- Home
- Cultură-Media
- (11.05.2024, 12:01)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încă o ediţie a Eurovision în care muzica trece în plan secund. Israelul e în centrul atenţiei înainte de marea finală de la Malmo
- Nu a fost deloc o surpriză faptul că participarea Israelului la Eurovision va duce la proteste.
- Eurovision Song Contest, concurs vechi de 68 de ani, a fost folosit adesea ca o platformă pentru a exprima opinii politice şi diviziuni geopolitice.
- Dar războiul din Fâşia Gaza şi ameninţarea Israelului de a lansa o invazie terestră în Rafah a făcut ca ediţia din acest an a concursului muzical să fie mai politică decât de obicei.
Urmărește
2605 afișări
Reprezentanta Israelului la Eurovision 2024, Eden Golan. Sursa foto: Mediafax Foto
Înainte ca cel mai mare eveniment muzical live din lume să înceapă săptămâna aceasta în oraşul Malmö, din sudul Suediei, poliţia suedeză a luat măsuri de securitate fără precedent. Sute de poliţişti suplimentari au fost mobilizaţi în oraş, lunetişti au fost plasaţi pe acoperişuri şi dronele pot fi văzute plutind pe cer.
Au existat două motive pentru securitatea sporită: Suedia şi-a ridicat ameninţarea teroristă la nivelul patru din cinci anul trecut, după ce o serie de proteste de incendiere a Coranului a făcut-o o ţintă "prioritară" pentru atacurile teroriste islamiste. Iar acum, Israelul, al cărui război împotriva Hamas în Fâşia Gaza a făcut aproape 35.000 de victime palestiniene, vine în oraş pentru Eurovision.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Atmosferă anti-israeliană
Pe fondul ameninţării Israelului de a invada oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, a devenit clar că participarea israeliană va fi o preocupare pentru poliţie, deoarece au fost anunţate mai multe proteste pro-palestiniene şi câteva proteste mai mici pro-Israel.
Presa suedeză a relatat că unii membri ai comunităţii evreieşti din Malmö au decis chiar să părăsească oraşul de teama violenţelor antisemite.
"Pur şi simplu nu voi fi în oraş. Şi mă voi asigura că şi familia mea este plecată", a declarat o evreică ce a solicitat anonimatul pentru Radio Suedia în perioada premergătoare competiţiei. "Sunt oameni care participă la aceste proteste şi care mă urăsc doar pentru că sunt evreică", a spus o altă persoană.
Săptămâna trecută, Israelul a ridicat alerta de călătorie pentru Malmö pe durata competiţiei, recomandând cetăţenilor săi să îşi reconsidere orice călătorie planificată în oraş, invocând "atmosfera anti-israeliană" de acolo.
Tensiunile crescute au determinat, de asemenea, o vizită înainte de concurs a lui Ronan Bar, şeful agenţiei israeliene de securitate internă Shin Bet, pentru a inspecta măsurile de securitate puse în aplicare pentru a proteja cântăreaţa israeliană şi concurenta la Eurovision, Eden Golan.
Eşarfă pro-palestiniană
Nu a durat mult până când competiţia a devenit politică. Marţi, când a început prima semifinală, cântăreţul suedez Erik Saade a fost acuzat că a făcut o declaraţie politică purtând o eşarfă palestiniană în jurul încheieturii mâinii în deschiderea concursului.
Conform regulilor stabilite de organizatorul Eurovision, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), simbolurile politice de orice fel nu sunt permise în cadrul concursului.
Saade, al cărui tată este palestinian, a respins criticile şi a declarat că a purtat eşarfa doar pentru a aduce un omagiu originilor sale.
Mesaj de la Netanyahu
O navă care transporta ajutoare umanitare către Fâşia Gaza a acostat miercuri la Malmö pentru a protesta împotriva participării Israelului.
"Suedia nu a reuşit să împiedice participarea Israelului. Suntem aici pentru a ne arăta sprijinul şi pentru a arăta că suntem de partea palestinienilor", a declarat Jeannette Escanilla, preşedinta organizaţiei Ship to Gaza Sweden, pentru agenţia de presă AFP.
În timp ce Eden Golan se pregătea să urce pe scenă în cea de-a doua semifinală, joi, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a trimis cântăreţei un mesaj video în care îi spunea că "a câştigat deja" în mijlocul unui "val oribil de antisemitism", referindu-se la huiduielile pe care le-a îndurat în timpul repetiţiilor cântecului său "Hurricane".
Deşi interpretarea lui Eden Golan a fost din însoţită atât de huiduieli, cât şi de aplauze, ea s-a calificat în finală.
Muzica trece în plan secund
Cu doar câteva ore înainte de începerea marii finale Eurovision, sâmbătă, va avea loc al doilea protest "Stop Israel".
Între timp, Markus Larsson, un jurnalist muzical pentru tabloidul suedez "Aftonbladet", a comentat că Israelul ar putea fi de fapt ajutat de proteste.
"Din atâtea motive, Israelul poate obţine un sprijin masiv din partea spectatorilor în finală. Muzica nu mai are nimic de-a face cu asta. Încă o dată, politica preia controlul".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe