ŞTIAŢI CĂ  În epoca informatică, încă mai trăiesc oameni ca în epoca de piatră, evul mediu sau ca în secolele 18-19

  • Triburi izolate trăiesc în Africa, America de Sud şi India ca în epoca de piatră, care vânează la fel cum o făceau strămoşii noştri acum zeci de mii de ani.
  • Sunt ţări islamice şi comunităţi care trăiesc ca în evul mediu, unde condamnaţii sunt spânzuraţi, decapitaţi, bătuţi cu pietre şi chiar arşi pe rug.
  • Comunitatea Amish din America de Nord şi unele clanuri rrome din întreaga lume trăiesc ca în secolele 18-19 şi resping tehnologiile moderne pentru a-şi păstra valorile tradiţionale, iar timpul stă pe loc pentru majoritatea comunitarilor de noua generaţie.
Urmărește
5112 afișări
Imaginea articolului În epoca informatică, încă mai trăiesc oameni ca în epoca de piatră, evul mediu sau ca în secolele 18-19

Încă există triburi care trăiesc ca în epoca de piatră 

În epoca informatică, când tehnologia ne înconjoară şi ne facilitează viaţa, există încă oameni care trăiesc ca în epoca de piatră. Pentru mulţi, timpul încă pare să stea pe loc. 

Aceştia sunt membrii unor triburi izolate din Africa şi America de Sud, care nu au contact cu civilizaţia modernă şi care îşi păstrează tradiţiile şi obiceiurile străvechi.

Ei se ocupă cu vânătoarea, pescuitul şi culesul fructelor, folosind unelte primitive din lemn, piatră sau os.

Un exemplu este tribul Sentineleze din Insula North Sentinel, din Oceanul Indian, care respinge orice încercare de comunicare cu lumea exterioară. În prezent se estimează că au mai rămas doar 400 de indivizi. 

Un alt exemplu este tribul Awá din Brazilia, care trăieşte în pădurea amazoniană şi care este ameninţat de defrişările ilegale.

Triburi şi popoare care îşi păstrează arta şi tradiţiile milenare 

Există, de asemenea, oameni care trăiesc ca în antichitate, păstrând un mod de viaţă bazat pe agricultură, pastoralism şi meşteşuguri. Aceştia fac parte din comunităţi care îşi revendică o origine istorică sau etnică şi care îşi menţin identitatea culturală distinctă.

Un exemplu este poporul Hopi din Arizona, SUA, care îşi continuă practicile religioase şi ceremoniale ancestrale.

Un alt exemplu este poporul Nubian din Sudan şi Egipt, care îşi păstrează limba, arhitectura şi arta milenară.

Tribul Himba din Namibia, care trăieşte în deşertul Namib. Acesta este un trib pastoralist, care îşi păstrează tradiţiile şi cultura străveche. Femeile Himba sunt renumite pentru pielea lor roşiatică, pe care o ung cu un amestec de untură şi ocru.

Tribul Mursi din Etiopia, care trăieşte în Valea Omo. Acesta este un trib agro-pastoralist, care îşi menţine identitatea prin practicarea unor ritualuri şi ornamente corporale specifice. Femeile Mursi sunt cunoscute pentru discurile de lut pe care le poartă în buzele inferioare.

Tribul Maasai din Kenya şi Tanzania, care trăieşte în savana africană. Acesta este un trib semi-nomad, care se bazează pe creşterea vitelor pentru a supravieţui. Bărbaţii Maasai sunt faimoşi pentru dansurile lor rituale, în care sar cât mai sus posibil

În India există comunităţi care trăiesc ca în evul mediu, adică fără a folosi tehnologii moderne şi fără a  accepta sistemul de clasificare socială al hinduismului. Aceste comunităţi sunt formate din triburi, nomazi sau grupuri religioase care îşi păstrează tradiţiile şi cultura străveche.  

Ţările islamice sunt în anul 1445

Nu toţi oamenii care trăiesc ca în evul mediu sunt nevoiţi să o facă din lipsă de resurse sau de educaţie.

Unii aleg să adopte un stil de viaţă conservator şi rigid, bazat pe principii religioase sau politice.

Astfel de oameni se găsesc în ţări islamice precum Iran, Afganistan sau Arabia Saudită, unde există legi stricte privind vestimentaţia, comportamentul şi drepturile femeilor, dar şi pedepsele medievale sunt aplicate. 

De asemenea, există oameni care participă la reconstituiri istorice sau la festivaluri medievale, recreând atmosfera şi activităţile specifice acelei perioade.

Comunităţi moderne care resping tehnologiile epocii digitale 

O categorie aparte de oameni care trăiesc ca în secolele 18-19 sunt cei care fac parte din comunitatea Amish.

Aceştia sunt creştini anabaptişti care resping multe dintre tehnologiile moderne, precum electricitatea sau internetul.

Ei preferă să ducă o viaţă simplă şi modestă, bazată pe agricultură, familie şi credinţa în Dumnezeu.

Se deplasează cu căruţe trase de cai, poartă haine simple şi conservatoare şi nu folosesc aparate electronice sau fotografice.

Comunitatea Amish este răspândită în mai multe state din SUA şi Canada. 

Există clanuri rrome care duc un stil de viaţă similar, menţinând tradiţiile şi vestimentaţia ca acum 200-300 ani. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici