În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex publică jurnalului Reginei Maria a României

Editura Librex oferă publicului român, în Anul Centenarului Încoronării, ediţia aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieţii mele”. Cartea apare în patru volume, ce respectă exact varianta originală, respectiv: Copilăria; Tinereţea şi nunta; Începutul căsătoriei si 1906-1914. Jurnalului Reginei Maria a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1934 şi a fost lansată simultan la Londra şi New York.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex publică jurnalului Reginei Maria a României

În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex publică jurnalului Reginei Maria a României

În cele 4 volume, Maria povesteşte cele mai intime gânduri şi trăiri, începând din copilărie, continuând cu episodul perioadei din Malta, unde tatăl său era detaşat, apoi viaţa la Coburg, impresiile despre Carmen Sylva, nunta, căsnicia şi imaginea capitalei României şi a unei  societăţi străine pe care o descoperă. Maria nu se fereşte să zugrăvească, cu tactul unei diplomaţii englezeşti exemplare, relaţia pe care ea a avut-o cu regele Carol I. Fireşte, aşa cum era de aşteptat, Regina povesteşte despre soţul său, regele Ferdinand, încercând să îi descrie prin exemple personalitatea, precum şi despre copiii săi, punând accent pe viitorul rege, Carol al II-ea.

Considerată unul dintre cele mai fascinante capete încoronate ale Europei, Regina Maria a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie. Nepoată a Reginei Victoria şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha sau ”Missy” a fost prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, principesă de coroană şi Regină a României. Maria a părăsit în 1893, la vârsta de 17 ani, curţile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu prinţul moştenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României.

În primul volum, Maria povesteşte perioada copilăriei, despre care scrie: ”Viaţa nu ar putea fi pe deplin povestită fără să aduci vorba despre copilărie şi tinereţe, care sunt elemente atât de importante în formarea caracterului, iar copilăria mea a fost una fericită, la care îmi place să mă gândesc.

Maria a crescut familiarizată atât cu viaţa de la curtea Rusiei, cât şi a Angliei. Poveştile ei din zilele copilăriei petrecute în Anglia şi în Malta, unde tatăl, "Prinţul marinarilor", era staţionat, sunt pline de viaţă, de bună dispoziţie şi de portrete minunate ale bărbaţilor şi femeilor, pe atunci aflaţi în anii tinereţii, care aveau să joace mai târziu roluri marcante în zilele tragice ale războiului.

Cel de-al doilea volum cuprinde perioada care începe odată cu mutarea la Coburg şi până la finalul nunţii sale cu Ferdinand. Părăsirea Maltei a însemnat pentru Maria o schimbare dramatică, atât ea, cât şi surorile ei, nefiind împăcate cu noua viaţă, în special din pricina guvernantei sale, Fräulein. Descoperim o Maria ce se apropie de vârsta adultă, dar îşi păstrează în continuare inocenţa şi naivitatea, simţindu-se nepregătită pentru nunta care încheie partea a doua din ”Povestea vieţii mele”.

Jurnalul se continuă cu volumul al treilea, în care Maria începe o nouă viaţă la Bucureşti, alături de prinţul Ferdinand. Maria consemna în jurnal, ani mai târziu: ”De peste ani, îmi vine să-i întind o mână de ajutor acelei umbre blonde a făpturii mele. Parcă mă gândesc la o soră mai mică a mea, retrasă, foarte timidă şi tare prostuţă, în care nu mă recunosc deloc acum. Slabă, cu părul blond şi prea încreţit, cu ochi albaştri, un copil sincer, stângaci, modest, care căuta în alţii stabilitatea pe care nu o găsea în sine.”

Pe parcursul cărţii, Maria portretizează societatea bucureşteană, prietenii săi, naşterea copiilor, dar atinge şi subiecte sensibile, cum ar fi momentele în care a fost aproape să-l piardă pe regele Ferdinand din pricina febrei tifoide.

În ultimul volum, Maria dedică un capitol copiilor săi, consemnând: ”Copiii mei erau centrul existenţei mele. Femeile din neamul meu sunt mame pasionate, nu ne putem închipui o lume fără copii. Toată munca noastră, toate eforturile şi ambiţia au un singur scop, să-i creştem potrivit idealurilor noastre, să-i facem fericiţi şi să le pregătim un viitor frumos.” Tot în această ultimă parte aflăm despre tensiunile politice care se adâncesc din ce în ce mai mult, intrarea României în război, dar şi alte chestiuni de familie.

Seria de 4 carti ”Povestea vieţii mele” este prefaţată de istoricul Cristian Moşneanu, ce o portretizează încântător pe Regina Maria, analizând, totodată, faptele prezentate în carte, dar şi felul în care Maria a ales să le prezinte.

Încercând să încheg câteva rânduri despre această lucrare, pot afirma că ea reprezintă un jurnal ale cărui fapte sunt consemnate minuţios şi încadrate în capitole de referinţă, ele putând fi considerate momente istorice. De ce acest om este atât de important pentru istoria poporul nostru? În primul rând, se poate încadra totul în ideea renunţării la propria-i fericire prin venirea într-o ţară străină, care a primit-o nu cu prea multe sentimente pozitive la început... Momentul adevărului, adevărata cunoaştere a personalităţii Mariei, a fost în timpul primei conflagraţii mondiale, când îşi va da jos coroana de regină şi va pune pe cap mitra de soră medicală, dând dovadă de eroism. Ea s-a aflat permanent prin tranşeele ce musteau de noroi, şuierându-i gloanţele pe la ureche, având grijă de soldaţii români ca de proprii copii. Regina Maria, ȋn toate vizitele oficiale si neoficiale, a făcut lobby pentru România. Regina nu se fereşte, în această carte, în a destăinui cele mai ascunse sentimente, care în mod normal ar rămâne pe veşnicie încrustat în sufletul omului până dincolo de Cenzura Transcendentală. În acest sens, ea vorbeşte de singurătatea vieţii petrecute în Bucureşti, despre Ferdinand care, fiind atât de îndrăgostit, uită să îi explice lucruri esenţiale pentru convieţuirea în această societate.

Cartea Povestea vieţii mele este disponibila pe librarie online librex.ro, magazine online şi în librăriile din toată ţara. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici