- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.12.2014, 18:37)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICR solicită un buget de peste 28 milioane lei pentru cele aproximativ 1.200 de evenimente din 2015
Institutul Cultural Român (ICR) solicită suma de 28.200.000 de lei de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea în 2015, instituţia culturală având nevoie de aproximativ 5.200.000 de lei pentru proiectele de mare vizibilitate şi prestigiu propuse de cele 17 reprezentanţe.
Urmărește
149 afișări
ICR solicită un buget de peste 28 milioane lei pentru cele aproximativ 1.200 de evenimente din 2015 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit proiectului său de buget, Institutul Cultural Român solicită pentru anul 2015 suma de 28.200.000 de lei, cu 0,71% mai mare ca în 2014, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de 28.000.000 de lei.
Pe parcursul anului calendaristic şi bugetar 2015, în reţeaua ICR vor avea loc aproximativ de 1.000 de programe şi proiecte culturale, diseminate în peste 1.200 de evenimente, la care vor participa aproximativ 2.000 de invitaţi.
Astfel, la nivelul institutelor culturale româneşti din străinătate se vor desfăşura în anul 2015 programe multiple grupate în proiecţii şi festivaluri de film, evenimente artistice postmedia, spectacole de balet şi de dans contemporan, expoziţii de design, tapiserie, cu subiecte folclorice şi antropologice, expoziţii de pictură şi sculptură, expoziţii de fotografie, expoziţii de arhitectură şi urbanism, expoziţii de gravură, desen şi banda desenată, dar şi recitaluri artistice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Anul 2015 reprezintă unul al unor importante comemorări şi aniversări, prilej pentru reţeaua ICR de a organiza evenimente menite să pună în evidenţă personalităţi ale culturii şi civilizaţiei româneşti a căror apartenenţă la spaţiul identitar european nu mai trebuie demonstrată. Printre personalităţile care vor fi omagiate în 2015 se numără Tudor Arghezi (135 de ani de la naştere), Liviu Rebreanu (130 de ani de la naştere), Lucian Blaga (120 de ani de la naştere), Gellu Naum (100 de ani de la naştere), Alexandru Istrati (pictor, 100 de ani de la naştere), Ioan Petru Culianu (65 de ani de la naştere), Ion Andreescu (pictor, 165 de ani de la naştere), Camil Ressu (135 de ani de la naştere), Nicolae Labiş (80 de ani de la naştere), Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al Romaniei (150 de ani de la naştere), George Călinescu (50 de ani de la deces), Nicolae Tonitza (75 de ani de la deces) şi Emil Cioran (20 de ani de la deces).
Nou înfiinţata reprezentanţă a Institutului Cultural Român ICR Beijing, deschis în ultimul trimestru al anului 2014, va avea o activitate susţinută în primul an după inaugurare, propunând mediului cultural chinez o serie amplă de proiecte şi programe culturale ambiţioase, de mare impact şi prestigiu cultural, potrivit proiectului de buget. În acest sens, Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza în capitala Chinei, în premieră, proiecţii de film românesc şi va dedica câteva evenimente teatrului naţional, prin evocarea operei unor dramaturgi, precum D. R. Popescu, prin prezentarea măiestriei artiştilor păpuşari români şi prin expunerea teatrului de expresie corporală din România, excelent exemplificată de producţiile Teatrului Masca. Vor avea loc, de asemenea, recitaluri de muzică românească, în interpretarea unor artişti precum naistul Nicolae Voiculeţ, flautistul Bogdan Ştefănescu şi pianistul Matei Rogoz.
ICR Beijing va organiza şi concerte de pian, vioară, pentru promovarea creaţiei compozitorilor români Ciprian Porumbescu şi George Enescu. Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, pentru prima oară în 2015, prezenţa românească la târguri de carte şi de literatură desfăşurate pe teritoriul Chinei, pentru o promovare adecvată a scriitorilor români de valoare şi pentru înlesnirea traducerilor din literatura română pe piaţa locală, cu concursul editurilor chineze interesate. Dată fiind anvergura pe care o are, Bienala de Artă de la Beijing va figura, de asemenea, în programul reprezentanţei din capitala Chinei, arta plastică contemporană românească având nevoie de o mai bună şi mai intensă promovare în spaţiul asiatic.
De asemenea, ICR propune, la Lisabona, prezentarea spectacolelor "Oedip", în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul de Teatru din Almada.
Institutul Cultural Român de la Londra va organiza, în anul 2015, "Luna Enescu la Londra", pentru celebrarea marelui compozitor român, în anul Festivalului Enescu. Vor avea loc concerte, expoziţii, prelegere cu muzicieni şi critici muzicali cunoscuţi international. Un alt proiect de mare vizibilitate va fi în Marea Britanie şi "Caravana The Flying Cinematheque - Festival itinerant al filmului românesc în Marea Britanie". Proiecţiile vor avea loc în cinematografe de artă din Liverpool, Bristol, Edinburgh şi Londra.
Reprezentanţa de la Paris va organiza, de asemenea, o stagiune de teatru românesc în Sala Bizantină a Palatului Béhague. Vor fi prezentate spectacolele "Hoţii de frumuseţe", după Pascal Bruckner, cu Florin Zamfirescu, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Ştefana Samfira, Radu Micu, Ionuţ Niculae, "Mecanica inimii", după Mathias Malzieu, cu Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Medeea Marinescu, Şerban Pavlu, "Oscar şi Tanti Roz", după Eric Emmanuell Schmitt, cu Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian, şi "Dragostea durează 3 ani", dupa Frédéric Beigbeder, cu Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir şi Gabriela Iacob.
Potrivit proiectului, în opt ani de funcţionare a programelor "20 de autori", Translation and Publication Support Programme - TPS şi Publishing România au fost traduse, în 24 de limbi străine, aproape 380 de titluri.
În legătură cu capitolul ICR privind Politica în domeniul investiţiilor publice, fondurile de investiţii alocate pentru institut sunt direcţionate către "Alte cheltuieli de investiţii". Potrivit strategiei de investiţii, ICR doreşte înlocuirea parţială, prin programul "Rabla", a parcului auto comun existent, unde durata normală de funcţionare este depăşită şi nu mai prezintă siguranţă în circulaţie, şi modernizarea echipamentelor de birotică existente.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe