Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare

Internetul, care este considerat un instrument pentru destabilizarea dictaturilor, este folosit, de asemenea, ca un mijloc excelent de control de către aceste regimuri autoritare, consideră bloggerii reuniţi miercuri la Berlin.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare

Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Revoltele populare din ultimii ani din Ucraina, Republica Moldova, Myanmar şi Iran au avut loc datorită Internetului care a facilitat o mobilizare rapidă a manifestanţilor sau difuzarea de informaţii despre reprimări.

Dacă "Internetul este, fără îndoială, un fenomen fără precedent, acesta nu a abolit tot ce am învăţat din ştiinţe politice, sociologie şi istorie", a afirmat jurnalistul şi bloggerul Evgheni Morozov în timpul unei prezentări realizate în cadrul reuniunii Re:publica 2010, desfăşurate până vineri Berlin, la care participă peste 2.000 de bloggeri din 30 de ţări.

"Toate întrebările care se pun în democraţiile noastre despre Internet, trebuie să se pună de asemenea într-un context autoritar", a continuat el, explicând că tot conţinutul care este publicat pe Internet este folosit de autorităţile aflate la putere pentru a-şi consolida autoritatea.

"Prietenii voştri de pe (site-ul) Facebook, cei care vă urmăresc şi cărora le urmăriţi mesajele publicate pe Twitter, grupurile de discuţii la care sunteţi abonaţi, fotografiile cu manifestanţi pe care le publicaţi pe Internet", toate aceste elemente sunt surse de informaţii.

"Internetul este o armă cu două tăişuri. Anumite Guverne au armate de funcţionari responsabili cu supravegherea Internetului", afirmă un blogger din Bahrein, Almira al Hussaini.

"Fiecare blocare a site-urilor, fiecare arestare este folosită pentru a creea o cultură a fricii", a adăugat ea.

Scopul este de a-i descuraja pe disidenţi . "Ceea ce este mai important decât cenzura, este amploare pe care o ia autocenzura", confirmă un jurnalist şi blogger chinez, Michael Anti.

Internetul oferă de asemenea canale de comunicare regimurilor autoritate sau unor grupări care vor să se bucure de libertate.

"Nu există numai democraţi care se opun dictaturilor, ci şi alte forţe politice cu propriile lor obiective", precizează Morozov.

Forumurile sau blogurile devin mijloace mult mai discrete de a face nimic altceva decât propagandă deoarece "un blogger anonim va fi mereu mai credibil decât (publicaţia) Pravda" locală, explică jurnalistul de origine belarusă.

Organizaţii precum Fraţii musulmani sunt foarte active şi foarte organizate pentru a interveni pe Internet, susţine al Hussaini.

Dar Evgheni Morovoz evidenţiază trei pericole legate în principal de Internet. Primul este iluzia că oricine poate declanşa o revoluţie, deşi "nu toată lumea poate deveni (un) Lenin".

Al doilea este că instantaneitatea schimburilor de informaţii pe Internet face ca mişcările care apelează la acest mijloc de comunicare să fie adesea superficiale întrucât "se concentrează prea mult asupra rezultatelor pe termen scurt şi nu asupra schimbărilor pe termen lung", ceea ce explică rezultatele acestor insurecţii.

Ultimul pericol este, potrivit acestuia, ca activismul virtual să înlocuiască acţiunile realizate în realitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici