- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.01.2011, 16:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICR promovează Festivalul Enescu şi creaţia enesciană, printr-o serie de concerte în străinătate
Institutul Cultural Român (ICR) va organiza şi anul acesta un turneu de concerte pentru promovarea Festivalului "George Enescu" 2011 şi a creaţiei compozitorului român în străinătate, informează institutul.
Urmărește
17 afișări
În perioada februarie - martie 2010, ICR organizează un turneu de promovare a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Enescu (1 - 25 septembrie) în Belgia, Olanda şi Luxemburg.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional "George Enescu", Societatea Enescu de la Londra şi Festivalul Internaţional "George Enescu", sub înaltul patronaj al Principesei Margareta, un turneu la Veneţia (februarie), Verona (martie), Torino (mai) şi Roma (decembrie). Turneul "George Enescu în Italia" va include un concert susţinut de violonistul Gabriel Croitoru, care cântă pe vioara Guarnieri ce i-a aparţinut lui Enescu, şi pianistul Karim Said, câştigătorul primei burse acordate de Societatea Enescu de la Londra şi ICR Londra, în parteneriat cu Royal Academy of Music, dar şi o expoziţie cu obiectele personale ce au aparţinut lui Enescu (partituri, o vioară, fotografii etc.) şi o lecţie deschisă pentru studenţii conservatoarelor din oraşele unde vor fi organizate evenimentele.
Totodată, centrele ICR din Londra, New York, Lisabona, Berlin şi Roma vor organiza evenimente legate de muzica lui Enescu, pe parcursul acestui an.
ICR Londra şi Societatea Enescu organizează, în intervalul februarie - decembrie, opt concerte, între care unul susţinut de câştigătorii Festivalului Enescu, secţiunea pian şi vioară, în decembrie, şi unul dedicat Zilei Naţionale.
În octombrie, vor fi organizate Zilele Enescu la Berlin, manifestarea aflată la cea de-a treia ediţie, după cele din 2005 şi 2008. Vor fi susţinute concerte, cu precădere de cunoscuţi interpreţi germani şi de muzicieni originari din România, dar stabiliţi în diverse ţări europene.
Muzicienii Clara Cernat (vioara/violă) şi Thierry Huillet (pian) sunt protagoniştii proiectului "Spre EST! Călătorie muzicală de-a lungul Dunării", ce se va desfăşura în toamnă la ICR New York. Ei vor susţine un concert cuprinzând lucrări ale unor autori inspiraţi de bogăţia folclorului est-european (Tudor Ciortea, Gheorghe Enacovici, Dumitru Capoianu, George Enescu, Franz Liszt, Béla Bartok, Bedrich Smetana) şi autori români din şcoala de compoziţie postenesciană. Concertul va fi însoţit de o conferinţă despre influenţa folclorului în muzica lui George Enescu.
Un alt eveniment muzical, ce are ca titlu provizoriu "Omaggio a George Enescu", va fi organizat în luna martie la Accademia di Romania din Roma.
La Lisabona, în luna aprilie, va concerta Cvartetul Enescu.
Bugetul alocat acestor manifestări de promovare a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" şi a creaţiei renumitului compozitor român se ridică la circa 143.000 de euro.
ICR a mai organizat, în martie 2009, un turneu de promovare a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" din acel an, în cadrul căruia laureaţi ai concursului, precum şi solişti invitaţi la festival au susţinut concerte în şase capitale europene (Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Viena şi Berlin). Totodată, în perioada 1 octombrie - 10 decembrie 2009, ICR a organizat turneul internaţional de muzică de cameră "Enescu-Brahms European Encounters", în cadrul căruia Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan au interpretat în concert lucrări pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de piese camerale ale lui Johannes Brahms, în 15 săli de prestigiu din Europa şi SUA.
Institutul s-a mai implicat în lansarea albumului "Enesco - Re-Imagined", semnat de pianistul Lucian Ban şi contrabasistul John Hebert, la Bucureşti şi New York, în toamna anului 2010. Pentru 2011-2012 este prevăzută o serie de concerte la London Jazz Festival (noiembrie 2011), EdgeFest Festival (singurul festival din SUA dedicat combinaţiilor de muzică clasică - jazz, octombrie 2011), recitaluri la Amsterdam (Bimhuis) Paris (Jazz a'la Villette) si Viena (Wiener Konzerthaus).
Proiectul "Enescu Re-Imagined", conceput de Ban şi Hebert, îşi asumă moştenirea muzicală a lui George Enescu într-o reimaginare contemporană, îndrăzneaţă, a câtorva dintre lucrările sale, pentru o trupă extraordinară şi iconoclastă de muzicieni de jazz din New York, şi a fost prezentat la Festivalul Internaţional "George Enescu" în cadrul seriei de concerte "Teme clasice în prelucrări moderne", în septembrie 2009.
Festivalul "George Enescu", ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.
Festivalul "George Enescu" este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 şi până în vara anului 2010 condus Opera din Viena. La organizarea festivalului contribuie şi Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societarea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.
Anul acesta, când are loc cea de-a 20-a ediţie a evenimentului, organizatorii au transmis că îşi propun ca această manifestare recunoscută şi apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate să devină un "brand cultural de ţară".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe