Începe numărătoare inversă pentru primul Congres Neolitic la nivel mondial

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Începe numărătoare inversă pentru primul Congres Neolitic la nivel mondial

Începe numărătoare inversă pentru primul Congres Neolitic la nivel mondial

Şanlıurfa, provincia din regiunea de sud-est a Anatoliei, localizată în Turcia şi gazda unor situri arheologice impresionante precum Göbeklitepe şi Karahantepe, considerate printre cele mai vechi zone neolitice din lume, se pregăteşte să găzduiască Congresul Mondial Neolitic în perioada 4-8 noiembrie. Congresul, primul de acest gen la nivel mondial, are ca scop promovarea unor perspective noi pentru a înţelege culturile neolitice din întreaga lume, cu participarea a aproximativ o mie de academicieni din peste 64 de ţări şi 487 de instituţii. Acest eveniment de referinţă va oferi experţilor şi pasionaţilor de istorie o platformă unică pentru a discuta despre formaţiunile neolitice din diferite regiuni şi perioade, iluminând complexitatea socială din acea epocă.

Apariţia culturilor neolitice marchează unul dintre cele mai importante momente din istoria umanităţii, având un impact crucial asupra modului în care societatea a evoluat. Oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra acestor culturi, Congresul Mondial Neolitic, organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Turismului dar şi cu Agenţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului din Turcia (TGA), va pune sub semnul întrebării teoriile convenţionale despre perioada neolitică, concentrându-se pe modul de viaţă sedentar, ierarhiile sociale, identităţile, credinţele şi influenţa mediului, dar şi pe studii referitoare la bioarheologia, metodele de datare, antropologie fizică sau geoarheologie. Evenimentul are ca scop să ofere un ghidaj pentru viitoarele cercetări neolitice care vor avea loc la nivel mondial.

Congresul, co-organizat de Universitatea din İstanbul şi Universitatea Harran, se va desfăşura la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii Harran din Şanlıurfa. Acesta va include o gamă variată de prezentări susţinute de academicieni de la universităţi prestigioase. În cadrul acestor sesiuni ştiinţifice, cercetătorii vor aborda perspective regionale şi globale asupra neoliticului. În plus, programul Congresului va include discursuri comemorative în onoarea experţilor decedaţi care au realizat excavaţii arheologice în Şanlıurfa, inclusiv Klaus Schmidt, Harald Hauptmann, Ofer Bar-Yosef şi Bruce Howe. Participanţii vor avea, de asemenea, ocazia să viziteze unele dintre siturile neolitice din Şanlıurfa, inclusiv Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe şi Sefertepe.

Moştenirea Neolitică a Anatoliei: Taş Tepeler

Unul dintre proiectele care au făcut ca Turcia să devină un lider în lumea arheologiei neolitice, prin excavaţii, eforturi de conservare şi publicaţii ştiinţifice, este „Taş Tepeler” (Movile de Piatră), condus de profesorul Necmi Karul, şeful Departamentului de Preistorie de la Universitatea din İstanbul. Taş Tepeler se referă la o regiune din jurul Şanlıurfei, unde comunităţi mai mari au început să trăiască împreună în epoca neolitică şi au construit locuinţe permanente şi structuri monumentale pentru scopuri speciale. Cercetările în curs în cadrul proiectului Taş Tepeler includ siturile Sayburç, Sefertepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Çakmaktepe, Mendik, Kurttepesi, Taşlıtepe, Ayanlar, Yoğunburç şi Yeni Mahalle, precum şi Karahantepe şi Göbeklitepe, cele mai cunoscute aşezări din regiune.

Descoperirile de la Göbeklitepe, unde lucrările arheologice din cadrul proiectului Taş Tepeler au început pentru prima dată, au dezvăluit că un mod de viaţă extrem de avansat exista în primele etape ale epocii neolitice, contribuind la schimbarea paradigmelor de lungă durată despre aşezările umane timpurii. Conform acestor descoperiri, primele comunităţi de vânători-culegători nu s-au stabilit din necesitate, ci mai degrabă dintr-o alegere conştientă, determinată de prosperitatea oferită de mediul lor. Cu o istorie de 12.000 de ani, Göbeklitepe este una dintre cele mai vechi aşezări monumentale cunoscute şi este al 18-lea sit din Turcia inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un alt proiect notabil în cadrul iniţiativei Taş Tepeler este în desfăşurare la Karahantepe din 2019. Situl, unde sute de stâlpi sunt vizibili la suprafaţă, a dezvăluit şi structuri monumentale similare cu cele găsite la Göbeklitepe.

Ultimele descoperiri

Göbeklitepe şi Karahantepe continuă să agite cercurile arheologice globale cu descoperiri revoluţionare în fiecare an. În octombrie anul trecut, cea mai mare statuie umană cunoscută din acea perioadă a fost descoperită la Karahantepe. Statuia, un exemplu remarcabil de artă preistorică, este o figură de 2,45 metri înălţime, care pare a reprezenta un bărbat aşezat pe o bancă. Arheologii au găsit, de asemenea, o statuie de dimensiuni reale a unui mistreţ din calcar la Göbeklitepe. Figura prezintă urme de pigmenţi roşii, albi şi negri pe suprafaţa sa şi este prima sculptură animalieră pictată la scară completă din acea perioadă şi care a supravieţuit până în zilele noastre.

În urma acestor descoperiri, Karahantepe a fost recunoscut ca unul dintre cele nouă cele mai importante proiecte de „Explorare şi Cercetare în Teren” din 2023 la Forumul Arheologic de la Shanghai din China. Situl a strălucit din nou anul acesta cu prima descoperire care înfăţişează un animal în mişcare. Arheologii au descoperit o figură sculptată a unui măgar sălbatic în fugă, pe o placă de piatră, la Karahantepe. Göbeklitepe, pe de altă parte, a ieşit recent în evidenţă şi cu descoperirea primei pâini anatoliene.

Anatolia este o regiune semnificativă care păstrează şi transmite comorile multor culturi, inclusiv aşezările neolitice, strat după strat, în viitor. Pentru a asigura sustenabilitatea acestui patrimoniu cultural bogat, Turcia demarează numeroase proiecte de excavaţii arheologice şi de restaurare în siturile sale istorice, inclusiv în cele subacvatice. În timp ce ţara se afla într-o poziţie de lider la nivel mondial cu 720 de excavaţii arheologice în 2023, se aşteaptă ca aceste proiecte să crească la 750 în 2024, declarat „Epoca de Aur a Arheologiei Turceşti”, şi să ajungă la 800 până în 2026. Aceste săpături extinse dezvăluie constant descoperiri interesante în întreaga ţară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici