Indira Crasnea (CRP): Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează

Intenţia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovadă că statul a descoperit în aceste venituri "o gâscă de jumulit", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Indira Crasnea (CRP): Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează

Indira Crasnea (CRP): Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează (Imagine: Mediafax Foto)

"Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor", a spus Crasnea.

Ea a mai declarat că "s-a săturat" să audă cum cei din industria mass-media sunt etichetaţi ca "şmecheri evazionişti".

"M-am săturat să aud cum suntem calificaţi ca şmecheri evazionişti, pentru că s-au descoperit nişte şoferi pe drepturi de autor. M-am săturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheamă pe la seminarii ca să îndulcească hapul cu modificarea Codului fiscal, ca pe urmă să aflăm că, pe şest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.

Preşedintele CRP a mai afirmat că "surzenia" guvernanţilor este dovada faptului că dispreţuiesc şi refuză dialogul "real" şi preferă "conversaţiile de florile mărului".

"Le-am întins mâna, am crezut că putem dialoga instituţional. Poate ar trebui să le arătăm pumnul. Credeţi-mă, pumnul se poate arăta şi acţiona eficient într-un fel foarte european", a mai declarat preşedintele CRP.

Crasnea a mai spus că preşedintele Traian Băsescu a cerut contribuabililor să aibă grijă de ei şi să nu lase această grijă altora, inclusiv statului.

"Vom face cum a spus domnul preşedinte, vom avea grijă să nu ne ia statul pielea. Ne vom achita dările, dar nu le vom mai întinde mâna celor care vor să ne ia mai mult şi mai mult", a concluzionat preşedintele CRP.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Astfel, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5% .

Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010, persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.

Premierul Emil Boc a discutat, vineri, într-o întâlnire informală, cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnire, că modificările la OUG 58/2010 şi la normelor de aplicare a acesteia vor fi definitivate după dezbaterea lor în Consiliul Economic şi Social, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici