INTERVIU - Radu Jude: Cred că filmele mele sunt mai degrabă comedii decât drame

Radu Jude a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că face mai degrabă comedii decât drame şi că îşi doreşte ca filmul său cel mai recent, "Toată lumea din familia noastră", singurul lungmetraj care reprezintă România la Festivalul de la Berlin, să fie perceput ca o producţie complexă.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Radu Jude: Cred că filmele mele sunt mai degrabă comedii decât drame

Regizorul Radu Jude a mai povestit, în interviul acordat MEDIAFAX, cum a lucrat, pentru "Toată lumea din familia noastră", cu Tamara Buciuceanu Botez, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu, dar şi cu Sofia Nicolaescu, un copil extrem de talentat şi inteligent pe care regizorul l-a tratat ca pe un adult.

Cel mai nou film al regizorului Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost selectat în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de la Berlin, care se desfăşoară între 9 şi 19 februarie.

Proiectul "Toată lumea din familia noastră" a fost dezvoltat în cadrul secţiunii CineLink, la Festivalul de Film de la Sarajevo, şi CrossRoads - Co-Production Forum, organizat de Festivalul de Film de la Salonic -, iar la Sofia Meetings a fost recompensat cu Best Pitch Award. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, HBO România, Teleclub şi City Cinema.

Filmările pentru "Toată lumea din familia noastră" au avut loc în vara anului trecut, la Bucureşti. Lungmetrajul vorbeşte într-un mod dramatic, dar şi comic despre consecinţele unui divorţ, despre durerea, tristeţea, situaţia absurdă şi fără sens a tuturor celor pe care separarea îi afectează. Din acest punct de vedere, filmul "Toată lumea din familia noastră" redă un subiect foarte puţin explorat în cinematografia românească.

"Toată lumea din familia noastră" îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Prezentăm intergral interviul acordat MEDIAFAX de Radu Jude:

Reporter: "Toată lumea din familia noastră" vorbeşte despre dramele unui divorţ. Scurtmetrajul "Alexandra" vorbea despre acelaşi lucru - relaţiile tensionate dintre doi soţi care s-au despărţit şi faptul că trebuie să aibă grijă de copilul lor, împreună. Consideri că "Toată lumea din familia noastră" este, într-o măsură, o continuare la "Alexandra"?

Radu Jude: Da şi nu, adică este o continuare a problematicii din scurtmetrajul pomenit. Pe de altă parte, este o poveste complet diferită şi o analiză mai amănunţită a raporturilor interumane văzute pe fundalul unui divorţ care n-a calmat lucrurile în familie, ci doar a mutat accentele.

Rep.: Ce ai învăţat la filmările de la "Alexandra" şi ai putut aplica în filmul acesta?

R. J.: Nimic. Sau, cel puţin, nimic de care să fiu conştient. Pentru că ideea conform căreia experienţa se acumulează de la un film la altul şi poate fi folosită nu are nimic de-a face cu realitatea. Dacă ar fi aşa, ar trebui ca toţi regizorii să facă filme din ce în ce mai bune pe măsură ce avansează în vârstă. Din păcate, asta nu se întâmplă decât foarte rar.

Rep.: Filmele tale (scurtmetraje sau lungmetraje) tratează dramele familiale în profunzime. Consideri că, la momentul acesta, poţi fi definit ca "regizorul dramei de familie"?

R. J.: Nu toate se ocupă de relaţiile de familie şi, în plus, eu cred că sunt mai degrabă comedii decât drame. Cât despre posibilele definiţii care mi-ar putea fi aplicate (de către cine?!), nu ştiu, e un aspect care nu mă interesează absolut deloc.

Rep.: Cât de greu a fost să obţineţi finanţare pentru "Toată lumea din familia noastră"?

R. J.: A durat destul de mult, finanţarea principală a venit de la CNC (o sumă de 1.006.982 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei - n.r.), de la Fondul de Film Olandez, de la Eurimages. E meritul producătorilor Ada Solomon şi Stienette Bosklopper de a fi reuşit asta şi mai puţin al meu.

Rep.: Pe de altă parte, ai realizat "Film pentru prieteni", sută la sută independent. Această experienţă te-a făcut mai încrezător în forţele proprii şi mai puţin dependent de concursurile de finanţare?

R. J.: Sigur că da, sentimentul că poţi face oricând film cu o cameră de jucărie şi cu câţiva prieteni e foarte reconfortant. Iar faptul că "Film pentru prieteni" nu a plăcut mai nimănui şi că a fost refuzat de toate festivalurile internaţionale la care a fost trimis nu ţine de bugetul extrem de mic, ci de defectele lui artistice.

Rep.: Ai fost la Berlin cu "Cea mai fericită fată din lume". Ce este special la acest festival? Poţi descrie experienţa ta de regizor la Berlinală în câteva cuvinte?

R. J.: Nu ştiu ce este special la acest festival, am stat doar câteva zile şi am mers la puţine alte festivaluri ca să pot face o comparaţie. Am văzut câteva filme acolo, unele foarte bune, altele care mi s-au părut proaste, dar probabil că asta se întâmplă peste tot.

Rep.: Se spune că unul dintre sfaturile care se dau regizorilor este "Să nu lucrezi cu copii şi animale". Pentru tine cum a fost să dai indicaţii unui copil, pe platou?

R. J.: A fost foarte simplu, de fapt. Sofia Nicolaescu e extrem de talentată şi de inteligentă, n-am avut mai niciodată sentimentul că lucrez cu un copil, ci cu un adult. Aşa că am tratat-o la fel ca pe ceilalţi actori şi n-a fost nicio problemă.

Rep.: În "Cea mai fericită fată din lume" l-ai avut în distribuţie pe Vasile Muraru, în "Toată lumea din familia noastră", în distribuţie sunt Tamara Buciuceanu, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu. De ce ai ales să incluzi actori "hiperpopulari" în filmul tău?

R. J.: Sper ca în felul ăsta să dovedesc faptul că îmi pasă de aşa-numitul "public larg".

Rep.: Au fost Tamara Buciuceanu, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu actori ascultători?

R. J.: "Ascultător" mi se pare un adjectiv care se potriveşte mai degrabă animalelor, nu oamenilor. Prefer să spun că toţi actorii din film, inclusiv cei menţionaţi de dumneavoastră, s-au comportat foarte profesionist.

Rep.: Cum ai vrea să descrie publicul român filmul tău, în trei cuvinte, când iese din sala de cinema?

R. J.: Sper din tot sufletul să nu-l poată descrie în trei cuvinte. Sper să fi făcut un film mai complex de-atât.

Regizorul şi scenaristul Radu Jude este autorul celui mai premiat scurtmetraj românesc, "Lampa cu căciulă". Această producţie a primit inclusiv distincţia pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Sundance în 2007. Lungmetrajul său de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a câştigat CICAE Award la Forum Berlinale 2009, premiul FIPRESCI la Sofia IFF şi IndieLisboa IFF, premiul Golden Tower - Palic European IFF şi Award Cine-Ecole - ACID Program Cannes şi a fost selecţionat în peste 60 de festivaluri de film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici