- Home
- Cultură-Media
- (21.03.2020, 18:53)
- Adina Petcu
Informaţiile false despre coronavirus, la un click distanţă de viralizare. Cum funcţionează şi cât de dăunător poate fi efectul Copy-Paste
- Există o cantitate mare de informaţii înşelătoare care circulă în mediul online despre cel mai important subiect al momentului: pandemia de coronavirus.
- De la sfaturi la speculaţii şi teorii ale conspiraţiei, Internetul este asaltat de postări virale de toate felurile.
- Iată care sunt etapele prin care o informaţie falsă „inofensivă” ajunge pe buzele tuturor.
Urmărește
835 afișări
Sursa: Profimedia Images
„Postarea zero”
Este vorba de prima apariţie a inforaţiei în mediul online, postarea care lansează „ipoteza” pusă uneori (dar nu este o condiţie obligatorie) pe seama unei surse cu autoritate în domeniu.
Informaţiile nu sunt, însă, verificabile şi prezintă situaţiile ipotetice ca şi cum ar fi certitudini, îndemnând oamenii la diverse tipuri de acţiuni.
Postarea se răspândeşte
Informaţia prinde avânt puternic în perioada următoare, fie că este distribuită de o persoană influentă care a „picat în plasă”, fie că ajunge pe grupuri de Facebook sau pe alte reţele sociale unde se înregistrează o activitate intensă a utilizatorilor.
Postarea ajunge, astfel, la tot mai mulţi oameni, care le arată mai departe şi cunoscuţilor ceea ce tocmai au aflat, „înflorind” poate povestea cu lucruri deduse de ei sau pe care le-au auzit...undeva incert. Dar încă nu putem vorbi despre o postare virală.
Un singur cuvânt: VIRAL
Deja un număr copleşitor de oameni lucrează la răspândirea postării, dau share după share, comentează şi îşi exprimă acordul sau dezacordul. În acest punct, informaţia, la fel ca sursa, de altfel, suferă mutaţii serioase.
Postarea este tradusă în alte limbi şi face înconjurul lumii
Uneori, sunt traduse mai multe versiuni contradictorii ale aceleiaşi postări, declanşând controverse şi mai mari şi propulsând informaţiile cu un avânt puternic.
Efectul Copy-Paste
Materialul copiat şi reinterpretat se descompune într-o multitudine de postări ce par a fi originale, fapt ce îngreunează orice efort de a ţine evidenţa „traseului” informaţiei iniţiale.
Verificatorii postărilor de pe Facebook, dar şi de pe alte platforme, spun că toţi jucăm un rol important în acest proces şi sfătuiesc să ne gândim de două ori înainte de a apăsa butonul de share.
„Puneţi pauză o secundă. Aruncaţi o privire. Vedeţi dacă puteţi afla mai multe informaţii despre asta", spune Claire Milne de la Full Fact pentru BBC. „Gândiţi-vă dacă vreţi să împărtăşiţi ceva cu prietenii şi familia, ceva care i-ar putea induce în eroare şi care le-ar putea dăuna”.
„Atunci când informaţiile false sunt amestecate cu lucruri ce par rezonabile sau chiar adevărate, se produce o stare de confuzie care duce la transferul de legitimitate şi asupra lucrurilor neverificate”, adaugă Kasprak, de la site-ul de verificare Snopes.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe