- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.10.2013, 16:10)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Nino Sukhishvili, despre "georgienii zburători": Fără schimbări este imposibil să evoluezi
Nino Sukhishvili, directorul Baletului Naţional Georgian Sukhishvili, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că viaţa de artist presupune o activitate constantă, foarte grea, dar interesantă, iar schimbările sunt importante, pentru că fără ele "este imposibil să evoluezi".
Urmărește
129 afișări
INTERVIU - Nino Sukhishvili, despre "georgienii zburători": Fără schimbări este imposibil să evoluezi (Imagine: www.sukhishvili.com)
Nino Sukhishvili reprezintă a treia generaţie de dansatori, bunicii acesteia punând bazele, în urmă cu aproximativ 70 de ani, Baletului Naţional Georgian Sukhishvilli. Fostă dansatoare în balet, Nino Sukhishvili vorbeşte în interviul acordat MEDIAFAX despre cum se desfăşoară o zi din viaţa dansatorilor, despre cât de multă muncă presupune realizarea unui spectacol deosebit şi despre ce înseamnă dansul în viaţa ei.
Dansatorii din Baletul Naţional Georgian Sukhishvili călătoresc şi câte opt luni pe an şi, deşi ar putea părea o muncă dificilă, pentru ei a devenit un stil de viaţă. Repetă intens, astfel încât spectacolele să iasă perfect şi publicul să fie încântat de ceea ce vede. "Aşa e viaţa unui artist", spune Nino Sukhishvili, care însoţeşte baletul pretutindeni, fiind purtătorul de cuvânt şi cea care se ocupă de costumele dansatorilor. Împreună cu fratele său, Illiko Sukhishvili, continuă munca începută de bunicii ei - Iliko Sukhishvili şi Nino Ramishvili -, Baletul Naţional Georgian Sukhishvili fiind, în acest moment, reprezentantul tradiţiei şi patrimoniului artistic al Georgiei în întreaga lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Prezentăm integral interviul acordat de Nino Sukhishvili agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Aceasta este a doua oară când vizitaţi România.
Nino Sukhishvili: Este a doua vizită a mea, dar, pentru companie, nu este a doua, pentru că a fost aici de multe ori, în anii '60, '70, '80, deci cu mult timp în urmă. Compania există din 1945, deci de aproape 70 de ani, prin urmare, am călătorit mult în jurul lumii, vizitând multe ţări şi, în urmă cu mulţi ani, am vizitat, de asemenea, România.
Rep.: Ce aţi auzit despre România înainte să veniţi aici şi care este părerea dumneavoastră despre această ţară în momentul de faţă?
N. S.: Pentru mine, este a doua vizită şi am auzit multe despre România din punct de vedere politic, din istorie şi îmi amintesc foarte bine perioada când România a fost sub presiune sovietică, pentru că şi Georgia a fost sub această presiune. Aşa că pot simţi şi îmi pot imagina destul de bine problemele românilor, pentru că am avut cam aceleaşi probleme.
Rep.: Câte luni pe an sunteţi departe de casă?
N. S.: Depinde cât de plin este anul. Uneori se întâmplă ca o jumătate de an să călătorim, uneori mai puţin. Depinde. Este greu de spus. De exemplu, anul trecut am petrecut cinci luni departe de casă, dar, uneori, avem un program mai aglomerat, astfel că, adesea, petrecem opt luni departe de casă.
Rep.: Este dificil pentru dansatori să fie departe de casă?
N. S.: Aceasta este viaţa obişnuită a unui artist. Artiştii călătoresc mult în jurul lumii, aceasta este viaţa noastră, este un stil de viaţă. Suntem obişnuiţi.
Rep.: Cât de mult repetaţi pentru un spectacol?
N. S.: Repetăm în fiecare zi. Suntem o companie de dans profesionist, deci aceasta este singura slujbă pe care artiştii o au, prin urmare noi repetăm în fiecare zi. Depinde. Uneori, repetăm patru-cinci ore, alteori sunt şase ore sau mai mult. Depinde. Dacă pregătim ceva nou, avem nevoie de mai mult timp pentru a repeta. În rest, pentru o repetiţie obişnuită, patru - cinci ore sunt suficiente.
Rep.: Repetiţia finală, de dinaintea unui spectacol, cât durează?
N. S.: Repetăm întotdeauna înainte de un spectacol. Durează cam două ore. Este nevoie să ne obişnuim cu scena. Călătorim în diferite oraşe, în diferite ţări, unde sunt diferite săli, aşa că fiecare scenă este diferită. Din acest motiv, trebuie să repetăm înainte de fiecare spectacol.
Rep.: Ce anume vă place la acest balet?
N. S.: Îmi place totul. Să fiu în acest balet, pentru mine, este cel mai important lucru din viaţă, este un stil de viaţă pentru mine. Am crescut făcând asta. Sunt a treia generaţie din familia mea, deci baletul reprezintă viaţa mea şi sunt mândră să fac parte din el. Este o mare responsabilitate să continuu această muncă, care a fost începută de bunicii mei şi acum fratele meu şi cu mine continuăm asta şi sunt fericită să fac acest lucru, pentru că îmi place şi iubesc această companie, iubesc spectacolele şi toate programele. Este un stil de viaţă.
Rep.: Este ceva ce aţi schimba la acest balet?
N. S.: Întotdeauna schimbăm câte ceva. Creăm mereu noi coregrafii, compoziţii noi. Fără schimbări este imposibil să continui, să evoluezi, aşa că dansul georgian tradiţional a evoluat pe parcursul anilor şi încercăm mereu să fim moderni, să fim populari, aşa că trebuie să aducem schimbări. În fiecare an venim cu ceva nou.
Rep.: Din balet fac parte peste 70 de dansatori.
N. S.: Sunt aproximativ 100.
Rep.: Cum i-aţi adus împreună?
N. S.: Avem propria noastră şcoală, aşa că avem foarte mulţi elevi, avem foarte multe clase. Avem cam 700 de elevi şi, apoi, după patru - cinci ani de studii, organizăm castinguri, îi alegem pe cei mai buni dansatori şi ei continuă să danseze ca profesionişti în compania noastră. În Georgia, dansul este foarte popular, chiar şi în rândul tinerilor, adolescenţilor. Avem foarte mulţi dansatori, aşa că nu este greu să alegem membri pentru companie. Se fac castinguri foarte stricte înainte ca ei să fie angajaţi şi să facă parte din balet.
Rep.: Cât de dificil este pentru un dansator să-şi coordoneze mişcările cu ale celorlalţi? Trebuie să fie o sincronizare perfectă pentru ca spectacolul să iasă bine.
N. S.: Toate dansurile sunt diferite. Unele sunt realizate de un singur dansator, un solo, iar în altele sunt implicaţi mai mulţi dansatori. Astfel că, cel mai important lucru este antrenamentul. Au nevoie de foarte mult antrenament în mod profesionist, pentru a realiza aceste sincronizări, aceste mişcări, deoarece mişcările sunt foarte dificile şi au nevoie să repete. Totul ţine de muncă. Trebuie să repete pentru a face în acelaşi timp aceste mişcări. În compania noastră, toţi sunt dansatori profesionişti şi pot face în acelaşi timp aceleaşi mişcări. Deşi este un spectacol de două ore, pentru public este doar un moment, o clipă, ca o bătaie de inimă, ca o respiraţie.
Rep.: Armele sunt elemente mereu prezente în spectacolele baletului georgian.
N. S.: Se dansează cu diferite arme. Mare parte dintre ele sunt săbii şi pumnale. Ideea de dansa cu arme vine din istorie, pentru că Georgia este o ţară mică şi a fost nevoită să se apere singură în faţa unor inamici şi, din acest motiv, toate aceste dansuri provin din istorie. Toată istoria Georgiei este reflectată în aceste dansuri. Aceste abilităţi de a lupta sunt foarte importante, de aceea este nevoie de foarte mult antrenament.
Rep.: În spectacole putem vedea o combinaţie între dansul popular georgian şi elementele moderne. Cât de greu este să jonglezi cu cele două?
N. S.: Stilul spectacolului nostru este un mix între mişcările populare, moderne şi clasice. Cred că este cel mai important pentru spectacol, pentru că îl face interesant. Este bazat pe mişcările tradiţionale şi arată ca un spectacol modern.
Rep.: Povestiţi-ne despre costume. Ştim că sunt păstrate din generaţie în generaţie.
N. S.: Avem foarte multe costume şi fiecare dans are costumul lui. Sunt costume foarte colorate, diferite şi fiecare prezintă o regiune a Georgiei. De aceea sunt aşa de diferite unele de altele.
Rep.: Bărbaţii din balet sunt cunoscuţi pentru o tehnică de dans originală.
N. S.: Da, ei dansează pe vârfuri. Folosesc nişte cizme tipice georgiene, negre, din piele, foarte strâmte. Ei nu folosesc nimic în interior. Nu sunt precum încălţările speciale de balet. De asemenea, foarte tipic pentru dansul georgian este ca bărbaţii să danseze în genunchi, să sară pe genunchi, să se învârtă, să facă piruete şi să revină în genunchi. Este destul de dificil să dansezi pe vârfuri şi pe genunchi, însă doar bărbaţii fac asta.
Rep.: Baletul a fost numit "a opta minune a lumii" şi "uragan pe scenă". Sunteţi de acord cu aceste denumiri?
N. S.: Toate acestea sunt din partea presei. Diferite ziare şi reviste au scris despre prestaţia noastră. Presa ne-a numit în multe feluri. (...) Spectacolul este atât de interesant, încât presa şi publicul au admirat show-ul, de aceea au apărut aceste impresii în presă, în care jurnaliştii încearcă să transmită din emoţia spectacolelor.
Rep.: Cum se desfăşoară o zi normală în Baletul Naţional Georgian Sukhishvilli?
N. S.: O zi normală începe dimineaţa, cu repetiţii. Avem foarte multe lucruri de făcut, programe diferite, dansuri diferite. De asemenea, avem multe lucruri de făcut şi în birou, pentru că lucrăm cu multe agenţii din întreaga lume, cu producători diferiţi. Vorbim cu ei, scriem scrisori, încheiem contracte, facem programări pentru anul viitor şi uneori chiar şi pentru viitorii doi ani. Avem un program foarte încărcat. De asemenea, în timpul turneelor avem foarte multe de făcut. În fiecare zi spectacole, schimbări de hoteluri, de ţări. Este un program încărcat, dar interesant. Pentru noi este ceva obişnuit.
Rep.: Care a fost cel mai dificil moment peste care a trebuit să treceţi?
N. S.: Este o întrebare dificilă pentru mine. Partea grea le-a revenit bunicilor mei, în anii '40 când au hotărât să înfiinţeze trupa. Au întâmpinat foarte multe dificultăţi. A fost o perioadă bizară, sub regimul totalitar. La acel timp, să creezi o companie şi apoi să devii atât de bine cunoscut, să rămâi la acel nivel şi să ai atât succes, cred că a fost un fel de eroism.
Rep.: Care este relaţia dumneavoastră cu dansul?
N. S.: Reprezint a treia generaţie de dansatori din familie. Am crescut cu dansul. Sunt o fostă dansatoare. Fratele meu (Iliko Sukhishvili Jr., n.r.), care este acum director artistic şi coregraf, este, de asemenea, fost dansator. Noi am început să lucrăm în companie când eram copii, deci relaţia mea cu dansul este foarte puternică. La fel şi cu această companie.
Rep.: Care este locul preferat în care aţi dansat?
N. S.: Fiecare scenă, fiecare sală este unică şi pentru companie este o mare onoare să danseze pe orice scenă. Pentru noi, publicul este cel mai important, astfel că nu contează ce fel de scenă este, ce fel de sală. Publicul, pentru noi, este mereu acelaşi. Ne admiră, aplaudă, se bucură şi asta este cel mai important. Noi dansăm la fel în orice sală şi încercăm să le arătam din cultura noastră, din istoria noastră, din costumele noastre. Totul, cu emoţie şi cu o energie pozitivă care pleacă de la dansatori şi merge la public.
Rep.: Ce sfaturi aveţi pentru tinerii dansatori?
N. S.: Când oamenii vin să lucreze alături de noi în companie le spunem că este o muncă foarte grea, dar e o viaţă foarte interesantă. Trebuie să îşi dedice viaţa artei pentru a fi dansatori profesionişti.
Rep.: Ce pregătiţi pentru spectacolul de la Bucureşti?
N. S.: Vom combina mişcările din coregrafia populară şi modernă din dansul tradiţional georgian. Vom veni cu noi mişcări. Show-ul va fi foarte interesant pentru publicul românesc, pentru că este foarte energic, profesionist, colorat, variat, interesant. Este un spectacol pentru întreaga familie. Este un spectacol interesant pentru orice vârstă, de la copii, adolescenţi până la cei mai în vârstă. Este un spectacol unic, pe placul tuturor. Cred că va fi foarte interesant pentru publicul român (să vadă acest spectacol, n.r.).
Aproximativ 100 de dansatori ai Baletului Naţional Georgian Sukhishvili vor urca, pe 20 noiembrie, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti şi vor dansa pe ritmurile muzicii tradiţionale georgiene, interpretată live de muzicieni din Orchestra Naţională a Georgiei. Cele peste 1.000 de costume extraordinare create special pentru dansatori vor întregi tabloul unei captivante poveşti despre luptă, curaj şi eroism. Cunoscuţi în întreaga lume drept "georgienii zburători", datorită acrobaţiilor şi săriturilor extrem de înalte executate pe durata reprezentaţiei, dansatorii vor încânta publicul român cu un spectacol palpitant plin de tradiţie şi graţie şi o coregrafie complexă.
Baletul Naţional Georgian Sukhishvilli este prima companie de dans profesionistă din Georgia, înfiinţată în 1945 de Iliko Sukhishvili şi Nino Ramishvili. În prezent, baletul s-a transformat într-o adevărată carte de vizită culturală a Georgiei, fiind reprezentantul tradiţiei şi patrimoniului artistic al acestei ţări în întreaga lume.
Biletele pentru reprezentaţia Baletului Naţional Georgian Sukhishvili de la Sala Palatului, din 20 noiembrie, sunt disponibile pe www.eventim.ro, www.biletoo.ro şi www.blt.ro.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36