Indiewire: Noul film al lui Porumboiu - cinema românesc în cea mai pură formă

Cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism", proiectat în competiţia Festivalului de la Locarno, reprezintă "cinema-ul românesc în cea mai pură formă", fiind însă "puţin probabil să fie lansat în cinematografe", scrie publicaţia Indiewire.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Indiewire: Noul film al lui Porumboiu - cinema românesc în cea mai pură formă

Regizorul Corneliu Porumboiu (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Oricine a urmărit direcţiile din cinematografia mondială în ultima decadă a remarcat tendinţele stilistice apărute în Noul val românesc, care a câştigat capital de imagine în 2008, cu aclamatul «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», unul dintre numeroasele filme româneşti care arată o predilecţie pentru cadre lungi şi filmări în timp real. Însă, dacă regizorul «4,3,2», Cristian Mungiu, a avut mai multă expunere, el nu este atât de evident român precum Corneliu Porumboiu", scrie publicaţia Indiewire.

Vorbind despre primele două lungmetraje ale lui Porumboiu - "A fost sau n-a fost" şi "Poliţist, adjectiv" -, Indiewire scrie că regizorul a excelat în "prezentarea înclinaţiilor estetice ale Noului val românesc în cea mai distilată formă". Însă cel de-al treilea film, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism", face ca cele două pelicule anterioare să fie marcate, prin comparaţie, de un "escapism superficial".

Filmul - despre un regizor care are o aventură cu o actriţă ce joacă un rol secundar în filmul său şi decide să scrie în ultimul moment o scenă de nuditate pentru aceasta - este compus din aproximativ 17 cadre, multe dintre ele implicând discuţii despre tehnicile pe care însuşi Porumboiu le foloseşte în peliculele sale. De altfel, scrie Indiewire, în primul cadru lung, regizorul din film, Paul (Bogdan Dumitrache), vorbeşte despre "valoarea unui cadru lung".

Indiewire mai scrie că "Metabolism" conţine "numeroase momente care răsplătesc răbdarea" spectatorului, lăudând interpretarea actorilor. "Paul este o creaţie realizată splendid, tipul de vizionar aspirant pierdut în pretenţiile sale", un soi de personaj întâlnit la regizorul coreean Hong Sang-soo.

Publicaţia adaugă că filmul lui Porumboiu poate părea, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu cinematografia română contemporană, "o scufundare extrem de explicită într-o formă de narare distinct inovatoare", adăugând că, "în cele din urmă, «Metabolism» este mai puţin incitant de vizionat decât un alt film realizat similar, unde munca vorbeşte de la sine, fără a apela la scuze". De asemenea, Indiewire este de părere că "pare puţin probabil ca filmul să fie lansat în cinematografe".

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul întreg "Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism", îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi a rulat în premieră mondială la Festivalul de la Locarno (7 - 17 august), vineri. Este una dintre puţinele pelicule din festival filmate şi proiectate pe peliculă de 35 mm.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici