Începe a patra ediţie SoNoRo Conac: Seară Art Deco, muzica anilor ’20-’30, piese de Sibelius şi Elgar - FOTO

SoNoRo Conac deschide seria de concerte găzduite în clădiri de patrimoniu din România cu un recital de muzică din anii ’20-‘30, duminică,12 iunie, la Rezidenţa Scena9, într-un cadru Art Deco, într-o vilă monument istoric, ce a aparţinut Regelui Mihai, concertele continuând până în septembrie anul acesta.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Începe a patra ediţie SoNoRo Conac: Seară Art Deco, muzica anilor ’20-’30, piese de Sibelius şi Elgar - FOTO

Începe a patra ediţie SoNoRo Conac: Seară Art Deco, muzica anilor ’20-’30, piese de Sibelius şi Elgar (Sursa foto: Conac.sonoro.ro)

Programul primului recital ce va avea loc pe 12 iunie va fi interpretat de Rodney Earl Clarke (bariton), Diana Ketler (pian), Anna – Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Jan-Erik Gustafsson (violoncel).

Contextul arhitectural şi programul muzical vor conduce publicul într-un cadru Art Deco, iar participanţii la această reprezentaţie sunt rugaţi să completeze tema serii prin ţinutele lor inspirate din influenţe Art Deco.

Acesta este singurul concert ce va avea loc în Bucureşti, urmând ca alte trei să aibă loc în luna iunie, iar până la final de septembrie SoNoRo Conac să aducă în atenţia publicului, cu ajutorul muzicii, conace şi clădiri de patrimoniu din toată ţara.

SoNoRo Conac este un proiect prin care se doreşte îmbinarea patrimoniului arhitectural cu înalta calitate a proiectelor culturale dezvoltate pânã în prezent de Festivalul SoNoRo.

“SoNoRo Conac şi-a propus să aducă muzica de cameră în spaţii care au fost gândite special pentru acest tip de evenimente – sălile de concert sau de bal ale vechilor conace şi case boiereşti. Ne bucurăm că pentru a patra ediţie invităm publicul să descopere aceste monumente arhitecturale, în cadrul unor recitaluri ce pun spaţiul şi funcţionalitatea sa în cel mai potrivit context.” -a declarat Răzvan Popovici, iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului SoNoRo.

„Această ediţie a SoNoRo Conac este una specială pentru noi, pentru că debutează „în casa noastră”, in Rezidenţa Scena9. RS9 este un loc plin de istorie, care, în curând, sperăm să devină un spaţiu dedicat tinerilor artişti, o cameră de dialog şi actiune, despre cum putem schimba România prin cultură. E o bucurie pentru noi că, partenerii noştri de la SoNoRo sunt primii care deschid uşa reşedinţei, pentru a da startul ediţiei cu numărul patru a acestui proiect extraordinar, pe care l-am susţinut încă de la început. Le urăm şi vă urăm tuturor, bun venit!” – exprimă Flavia Popa, Secretar General al BRD – Groupe Societe Generale.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2016, în clădiri de patrimoniu precum: Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, jud. Alba (13 iunie 2016), Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, jud. Hunedoara (14 iunie 2016), Muzeul de Artă din Craiova, jud. Dolj (15 iunie 2016), Biserica Foritficată şi Casa Kraus, Criţ, jud. Braşov (23 iulie 2016), Casa cu Blazoane, Chiojdu, jud. Buzău (24 iulie 2016), Conacul Domniţei Ralu, Chiţorani, jud. Prahova (25 iulie 2016), Biserica Fortificată, Ilieni, jud. Covasna (29 iulie 2016), Casa de Oaspeţi a Prinţului de Wales, Valea Zălanului, jud. Covasna (6 august 2016), Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016), Cetatea Făgăraş, jud. Făgăraş (15 septembrie 2016)

 

Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe site-ul conac.sonoro.ro. Printre piesele anunţate în programul SoNoRo Conac se numără lucrări de Ludwig van Beethoven, Zoltán Kodály, Jean Sibelius şi Edward Elgar.

Vila declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32, care găzduieşte de anul acesta Rezidenţa Scena9, datează din 1890 şi a aparţinut Regelui Mihai. Imobilul de lângă Grădina Icoanei a fost un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Cuplul regal nu a locuit însă niciodată aici, ci în Castelul Peleş din Sinaia, finalizat în aceeaşi perioadă. Vila are şase saloane la parter, o mansardă în plan deschis şi o cramă şi două saloane mici la subsol, plus o curte generoasă. În viitor, BRD – Groupe Société Générale îşi propune să o transforme într-un spaţiu cultural-artistic, deschis noilor generaţii de creatori.

Scena9 este o platformă care radiografiază viaţa culturală din România (şi nu numai), propunându-şi să curatorieze fenomenul cultural şi să deseneze portretul noii generaţii, care face lumea noastră să se învârtă.

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.



SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici