- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.10.2009, 19:59)
Ioan Holender şi Andrei Pleşu, încântaţi de premiul Nobel decernat Hertei Muller
Ioan Holender, Andrei Pleşu, dar şi ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, se numără printre oamenii de cultură care au declarat presei de limbă germană că sunt încântaţi de faptul că scriitoarea germană născută în România Herta Muller a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură.
Urmărește
141 afișări
Ioan Holender (în imagine) şi Andrei Pleşu, încântaţi de premiul Nobel decernat Hertei Muller (Imagine: Mediafax Foto)
Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a declarat pentru derstandard.at, că este fericit pentru că Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatură. Holender se află în Timişoara, oraş lângă care se află localitatea Niţchindorf, în care s-a născut scriitoarea.
"În Timişoara, toată lumea este fericită de vestea asta, iar eu sunt foarte fericit pentru oraş", a spus acesta.
"Dar Timişoara nu este România. În Bucureşti cred că nimeni nu este fericit", a mai spus acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Şi filosoful Andrei Pleşu s-a declarat încântat de premiul obţinut de Herta Muller.
"Pentru mine, Herta Muller este, de mult, o laureată a premiului Nobel. Pot doar să mă bucur că mi s-a adeverit premoniţia", a spus acesta.
"Ce admir la Herta Muller este amestecul perfect de talent, responsabilitate umană şi politică şi memorie etică", a declarat Pleşu, subliniind că "românii au fost supăraţi ani de zile că nu au un laureat al premiului Nobel. Acum se pot linişti".
"Herta Muller este scriitoare germană, dar vine din România şi lucrările sale includ o bucată de istorie românească şi est-europeană", a nuanţat Pleşu.
Poetul Mircea Dinescu s-a bucurat, de asemenea, pentru premiul lui Muller, spunând că distincţia este o recunoaştere "meritată" pentru "o reprezentantă a "Estului sălbatic".
Anunţul de joi al Comitetului Nobel a stârnit un sentiment de mândrie şi în localitatea natală a Hertei Muller.
"Astăzi, Niţchindorf există pe hartă", a declarat cu bucurie primarul Ioan Mascovescu. Casa natală a scriitoarei a fost naţionalizată în timpul regimului comunist, însă scriitoarea a moştenit un teren în comună "chiar dacă nu mai vine pe acolo", a adăugat primarul.
Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1999, s-a declarat "impresionat şi foarte mulţumit (de decizia comitetului Nobel, n.r.) pentru că (Herta Muller, n.r.) este o foarte bună romancieră". "Recunosc că favoritul meu era Amos Oz. Însă ţin să subliniez că acest Comitet Nobel a luat o decizie bună", a adăugat Grass.
Ministrul german al Culturii Bernd Neumann a salutat-o pe această scriitoare "care a făcut vie istoria recentă a româno-germanilor şi a arătat rănile provocate de dictatura" lui Nicolae Ceauşescu, "prin intermediul unei opere de o insistenţă literară unică, în care fiecare cuvânt are greutate".
Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, pentru scrierile sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, comitetul Nobel.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe