Interviu OMUL ŞI GÂNDUL: Edmond Niculuşcă şi frasinul de la Şcoala Centrală

Edmond Niculuşcă s-a hotărât să salveze frasinul din curtea Şcolii Centrale din Bucureşti. Copacul e-n viaţă la peste 120 de ani, dar nu a avut grijă de el niciodată până la vârsta asta şi un nuc tânăr îi ia apa şi mineralele. Un story despre cum Edmond va salva frasinul în 2017.

Urmărește
652 afișări
Imaginea articolului Interviu OMUL ŞI GÂNDUL: Edmond Niculuşcă şi frasinul de la Şcoala Centrală

Interviu OMUL ŞI GÂNDUL: Edmond Niculuşcă şi frasinul de la Şcoala Centrală (Imagine: Facebook)

Edmond-Emoţie

Niculuşcă l-a înconjurat cu braţele lui. Aşa cum liceeni disperaţi, îndrăgostiţi, nostalgici, romantici, vagabonzi, fugari, tremurând, robind, liberând, invocând, iertând, îngăduiau, tăceau, sfâşiau, citeau, cântau, urlau. Fiara de liceu privea prin geam şi frasinul din curtea interioară alina, tulbura, turba. Edmond Niculuşcă l-a înconjurat, ca liceean, cu braţele lui. Acum, când s-a hotărât să-l salveze, îşi aminteşte că a făcut-o în joacă. Pot? Uite, pot!

Niculuşcă - leac de frasin

Frasinul are buletin de sănătate. Are radiografie, perfuzie, chirurgie. Specialiştii de la Universitatea de Agronomie i-au dat verdictul: poate prinde peste 200 de ani. Deci, mai duce pe puţin 80 de ani.

Specialiştii l-au scuturat de uscături, i-au făcut radiografie (30% din copac suferă).

I-au făcut perfuzie adusă din China, cu vitamine, cum au avut şi teii din Iaşi. O lună a stat frasinul ”pe aparate”. Vitamine în sol. Soluţii contra dăunătorilor. Stă într-o rână? Agronomia a spus că partea pe care se lasă este cea mai sănătoasă. Asta-i inteligenţa frasinului - şi-a găsit zona vitală, punctul de supravieţuire.

Punctul lui de vorbire cu istoria, cu Edmond.

Dialogul peste timp Edmond-Frasin

Edmond

”Pasiunea mea pentru istorie vine de la 10 de ani. Pe atunci, profesoara mea în franceză îmi povestea despre oameni care veneau din epoci care dispăruseră”.

Frasinul

A fost sădit de primele eleve ale Pensionatului Domnesc de Demoazele. În 1891.

Edmond

Profesoara de franceză a fost prietenă cu Jeni Acterian. L-a avut profesor de istorie pe Nicolae Iorga. A primit bursă de la ”doamna prim ministru Goga” pentru studii la Şcoala.

Frasinul

Din 1891, copacul s-a ţinut tare peste secolul 19, peste două războaie mondiale, peste comunismul de 50 de ani şi a prins şi 27 de ani de tranziţie. Are ce povesti! Uite, poate spune multe despre nucul tânăr, pus nesăbuit lângă el. se ştie doar că nucul ia apa şi mineralele sugrumă tot în jur.

Edmond

”Adolescent am citit cartea lui Gheorghe Crutzescu, Podul Mogoşoaiei. Mă plimbam pe Calea Victoriei cu cartea în mână. Mă întrebam: ”Ce legatura am eu cu spaţiul ăsta?”. Dar istoria şi Edmond erau pe aceeaşi stradă.

Frasinul

Când Mincu a gândit clădirea şi grădina, arhitectul s-a gândit la Grădinile-Paradis. Frasinul este -centrul lumii. De la el pornesc cele patru râuri mitice – aleile de acum. Este o grădină inedită pentru Bucureşti.

Edmond Niculuşcă şi ARCEN au dat startul restaurării grădinii paradisiatice, în care Frasinul e Centrul Lumii. Iar nucul va fi translatat. I se va găsi un alt loc în Şcoala Centrală.

Sprijiniţi iniţiativa lui Edmond Niculuşcă şi întrebaţi de frasin, aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici