Prima pagină » Cultură-Media » Într-o fostă baie publică romană din Toscana au fost descoperite statui din bronz

Într-o fostă baie publică romană din Toscana au fost descoperite statui din bronz

În Toscana au fost descoperite 24 de statui romane din bronz, anunţă arheologii. Statuile sunt bine conservate şi ar putea deveni exponate de muzeu.

Statuile au fost descoperite sub ruinele unei băi antice din San Casciana dei Bagni, un oraş situat pe un deal din provincia Siena, la 160 km nord de Roma.

Acestea datează din secolul III î.Hr., din perioada Republicii Romane, posibil când se desfăşurau Primele Două Războaie Punice între anii 264 î.Hr. şi 202 î.Hr., dar şi din secolul I d.Hr, în perioada când au domnit împăraţi ca Augustus sau Tiberius. 

Statuile îi reprezintă pe Hygieia, zeiţa sănătăţii, pe Apollo, zeul artelor şi al muzicii şi alte figuri de divinităţi romane. Pe lângă statui au fost descoperite şi 6.000 de monede din bronz, argint şi aur care datează dintre secolele II î.Hr. şi I d.Hr., de la sfârşitul Republicii Romane la începutul Principatului, transmite BBC

Iniţial fiind doar un spa, a fost transformat într-un bazin cu apă termală de către romani şi ar fi fost vizitată de împăraţi ca Augustus în secolul I î.Hr., adaugă The Guardian.  Toscana antică a fost stăpânită de etrusci şi a fost anexată de Roma în 351 î.Hr. 

Unul dintre arheologi a declarat că descoperirea ar putea rescrie istoria, căci aduce noi informaţii despre tranziţia de la cultura etruscă la cea romană.  

Jacopo Tabolli, un profesor asistent de la Universitatea pentru Străini din Siena care conduce săpăturile, a sugerat că statuile au fost scufundate în ape termale în cadrul unui ritual. „Dăruieşti apei pentru că speri ca apa să-ţi dea ceva înapoi”, a observat el.

Statuile, care au fost conservate de apă, vor fi duse la un laborator de restaurare din apropiere, în Grosseto, înainte de a fi expuse în cele din urmă într-un nou muzeu din San Casciano.

Massimo Osanna, directorul general al muzeelor de stat din Italia, a declarat că această descoperire „este una dintre cele mai importante descoperiri făcute vreodată în istoria Mediteranei antice”.  

Mai multe fotografii cu statuile romane pot fi văzute pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii din Italia.