ICR vrea să aloce 320.000 de euro pentru înfiinţarea de librării-galerii în străinătate

Institutul Cultural Român (ICR) urmează să deschidă opt librării-galerii în câteva metropole culturale, precum New York, Londra, Roma şi Paris, reprezentanţii instituţiei declarând că suma totală pentru înfiinţarea acestora se ridică la 320.000 de euro.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului ICR vrea să aloce 320.000 de euro pentru înfiinţarea de librării-galerii în străinătate

ICR vrea să aloce 320.000 de euro pentru înfiinţarea de librării-galerii în străinătate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unor informaţii obţinute de MEDIAFAX de la Direcţia de Comunicare a Institutului Cultural Român (ICR) privind înfiinţarea galeriilor-librării, în ceea ce priveşte costurile deschiderii unei astfel de unităţi, acestea vor varia în funcţie de soluţia aleasă, reprezentanţii instituţiei punctând că "este limpede că se vor situa la aproximativ 40.000 de euro pentru fiecare unitate, pe an".

În luna mai, ICR anunţa, printr-un comunicat de presă, că în New York, Londra, Roma, Berlin, Madrid, Paris, Viena şi Tel Aviv vor fi deschise librării - galerii, pentru "a prezenta mai amplu şi în mod continuu publicaţii şi alte opere realizate în România".

Aşadar, o sumă totală privind înfiinţarea acestor librării - galerii în străinătate se poate ridica la 320.000 de euro, având în vedere că ICR anunţă deschiderea a opt astfel de unităţi.

De asemenea, reprezentanţii ICR spun că "suma comunicată (de 40.000 de euro/ unitate/ an, n.r) reprezintă o estimare a costurilor medii de administrare anuale pentru fiecare librărie-galerie a cărei deschidere este preconizată".

În acest context, instituţia informează că, în privinţa investiţiei iniţiale necesare pentru fiecare unitate, un cuantum va fi comunicat în momentul încheierii discuţiilor cu potenţialii parteneri ai Institutului Cultural Român în acest demers.

Totodată, ICR precizează că, în acest moment, instituţia examinează trei soluţii de organizare a librăriilor - galeriii româneşti din străinătate. Astfel, încheierea de acorduri cu librării din capitalele respective, prelungirea în acest domeniu a activităţii institutelor culturale româneşti din străinătate şi închirierea de spaţii şi crearea de unităţi distincte sunt posibilităţile analizate de Institutul Cultural Român.

"Soluţiile vor fi alese în funcţie de situaţia de la faţa locului. De pildă, la Londra, a fost luată deja iniţiativa constituirii unei astfel de unităţi. Se preconizează crearea unei reţele de vânzare prin semnarea unui contract cu Librăria Europeană din Londra şi prin parteneriate cu editurile care produc cărţile vizate - literatură în limbile engleză, română şi în alte limbi, Londra fiind o metropolă multiculturală şi turistică, dar şi dicţionare, albume de artă, ghiduri - CD-uri şi DVD-uri", au declarat reprezentanţii ICR pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, aceştia au menţionat că, în 2013, "ICR a cheltuit pentru participarea la târgurile de carte aproximativ 900.000 euro. În mod cert, librăriile-galerii costă mai puţin. Costurile vor varia în funcţie de soluţia aleasă, dar e limpede că se vor situa la aprox. 40.000 euro/unitate/an. ICR a început demersurile, iar finanţarea lor intră parţial în bugetul 2013 şi, mai amplu, în cel din 2014. ICR va căuta să coopereze cu Ministerul Culturii, cu cel al Educaţiei, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii din ţară implicate în promovarea culturii române".

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a solicitat, luni, majorarea bugetului ICR cu peste 15 milioane de lei, cu ocazia rectificării bugetare, potrivit unei scrisori trimise de acesta conducerii Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici