INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul editorial Polirom şi coordonatorul colecţiei "Biblioteca Polirom", vorbeşte într-un interviu acordat MEDIAFAX despre pariurile pe care trebuie să le facă un editor în meseria sa, considerând că cel care nu îşi asumă riscuri este, "poate, doar tipograf".

Urmărește
395 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

Coordonator al celei mai puternice colecţii de traduceri din literatura universală, care cuprinde peste 600 de titluri, peste 250 de autori deţinători ai celor mai prestigioase premii literare din lume şi 13 serii de autor, Bogdan-Alexandru Stănescu mai vorbeşte în interviul acordat MEDIAFAX despre titlurile achiziţionate de editura Polirom în urma ediţiei de anul acesta a Târgului de la Frankfurt şi despre măsura în care premiile literare sau numele sonore de scriitori atrag publicul românesc.

De asemenea, directorul editorial Polirom vorbeşte în interviu despre cea mai costisitoare afacere de pe piaţa editorială din prezent, seria de autor Vladimir Nabokov, prezentată de editura la care lucrează.

Prezentăm integral interviul acordat de Bogdan-Alexandru Stănescu agenţiei MEDIAFAX.

Reporter: La Gaudeamus va fi lansat un nou volum din seria dedicată lui Ernest Hemingway. Este, oarecum, un obicei al editurii Polirom de a lansa cel puţin câte un roman de Hemingway la fiecare târg de carte important din România. Cu ce volume semnate de Hemingway doriţi să menţineţi această tradiţie?

Bogdan-Alexandru Stănescu: Cred că am obişnuit publicul cu două cărţi de Ernest Hemingway per târg, pînă în clipa de faţă. Pot să vă spun cu siguranţă că următoarele două titluri vor fi "Adio, arme!" şi "Sărbătoarea continuă".

Rep.: Cât de popular este Hemingway astăzi, din perspectiva vânzărilor?

B.A.S.: Dat fiind că vorbim despre un clasic al modernităţii pe care publicul autohton nu-l mai citise de 15 ani în momentul în care am devenit reprezentanţii săi în România, nu cred că o să vă mire faptul că tragem 4-5 tiraje mari din fiecare titlu, anual. Nu ştiu cât de popular e sau care este doza de "must have" ce intră în reţeta acestor vânzări.

Rep.: Seria de autor Vladimir Nabokov este prezentată ca fiind cea mai "costisitoare" a Polirom. Cât de costistitoare a fost, concret, această serie, din punct de vedere al timpului alocat şi financiar?

B.A.S.: Aş fi fost gata să vă spun că seria Nabokov reprezintă cea mai costisitoare afacere de pe piaţa editorială românească, însă tocmai am încheiat o alta, care depăşeşte cu mult acest precedent. Vorbesc, aşadar, despre cele mai scumpe achiziţii de pe piaţa noastră. Ca timp alocat, nu pot spune că a fost costisitoare, pentru că nu-ţi măsori timpul petrecut cu o iubită, pur şi simplu îl petreci. Financiar? Cîteva zeci de mii de euro numai avansul.

Rep.: Pe lângă "Ochiul", care va fi lansat la Târgul Gaudeamus, ce alte volume de Nabokov mai pregătiţi în seria dedicată autorului?

B.A.S.: Toate. E vorba despre 21 de volume, de la anul intrând în serie acele cărţi care au aparţinut odinioară editurii Humanitas.

 

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici