Această sculptură din bronz, înaltă de doar 72,5 centimetri, a stabilit un record pentru întreaga colecţie a "Gânditorilor", o serie de 21 de sculpturi realizate de Auguste Rodin la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
"Gânditorul", una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume, prezintă silueta unui bărbat gol, stând pe o piatră, privind în jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stâng şi ţinându-şi bărbia în palma dreaptă.
Realizate iniţial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului Rodin, intitulat "Porţile Iadului", inspirat din opera poetului şi filosofului italian Dante, sculpturile din seria "Gânditorului" au primit o nouă semnificaţie, devenind un simbol al doctrinei socialiste în timpul crizei politice din Franţa din 1906.
Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin a murit în 1917, la vârsta de 77 de ani.
Artistul a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.
În 1907, în atelierul său a lucrat şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind studioul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!".