- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.09.2009, 17:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Holender: Cristina Modreanu încearcă să îi discrediteze pe unii, în avantajul altora
Ioan Holender, preşedintele Festivalului Enescu, spune că directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, Cristina Modreanu, încearcă să îi discrediteze "pe unii pentru a obţine avantaje alţii", în scrisoarea deschisă în care aceasta acuză MCCPN că favorizează Festivalul Enescu.
Urmărește
509 afișări
Ioan Holender: Cristina Modreanu încearcă să îi discrediteze pe unii, în avantajul altora (Imagine: ndreea Balaurea/Mediafax Foto)
Într-un răspuns scris, remis MEDIAFAX, la scrisoarea deschisă trimisă luni de Cristina Modreanu, Ioan Holender afirmă că "prezentarea artei muzicale la un nivel cât mai înalt, la o audienţă cât mai numeroasă nu înseamnă politizarea culturii".
Totodată, preşedintele Festivalului Internaţional "George Enescu" îi transmite Cristinei Modreanu că "perfida" ei "încercare de a discredita pe unii pentru a obţine avantaje alţii" este "o tristă apropiere a unui om de la teatru la murdăria politică cotidiană".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
În scrisoarea deschisă, intitulată "Politizarea culturii - un pericol naţional!", Cristina Modreanu apreciază drept "revoltător" faptul că "decidenţii politici au hotărât, în acest an de criză, să reducă drastic fondurile destinate tuturor proiectelor culturale din toată ţara, alegând, în schimb, să protejeze de orice dificultate financiară doar Festivalul Enescu".
"Bugetul de 7 milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiţie sau noi, dar cu impact în comunităţile lor - evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri", se mai arată în scrisoarea deschisă, precizându-se că reprezentanţii Festivalului Naţional de Teatru nu contestă calitatea Festivalului "George Enescu" sau modul în care acesta este organizat.
De asemenea, Cristina Modreanu subliniază că singurul eveniment protejat din punct de vedere financiar, Festivalul Enescu, este, "nu întâmplător, cel mai costisitor dintr-un an întreg - dar şi cel care oferă cea mai strălucitoare vitrină pentru clasa politică într-un an electoral".
În replică, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) a precizat că decizia de a proteja financiar Festivalul Internaţional şi Concursul "George Enescu" nu a fost luată în anul 2009, ci că bugetul şi periodicitatea acestui eveniment au fost stabilite conform Hotărârii de Guvern nr. 214 din 24 martie 2005, act normativ ce are scopul de a recunoaşte, de a proteja şi de a asigura promovarea evenimentului, care, "începând cu anul 1998, potrivit audienţei extrem de ridicate şi a cronicilor redactate de presa străină, a beneficiat de o excelentă receptare atât în România, cât şi în afara graniţelor ţării".
Potrivit MCCPN, Festivalul Enescu are sprijinul financiar de care are nevoie, nu dintr-o "complicitate ilegitimă a echipelor guvernamentale care au susţinut evenimentul", ci pentru că acesta a beneficiat de o strategie culturală pe termen lung, "de care ar trebui să beneficieze şi alte evenimente importante, potrivit necesităţilor acestora şi adecvat modului în care acestea sunt receptate".
Bugetul MCCPN pe 2009 a fost redus la prima rectificare bugetară, din aprilie, cu circa 28 de milioane de lei, ajungând la 892,363 de milioane de lei. Astfel, bugetul pentru proiecte culturale, care, iniţial, era de circa 22 de milioane de lei, a fost redus cu 4,7 milioane de lei, după cum a anunţat, la vremea respectivă, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
Festivalul Naţional de Teatru (FNT) beneficia, după rectificarea bugetară din aprilie, de un buget de 500.000 lei, reprezentând o reducere de peste 78% faţă de bugetul din 2008, în valoare de 2,3 milioane de lei. Organizatorii evenimentului, UNITER, au protestat atunci într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, avertizând că festivalul ar putea să nu aibă loc în 2009. Bugetul FNT 2009 a fost rediscutat de reprezentanţii MCCPN şi UNITER, ajungându-se la suma de 1,1 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii şi 100.000 de lei din partea Primăriei Municipiului Bucureşti. Ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru, care va avea loc în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie, va fi, astfel, una "de criză", axată pe spectacole româneşti şi cu mai puţini invitaţi din străinătate.
Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu", aflat la cea de-a XIX-a ediţie, se desfăşoară între 30 august şi 26 septembrie. Având un buget de 33 de milioane de lei, Festivalul "George Enescu" reuneşte 185 de artişti faimoşi şi formaţii muzicale prestigioase, ce vor pune în scenă la Bucureşti, precum şi în ţară, spectacole memorabile. Evenimentul s-a deschis duminică seară, cu spectacolul "Oedipe", după opera lui George Enescu, pus în scenă în coproducţie de Theatre du Capitole din Toulouse şi Opera Naţională Bucureşti, în regia lui Nicolas Joel.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe