- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.06.2013, 23:20)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa a decis că Discovery trebuie "să se abţină" să îi instige pe abonaţii RCS&RDS
Compania Discovery trebuie "să se abţină de la orice formă de instigare a abonaţilor RCS&RDS", prin intermediul televiziunilor pe care le deţine sau al site-ului prietenii.discovery.ro, potrivit unei decizii a Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti.
Urmărește
2390 afișări
Instanţa a decis că Discovery trebuie "să se abţină" să îi instige pe abonaţii RCS&RDS
RCS&RDS SA a dat în judecată Discovery Communications Europe Limited şi Discovery România SRL în data de 17 aprilie. Obiectul dosarului depus la Judecătoria sectorului 5 Bucureşti este "ordonanţă preşedinţială".
Printr-o decizie pronunţată pe 13 iunie, instanţa a respins "ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pâratei SC Discovery România SRL". De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea. "Dispune ca pârâtele (Discovery Communications Europe Limited şi Discovery România SRL, n.r.) să se abţină de la orice formă de instigare a abonaţilor RCS&RDS prin intermediul site-ului web 'prietenii.discovery.ro', inclusiv prin difuzarea de croll-uri succesive pe posturile Discovery".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Decizia instanţei este "executorie" şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare.
Totodată, decizia este valabilă până la soluţionarea unei alte cauze ce face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, în care RCS&RDS a dat de asemenea în judecată Discovery Communications Europe Limited şi Discovery România SRL. Următorul termen în acest al doilea dosar, înregistrat în data de 4 decembrie 2012, este 9 septembrie 2013, iar obiectul dosarului este "obligaţia de a face".
RCS&RDS a scos, în seara de 29 noiembrie 2012, de pe reţelele sale de cablu (care au aproximativ două milioane de abonaţi, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fără a avea aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, aşa cum impune Legea audiovizualului.
Concret, RCS&RDS a scos, atunci, din pachetul de bază de pe reţelele de cablu televiziunile Discovery Channel şi Animal Planet, în locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla până atunci în pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicaţii, dar şi televiziunea BBC Entertainment.
Totodată, RCS&RDS a scos, în aceeaşi zi, posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plăteau în plus o sumă de 7 lei faţă de abonamentul la pachetul de bază.
Pe de altă parte, RCS&RDS a transmis, tot pe 29 noiembrie, într-un e-mail adresat abonaţilor săi, că televiziunile "Digi Animal World şi BBC Entertainment vor înlocui Animal Planet şi Discovery Channel, care ies din grilă la 1 decembrie". Însă scoaterea canalelor Discovery din reţelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs în câteva ore, pe parcursul serii de 29 noiembrie, înainte cu o zi ca acordul de retransmisie între Discovery şi RCS să expire (acordul expira pe 30 noiembrie).
Imediat după scoaterea canalelor Discovery din pachetele de bază ale RCS&RDS, a fost lansat site-ul prietenii.discovery.ro, pe care abonaţii RCS nemulţumiţi că nu mai pot urmări posturile Discovery puteau să se exprime.
Pe de altă parte, RCS&RDS a scos, pe 23 noiembrie 2012, şi de pe platforma sa de satelit Digi (care are aproximativ un milion de abonaţi, n.r.), televiziunea Discovery Channel, fără a-şi anunţa telespectatorii, unii dintre aceştia solicitând pe pagina de Facebook a companiei reintroducerea postului în grilele operatorului. Atunci, RCS a scos Discovery din grila Digi după ce, pe 13 noiembrie, compania primise aprobarea CNA de a-şi modifica grila în acest sens.
De asemenea, RCS&RDS a solicitat, pe 28 noiembrie, CNA aprobarea să scoată canalele Discovery şi de pe reţelele sale de cablu, analogic şi digital.
Cererea RCS a fost analizată de CNA în şedinţa din 4 decembrie. Atunci, CNA i-a audiat şi pe oficialii Discovery Networks, hotărând să sesizeze Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu privire la faptul că RCS&RDS a scos din grilă toate canalele Discovery şi să amâne până pe 18 decembrie luarea unei decizii în acest caz. De atunci şi până pe 24 ianuarie 2013, CNA nu a mai abordat acest caz.
Pe 24 ianuarie 2013, CNA a aprobat oficial scoaterea televiziunilor Discovery Networks din reţelele de cablu, analogic şi digital ale RCS&RDS, la aproape două luni de când aceste posturi au fost scoase efectiv din grilele operatorului de cablu.
La momentul respectiv, oficialii Discovery au spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că "este de neînţeles" votul CNA, care a aprobat oficial scoaterea canalelor Discovery de pe RCS, având în vedere că CNA, deşi a sesizat Consiliul Concurenţei şi Protecţia Consumatorilor, nu a aşteptat un răspuns de la acestea.
Decizia RCS&RDS de scoatere a canalelor Discovery a venit după ce şi Digi, operatorul de cablu din Ungaria deţinut de compania de telecomunicaţii românească RCS&RDS, a scos, pe 20 noiembrie, din ofertele de cablu analog şi digital televiziunea Discovery Channel. În Ungaria, Digi TV a fost amendat cu aproximativ 17.000 de euro de către National Media and Infocommunications Authority (NMHH) pentru că a scos ilegal mai multe televiziuni din grila sa de programe, între care şi posturile Discovery.
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă din 3 decembrie, RCS&RDS a propus public Discovery Networks să retransmită televiziunile pe care compania le operează în România într-un pachet separat, pentru care abonaţii care doresc să le vizioneze să plătească un abonament diferit de cel plătit pentru restul posturilor.
Reacţia RCS&RDS a venit după ce Mark Hollinger, preşedinte şi CEO al Discovery Networks International, a declarat, într-o scrisoare deschisă către abonaţii RCS&RDS, remisă pe 30 noiembrie agenţiei MEDIAFAX, că RCS a scos canalele Discovery din ofertele sale înainte de expirarea contractului dintre cele două companii. Hollinger a precizat atunci că Discovery a încercat timp de un an să aducă la masa negocierilor RCS, astfel încât telespectatorii să nu fie afectaţi. Totodată, Hollinger a spus că oficialii Discovery sunt "indignaţi" de decizia RCS&RDS de a scoate din grilele sale toate canalele Discovery, privând aproximativ 3 milioane de telespectatori de aceste programe, motiv pentru care au fost demarate discuţii cu autorităţile din România şi cu Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, RCS&RDS a spus în comunicatul din 3 decembrie: "Scrisoarea deschisă a domnului Mark Hollinger, preşedintele Discovey Networks International, ne surprinde prin contradicţia dintre grija deosebită pentru soarta telespectatorilor, exprimată în acest mesaj, şi poziţia din timpul negocierilor, când principala preocupare a reprezentanţilor Discovery era menţinerea unor tarife şi a unor venituri garantate cât mai mari".
Într-un alt comunicat, din 26 noiembrie, RCS&RDS spunea că nu poate fi de acord să continue difuzarea canalelor Discovery, cu plata unor tarife de 3 ori mai mari decât cele pentru alte canale similare, pentru toţi abonaţii săi, în condiţiile în care cota medie de audienţă a canalelor Discovery este de aproximativ 1%.
În schimb, Discovery Networks a spus, într-un comunicat din 28 noiembrie, că oferta pe care au făcut-o RCS&RDS este competitivă, iar preţul cerut companiei de telecomunicaţii este unul rezonabil în raport cu calitatea programelor difuzate de televiziunile Discovery. Totodată, potrivit respectivului comunicat, Discovery Channel este cel mai urmărit canal de documentare din România, lider pe segmentul său.
Pe de altă parte, o petiţie intitulată "Vrem Discovery pe RCS&RDS", postată pe 23 noiembrie pe site-ul www.petitieonline.ro, a fost semnată până în momentul difuzării acestei ştiri de peste 36.800 de persoane.
RCS&RDS a scos canalele Discovery din grilele sale din România şi Ungaria în contextul în care operatorul de cablu şi-a lansat, pe 1 octombrie, propriile televiziuni de documentare - DigiWorld şi DigiLife.
RCS&RDS a primit, pe 27 septembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului din România pentru a lansa televiziunile de documentare DigiWorld şi DigiLife, după ce, în şedinţa din 25 septembrie, reprezentanţii CNA au ezitat să ia o decizie în acest sens. Atunci, unii membri ai Consiliului şi-au exprimat temerile că, odată cu lansarea propriilor televiziuni de documentare, compania RCS&RDS va scoate din grilă canale concurente, ca Discovery şi National Geographic.
La mai puţin de o lună după ce a lansat cele două televiziuni de documentare - DigiWorld şi DigiLife -, RCS&RDS a cerut CNA şi a primit, în data de 30 octombrie, o nouă licenţă audiovizuală prin satelit pentru lansarea unui nou post de documentare - Digi Animal World.
Despre decizia Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti a scris şi paginademedia.ro.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână