Totodată, într-un comunicat remis MEDIAFAX vineri, reprezentanţii Hotelului Drouot din Paris, unde a avut loc licitaţia, au precizat că achiziţia a fost făcută de compania KDF Energy, controlată de omul de afaceri George Brăiloiu, pentru suma totală de 507.500 de euro (taxe incluse).
Potrivit casei Binoche şi Giquello, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost: diploma de licenţă (lot 169) – 17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118) – 16.000 de euro, manuscrisul „Cartea amăgirilor” – 13.000 de euro, manuscrisul „Îndreptar Pătimaş” – 12.100 de euro, paşaportul (lotul 172) – 11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173) – 11.000 de euro – şi manuscrisul „Consideraţiuni asupra problemii cunoştinţei la Kant” – 10.200 de euro.
George Brăiloiu, prin compania KDF Energy, a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte – 406.000 euro -, printr-o clauză numită „faculté de réunion de lots”.
Omul de afaceri George Brăiloiu a declarat, joi seară, pentru Ştirile Pro TV, că KDF Energy, compania pe care o deţine, a cumpărat manuscrisele şi că acestea vor ajunge în ţară.
„Le voi dona statului”, a declarat George Brăiloiu, adăugând: „Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială”.
Donaţia va fi făcută în câteva luni, după ce avocaţii omului de afaceri vor discuta cu reprezentanţii Bibliotecii Central Universitare, dar şi cu alte instituţii. Omul de afaceri, care a spus că a licitat din ţară, dar că a avut şi brokeri la Paris, a declarat că este un admirator al lui Emil Cioran. George Brăiloiu consideră că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţară şi să facă parte din patrimoniul naţional.