Interimatul Indirei Crasnea la şefia CRP, prelungit

Adunarea Generală a Clubului Român de Presă a votat, duminică, amânarea modificării statutului Clubului şi prelungirea cu maxim trei luni a interimatului actualului preşedinte, jurnalista Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la Agenţia de presă MEDIAFAX.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Interimatul Indirei Crasnea la şefia CRP, prelungit

Interimatul Indirei Crasmea la şefia CRP, prelungit (Imagine: Mediafax Foto)

În consecinţă, Indira Crasnea rămâne preşedinte interimar al CRP.

Printre propunerile înaintate de către membrii CRP prezenţi la Adunarea Generală de duminică s-au numărat: explicitarea atribuţiilor Consiliului de Onoare al CRP, eliminarea Biroului Executiv, extinderea mandatului de conducere al preşedintelui CRP şi la Consiliul de Onoare, păstrarea jurnaliştilor în CRP şi amânarea pe o perioadă a oricărui vot, dar şi prelungirea interimatului actualelor structuri de conducere.

De asemenea, în Adunarea Generală s-a votat mandatarea Consiliului de Onoare al CRP pentru discuţii cu AJR.

Ordinea de zi a Adunării Generale a CRP a inclus modificarea statutului asociaţiei, alegerea preşedintelui CRP, alegerea Biroului Executiv şi alegerea componenţei Consiliului de Onoare.

Indira Crasnea a informat membrii Adunării Generale despre decizia de acordare a calităţii de membru de onoare al CRP lui Cristian Tudor Popescu, care a acceptat această calitate.

Modificarea statutului este necesară întrucât, în 10 februarie, reprezentanţii jurnaliştilor, care s-au înscris în nou-înfiinţata Asociaţie a Jurnaliştilor din România (AJR), s-au retras definitiv din CRP, urmând să stabilească noi modalităţi de colaborare cu Clubul. Deoarece statutul CRP prevedea ca preşedintele organizaţiei să fie ales din rândul jurnaliştilor, reprezentanţii redacţiilor şi cei ai patronilor prezenţi la şedinţa Adunării Generale a CRP au decis, în 10 februarie, să aleagă un preşedinte interimar şi să prelungească mandatul actualului Consiliul de Onoare al Clubului pentru încă 30 de zile. Pentru interimatul funcţiei de preşedinte al CRP a fost aleasă Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei de presă MEDIAFAX.

În şedinţa CRP din 10 februarie s-a stabilit ca Mihai Tatulici, Cosmina Noaghea, Costin Diaconescu, Adela Popescu şi Indira Crasnea să facă parte dintr-un comitet responsabil cu modificarea statutului Clubului, modificare care vizează, în primul rând, articolul care stabileşte că preşedintele CRP trebuie să provină din rândurile jurnaliştilor. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a stabilit ca alegerile pentru Consiliul de Onoare al CRP să fie amânate, fiind depusă o singură candidatură pentru statutul de membru al acestui for şi a fost constatată juridic retragerea reprezentanţilor jurnaliştilor din CRP.

În cadrul Adunării Generale a AJR din 19 ianuarie, C.T. Popescu a fost ales membru în Colegiul Director al asociaţiei, după ce şi-a depus candidatura la insistenţele celorlalţi jurnalişti membri ai AJR.

De asemenea, în Adunarea Generală din 19 ianuarie, s-a decis ca jurnaliştii care sunt şi membri AJR şi membri în Consiliul de Onoare al CRP să se retragă din Club, după Adunarea Generală din 10 februarie a Clubului, lucru acre s-a întâmplat la şedinţa din acea dată. Tot atunci s-a stabilit un termen de 30 de zile pentru o întâlnire între membrii AJR şi reprezentanţii patronatului.

Clubul Român de Presă este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, deţinând personalitate juridică proprie din toamna anului 1998, fiind înfiinţat ca o asociaţie a proprietarilor de presă. Iniţial, CRP a funcţionat ca departament al Fundaţiei E.L.I.T.A., înfiinţată de Mihai Tatulici, din luna februarie a anului 1997.

Conform statutului asociaţiei, conducerea Clubului Român de Presă este asigurată de Consiliul de Onoare, organism colegial de dezbatere şi decizie, alcătuit din membri fondatori şi membri aleşi. Preşedintele CRP a fost, în perioada 1998-2003, Dumitru Tinu, director al cotidianului Adevărul.

Statul prevede că preşedintele CRP este ales prin votul Adunării Generale, dintre reprezentanţii societăţilor membre şi trebuie să fie obligatoriu jurnalist, dar să nu aparţină unei instituţii de presă cu caracter public. De asemenea, nu trebuie să fie membru de partid, implicat în structuri guvernamentale, ale Parlamentului, Preşedinţiei sau ale administraţiei publice, să fie cetăţean român şi să nu fi avut condamnări penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici