- Home
- Cultură-Media
- (24.08.2022, 23:50)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În Mexic, dansatorii îmbrăcaţi în războinici azteci atrag atenţia asupra protecţiei mediului înconjurător
În prima parte a lunii august 2022, în Mexico City, capitala Mexicului, o trupă de dansatori s-au deghizat în războinici azteci şi au participat la un ritual pentru a atrage atenţia asupra mediului înconjurător.
Urmărește
306 afișări
Hepta
Ritualul nu doar că aniversează 501 ani de la căderea cetăţii Tenochtitlan, dar şi pentru a-i face pe oameni conştienţi de importanţa reabilitării lacului Tlahuac-Xico, care constă în salubrizarea apei şi refacerea mediului înconjurător prin înfiinţarea sistemelor de irigare, scrie Hepta.
Mexicanii comemorează anual căderea cetăţii Tenochtitlan prin parade şi dansuri, anul trecut împlinindu-se cinci secole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cine au fost aztecii?
Imperiul Aztec a fost de fapt Tripla Alianţă a oraşelor-stat Tenochtitlan, Tetzcoco şi Tlacopan din jurul Văii Mexicului, Alianţa a purtat războaie şi s-a extins teritorial diin Mexic până la graniţa cu Guatemala de azi.
Aztecii nu foloseau metale, dar foloseau arcuri cu săgeţi, suliţe, bâte şi pumnale din obsidian, şi se pricepeau la săpat şanţuri şi canale pentru a cultiva porumb, fasole şi dovleac.
Aveau clase sociale împărţită în meşteşugari, nobili, preoţi şi în vârful ierarhiei era regele sau marele preot. Cei mai bogaţi purtau cele mai exotice ornamente din pene de papagali, păsări colibri şi tucani, precum şi pelerine din bumbac sau blănuri de jaguar. Îşi ataşau piese şi accesorii din turcoaz, jad şi aur, cercei şi îşi împleteau părul.
S-a construit o gigantică birocraţie politică, militară şi religioasă, cu guvernatori, colectori de taxe, judecători, poştaşi, existând şi birouri civile şi un cod de legi.
Aztecii construiau piramide din piatră, cea mai mare fiind Piramida Soarelui care a fost construită în anul 200.
Ei venerau foarte mulţi zei ca Huitzilopochtli - zeul războiului şi al soarelui Quetzalcoatl - zeul vântului şi al vieţii, Tezcatlipoca- zeul destinului, Tialoc- zeul ploii.
Periodic, aztecii efectuau ritualuri de sacrificii umane şi le ofereau inimile drept ofrande către Soare.
În 1520, spaniolii conquistadori (soldaţi-exploratori cunoscuţi sub numele de "cuceritori") conduşi de Hernán Cortés, au pătruns în Mexic şi au pornit o campanie de cucerire a Imperiului Aztec prin a se alia cu triburi şi oraşe-state amerindiene care erau rivale aztecilor.
Campania s-a finalizat sângeros, cu uciderea regelui Montezuma al II-lea, şi cu asediul cetăţii Tenochtitlan care a durat 75 zile, rezultând 100.000 morţi, dintre care 40.000 au fost civili azteci.
15 milioane de azteci au continuat să moară de la variolă, febra tifoidă, salmonella şi alte boli transportate de spanoli peste ocean, în Mexic
Pentru populaţia locală din Mexic au urmat trei secole de creştinare forţată şi de colonizare spaniolă. Colonizarea spaniolă a Americii Centrale este considerată cel mai mare genocid etnic din istorie după Holocaustul nazist.
Mexicul a devenit independent faţă de Spania în 1821. Aztecii sunt consideraţi a fi un popor extinct, şi totuşi, descendenţii lor continuă să trăiască în rândul populaţiilor amerindiene şi în rândul populaţiei mexicane rezultată din îmbinarea genetică a spaniolilor cu amerindienii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cele mai bune spin-off-uri de pe Netflix
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36