- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (30.10.2008, 13:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În România, mass-media suferă de pe urma efectelor perioadei comuniste
În România, deşi piaţa media este extrem de diversificată, presa scrisă şi audiovizualul suferă încă "din cauza efectelor perioadei comuniste", conform unui studiu al Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS), publicat la Berlin, citat de Deutsche Welle.
Urmărește
892 afișări
În România, mass-media suferă de pe urma efectelor perioadei comuniste
Potrivit sursei citate, KAS a publicat la Berlin cel mai recent studiu despre nivelul democraţiei în lume şi rolul mass-media în promovarea acesteia. Astfel, autorii studiului consideră că "România mai are drum lung de parcurs până la un peisaj mass-media consolidat".
Specialiştii consideră îngrijorătoare atât anumite decizii legale din România, care duc la îngrădirea libertăţii presei, cum ar fi incriminarea insultei şi calomniei, cât şi aspecte informale, precum influenţa politicului în conţinutul media.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, studiul subliniază ca fiind problematice concentrarea proprietăţii trusturilor de presă, prezenţa în branşă a unor foşti informatori ai securităţii, cazuri de persecutare a jurnaliştilor critici la adresa unor activităţi politice şi implicarea proprietarilor media în procesul editorial.
Autorii studiului mai subliniază un fenomen mai accentuat în presa românească decât în alte ţări europene, şi anume tabloidizarea.
În cazul mass-media private, satisfacerea cerinţelor publicului este scopul principal al funcţionării acestora, în condiţiile în care finanţarea se obţine din publicitate.
Interdependenţa dintre mass-media şi public, dar şi dintre mass-media şi celelalte substraturi sociale conferă presei scrise şi audiovizualului un rol central în evoluţia societăţilor democratice sau a celor în tranziţie, consideră autorii.
Conform specialiştilor, în procesul tranziţiei de la un regim totalitar la democraţie, mass-media are o funcţie duală: aceea a propriei restructurări şi cea a expunerii progresului democratic.
Astfel, deşi constituţiile adoptate după perioada comunistă au oferit o bază normativă pentru a redefini rolul pe care comunicarea de masă îl joacă într-un regim democratic, efectele vechilor mecanisme politice au rămas vizibile pe termen lung.
În concluzie, Christiana Christova şi Dirk Förger, autorii studiului Fundaţiei Konrad Adenauer, consideră că "România suferă încă din cauza efectelor erei comuniste", chiar şi în condiţiile în care, în ultimele două decenii, s-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte libertatea şi diversitatea în mass-media.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe