Interviu cu Jiri Menzel. Vezi care sunt opiniile regizorului ceh despre ortodoxism şi totalitarism
Jiri Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei ceheşti din anii ’60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin („Trenuri strict supravegheate”) în 1968, rămânând în actualitate şi în ziua de azi cu filme precum „L-am servit pe regele Angliei” (2006).
„În ’68 l-am iubit pe Ceauşescu”
Jiri Menzel şi-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile ruseşti puneau capăt mişcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceauşescu vizita Praga în semn de susţinere a regimului lui Alexander Dubček.
„În acele momente, în care eram ameninţaţi de ruşi şi Ceauşescu a venit în vizită la Praga îl iubeam. Acum ştiu adevărul şi ştiu că s-a purtat mai rău decât comuniştii noştri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceauşescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit Jiri Menzel.
Regizorul ceh a lămurit şi fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Faţă de celelalte ţări din blocul comunist, Cehia s-a distanţat în loc să se apropie de religie.
„Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credinţa catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă faţă de religie”, a spus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creştine modelează dezvoltarea unui popor.
Citeşte continuarea interviului cu Jiri Menzel pe www.gandul.info