Inventarele şi colecţiile Arhivelor Naţionale ale României pot fi accesate online

Inventarele fondurilor şi colecţiilor din perioadele medievală, modernă şi contemporană, aflate în depozitele Arhivelor Naţionale ale României (ANR), pot fi accesate online, începând de marţi.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Inventarele şi colecţiile Arhivelor Naţionale ale României pot fi accesate online

Inventarele şi colecţiile Arhivelor Naţionale ale României pot fi accesate online

Inventarele postate pe internet privesc fonduri şi colecţii din perioadele medievală, modernă şi contemporană şi aparţin unor instituţii publice (Consiliul de Miniştri, Direcţia Monitorul Oficial şi Imprimeriile Statului), unor organizaţii ale partidului-stat (Comitetul Central al PCR, Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice) sau unor societăţi şi organizaţii private (Societatea de Ştiinţe Istorice, Filologice şi Folclor).

Printre documentele care pot fi accesate online sunt şi Albumele foto - Nicolae Ceauşescu.

"Inventarele colecţiilor care pot fi deja accesate cuprind documente istorice din anii 1485-1811, documente ale comunităţii evreieşti din secolele XIX-XX, precum şi documente donate de fosta coordonatoare a departamentului de cercetare de la Radio Europa Liberă, Anneli Ute Gabanyi", informează ANR.

Decizia postării pe internet a inventarelor fondurilor şi colecţiilor a fost luată ca urmare a creşterii interesului manifestat prin sporirea numărului cercetătorilor de la sălile de studiu şi din cauza inaccesibilităţii resurselor electronice în cercetarea istorică din România.

Arhivele Naţionale ale României au pus la dispoziţia publicului, începând cu iulie 2007, numeroase fonduri arhivistice produse de Partidul Comunist sau de instituţiile partidului-stat.

Ulterior, la începutul lunii septembrie 2008 au fost postate pe internet (arhivelenationale.ro) listele tuturor fondurilor şi colecţiilor date în cercetare la sălile de studiu ale ANR, a fost lansată Fototeca online a comunismului românesc – decembrie 2008 (cea mai mare bază de date accesibilă pe internet, cu titlu gratuit, cu fotografii din timpul comunismului) şi a fost implementat serviciul de petiţii online (aprilie 2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici