Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Oceanului Atlantic publicate după zeci de ani

Publicat: 16 02. 2023, 09:37
Actualizat: 16 02. 2023, 09:42

Peste 1.500 de persoane au murit când Titanicul, care se îndrepta din Southampton spre New York în timpul călătoriei sale inaugurale, s-a scufundat în Atlanticul de Nord la 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg.

Vasul de linie, cel mai mare pachebot aflat pe linia de plutire în momentul în care a intrat în serviciu, a fost descoperit de o echipă de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) şi de la Institutul Naţional de Oceanografie din Franţa.

În timpul a 11 scufundări în iulie 1986, au fost filmate imagini de pe un submersibil cu echipaj uman şi de pe o mică navă telecomandată capabilă să manevreze în spaţii înguste.

Acum, 80 de minute de filmări netăiate sunt postate pe canalul YouTube al WHOI.

Imaginile granulate alb-negru arată prova pachebotului şi câteva balustrade de-a lungul uneia dintre punţile sale, printre alte aspecte ale celebrului vas de pasageri.

Oceanograful Robert Ballard a declarat că primul lucru pe care l-a văzut când a coborât la 3,5 km sub mare a fost un „zid uriaş de oţel nituit care se ridica la peste 30 şi ceva de metri deasupra noastră”.

El a adăugat: „Nu m-am uitat niciodată în jos la Titanic. M-am uitat în sus la Titanic. Nimic nu era mic. A fost destul de obsedant”.

Nu mai rămăseseră resturi umane, dar Ballard a văzut pantofi, inclusiv încălţămintea a ceea ce părea să fi fost a unei mame şi a unui copil.

„După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă şi care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie”, a spus el.

Submersibilul cu trei oameni a trebuit să iasă la suprafaţă când bateriile sale au început să ia apă.

În timp ce se ridica, Ballard îşi aminteşte că a văzut hublourile Titanicului.

„Era ca şi cum oamenii se uitau înapoi la noi. A fost destul de obsedant, de fapt”, a spus el.

Inginerul Andy Bowen de la WHOI a declarat că cea mai mare provocare a fost „depărtarea locaţiei”, adăugând că „apa este aproape îngheţată”.

Publicarea imaginilor a fost coordonată cu cea de-a 25-a aniversare a relansării filmului lui James Cameron din 1997, Titanic. Cu Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio în rolurile principale, filmul a câştigat 11 premii Oscar, inclusiv cel mai bun film.

„Poveştile umane întruchipate de marele vas continuă să rezoneze”, a declarat Cameron într-un comunicat.

„Prin publicarea acestor imagini, WHOI contribuie la relatarea unei părţi importante a unei poveşti care se întinde pe generaţii şi face înconjurul lumii”.