Interpreta Veronicăi primeşte despăgubiri de circa 29.000 de lei de la CNC şi Campion Film SRL

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea intentată de Doina Petre, interpreta personajului "Veronica" din seria cu acelaşi nume, şi a decis ca SC Campion Film SRL şi Centrul Naţional al Cinematografiei să îi plătească 26.973 lei şi respectiv 2.041 lei ca despăgubiri pentru neplata drepturilor de autor.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Interpreta Veronicăi primeşte despăgubiri de circa 29.000 de lei de la CNC şi Campion Film SRL

Interpreta Veronicăi primeşte despăgubiri de circa 29.000 de lei de la CNC şi Campion Film SRL

Doina Petre (Lulu Mihăescu) a dat în judecată Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi SC Campion Film SRL, în iunie 2008.

Interpreta Veronicăi cerea să i se plătească aproximativ 70.000 de lei ca "despăgubiri pentru neplata drepturilor de autor în perioada 2003-2008", în urma comercializării pe DVD a filmelor "Veronica", "Veronica se întoarce", "Saltimbancii" şi "Mama".

Instanţa a admis acţiunea, joi, şi a decis obligarea CNC la plata sumei de 2.041 de lei şi a SC Campion Film SRL la plata a 26.973 de lei, dar şi a unor cheltuieli de judecată de peste 7.300 de lei.

Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

În actele depuse la dosar, Centrul Naţional al Cinematografiei a spus că nu i-a plătit drepturi de autor Doinei Petre pentru că Legea drepturilor de autor nu prevede această situaţie în cazul filmelor realizate înainte de intrarea în vigoare a Legii 8/1996.

"Întrucât leguitorul român nu prevede acestă situaţie specifică a filmelor realizate până la intrarea în vigoarea a Legii 8/1996, rezultă că drepturile de autor conexe recunoscute artiştilor executanţi pentru prestaţiile lor anterioare cuprinse în filmele realizate anterior intrării în vigoare a Legii numărul 8/1996 nu cad sub incidenţa gestiunii colective obligatorii", potrivit actelor de la dosar.

De asemenea, un alt argument al CNC a fost faptul că, în perioada comunistă, proprietatea intelectuală nu era recunoscută de legea română, contractele încheiate de artişti fiind simple contracte de prestări servicii.

Pe rolul Tribunalului Bucureşti mai există un dosar desprins din acesta, care are termen în 10 iunie.

Societatea Campion Film SRL a fost înregistrată în 1992, avându-i ca acţionari pe Elisabeta Bostan (99,6%) şi Ioan Nicolae Mircea Mureşian (0,4 %), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Filmele "Veronica" (1973), "Veronica se întoarce" (1973), "Mama" (1977) şi "Saltimbancii" (1981) au fost regizate de Elisabeta Bostan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici