (vioară), Warren Wills (pian), Chantelle Duncan, Steve Trowell şi Tina Jones (vocal), pe muzică de Warren Wills şi după un scenariu semnat de Ruth Carter, pe 27 octombrie, de la ora 15.00, cu acces gratuit.

Născut în România, Alexander Bălănescu este, în prezent, unul dintre cei mai creativi şi interesanţi violonişti ai lumii, cu un repertoriu bazat pe muzică contemporană.

Pe lângă colaborarea cu muzicieni din diferite genuri, cum ar fi David Byrne, Pet Shop Boys, Pina Bausch şi Jochen Ulricht, el este şi fondatorul Quartet-ului Bălănescu.

Pe unul din albumele sale, "Luminitza", Bălănescu a prelucrat cântece populare celebre interpretate de Maria Tănase. În colaborare cu Ada Milea, el a creat musicalul suprarealist "The Island", bazat pe piesa "Insula", scrisă de Gellu Naum, pe care cei doi muzicieni l-au prezentat pentru prima dată publicului londonez în 2006.

Bălănescu a compus coloana sonoră pentru pelicule precum "Tabló" (2008), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), "Eisenstein" (2000), "Il Partigiano Johnny" (2000), "Le Poulpe" (1998), "The Wind of Changes" (1996), "Angels and Insects" (1995) şi "Trying to Kiss the Moon" (1994).

Warren Wills, compozitor şi regizor muzical, a scris muzică pentru spectacolele "Ella şi Marilyn" (2008, Stratford East), "Penelopiad", "Murder Mystery Blues", cu Woody Allen, şi piesa nominalizată la Premiul Olivier, "Soul Train".

Proiectele sale includ "Pin Money" - Cel mai bun muzical, Premiile Carling Londra, "Josephine" - finalist la Critics Circle Award, New York 1993, şi "Simply Heavenly" - nominalizat pentru Cel mai bun muzical la Premiile TMA şi Evening Standard în 2003.

Ruth Carter a scris îndeosebi pentru scenă şi ecran. Ea este dublă câştigătoare a Marelui Premiu al Festivalului de Film de la Gijon, Spania, pentru "And Pigs Might Fly" ("Şi porcii ar putea zbura") şi "Joni Jones", ambele premiate şi la Festivalul de Film de la Chicago.

Carter semnează scenariul filmului "Coming Up Roses", selectat în categoria Un Certain Regard la Cannes.

Piesa ei, "Women of the Dust" a fost în turneu în Marea Britanie şi India, după ce a fost jucată în Londra, în timp ce "A Yearning" a făcut şi un turneu în Regatul Unit, după reprezentaţiile de la Lyric Hammersmith.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici