- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.05.2015, 21:58)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, în ”Primul Pas”: Despre soţia sa, campanie, Ponta, Băsescu şi rolul de preşedinte
Preşedintele Klaus Iohannis scrie, în noua sa carte, ”Primul Pas”, despre modul în care s-a desfăşurat campania electorală, despre atacurile din partea lui Victor Ponta şi Traian Băsescu, dar şi despre rolul pe care şi l-a asumat ca şef al statului şi despre rolul Primei Doamne.
Urmărește
4471 afișări
Iohannis, în ”Primul Pas”: Despre soţia sa, campanie, Ponta, Băsescu şi rolul de preşedinte
Printre temele abordate de şeful statului în noul său volum, ”Primul Pas”, este şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, pe care o cataloghează "infernală".
”Spuneam, în primele zile ale lui octombrie, că se anunţă o campanie infernală. Şi chiar aşa a fost. Estimasem corect, aşadar nu m-a uimit prea mult: nu a fost mai urâtă decât am apreciat atunci. Indicii existaseră de la început; imediat după ce mi-am anunţat intenţia de a candida, nu a durat mult până când să înceapă show-urile televizate şi avalanşa zilnică de presupoziţii derutante, ca să nu le spun de-a dreptul minciuni, lansate dinspre tabăra adversă. Nu doar Victor Ponta, ci inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu a emis despre mine afirmaţii care nu îl onorează, după cum, în general în timpul campaniei, a lansat afirmaţii care nu erau în niciun fel compatibile cu funcţia pe care o deţinea”, scrie Iohannis în noul volum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Preşedintele mai afirmă că, ”deşi nu îl mai preocupă acum stratagemele incorecte elaborate în timpul campaniei, mai ales în condiţiile în care electoratul a sancţionat corect şi direct proporţional fiecare dintre acele mişcări, cu toate acestea există anumite episoade care merită poate un dram de atenţie, cu atat mai mult cu cât distanţa faţă de momentul la care s‑au petrecut asigură şi calmul necesar pentru a judeca fără părtinire”.
Despre Traian Băsescu: "Nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie"
Despre Traian Băsescu, preşedintele spune că "ieşirile oraculare la rampă" pe care acesta le-a avut în timpul campaniei i-au arătat limpede că nici în al doisprezecelea ceas acesta nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie.
”Îmi amintesc că, la un moment dat, Traian Băsescu a afirmat că sunt un individ profund corupt, în timp ce PSD-ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le deţin, aberaţiile despre traficul de copii, de care am tot fost acuzat, mafia retrocedărilor, pe care aş fi servit-o ca primar şi câte şi mai câte. Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr‑o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens”, afirmă în carte şeful statului.
Iohannis mai arată că în toamna lui 2014 a considerat că rolul său nu era să intre într-un schimb de replici cu fostul preşedinte, ”mai ales pornind de la acea declaraţie incalificabilă pe care a emis-o despre el”.
”Ar fi însemnat să intru exact în logica unei campanii a scandalurilor, logică de care m-am delimitat clar atunci când am afirmat că vreau să practic un alt fel de politică. În plus, de partea mea lucra evidenţa: mă aflam la a cincea campanie electorală de mare vizibilitate şi de fiecare dată mă aflasem sub lupă. Oricât s-ar fi străduit, nimeni n-a găsit nici urmă de comportament corupt în ceea ce mă priveşte pentru simplul fapt că nu sunt un om corupt”, scrie Iohannis.
El se declară convins în continuare că fostul preşedinte "nu avea ce căuta în campania electorală cu tot felul de aprecieri" la adresa sa şi a celorlaţi candidaţi: "În mod cu totul neaşteptat pentru o campanie în care preşedintele în exerciţiu nu trebuia să se implice, Traian Băsescu a emis tot felul de aluzii care au adus în prim-plan diferite scandaluri, unele dintre ele implicând serviciile secrete. O declaraţie care a declanşat o adevărată fervoare în spaţiul public viza informaţiile despre faptul că unul dintre candidaţii la Preşedinţie ar fi fost ofiţer al unor servicii secrete”.
Iohannis adaugă: ”Astfel de ieşiri la rampă oraculare, practicate de Traian Băsescu în timpul campaniei, mi-au arătat limpede că nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie. Consider, la fel cum am considerat şi atunci, că abordările lui Traian Băsescu au fost fundamental greşite. El nu trebuia să facă nimic în campanie, fiindcă nu el a candidat, ci doar a vrut să sprijine o candidată. Trebuia să aibă decenţa să se abţină de la a face făţiş campanie electorală. Întreaga abordare mi s-a părut nepotrivită”.
Şeful statului rememorează, în al doilea volum al său, şi prima vizită la Cotroceni, în 2004, când Traian Băsescu i-a propus funcţia de ministru al Educaţiei.
”Susţinerea pe care am primit-o şi toate eforturile realizate în toamna lui 2014 m-au ajutat să mă întorc la Palatul Cotroceni la 10 ani după ce călcasem pentru prima dată acolo, tot într-un birou prezidenţial. La Cotroceni am fost prima dată în decembrie 2004, cand Traian Băsescu mi-a propus să fiu ministrul Educaţiei. Guvernul s-a format, la vremea respectivă, între Crăciun şi Anul Nou. Am avut atunci o discuţie de câteva ore, la finalul căreia am refuzat propunerea”, scrie Klaus Iohannis în noua sa carte.
Şeful statului mai arată că şi-a dorit să facă din Sibiu o Capitală Culturală şi că, în acea perioadă, tocmai intrase în parcursul pentru statutul de Capitală Culturală. ”Începusem să elaborăm documentaţia pentru aplicaţie şi nu am vrut să abandonez acel proiect. Am spus nu propunerii fostului preşedinte şi nu mi-a părut niciodată rău. Iar Sibiul chiar a devenit Capitală Culturală, o imensă reuşită. La 10 ani după acea întâlnire, reveneam la Cotroceni, tot la final de decembrie, de data aceasta în calitate de preşedinte al ţării”, mai povesteşte Iohannis în noua carte.
Despre ultima confruntare TV din campanie: ”Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politică”
Klaus Iohannis face referire în noua carte despre momentul ultimei confruntări televizate din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
”În seara aceea, însă, când jocul politic intrase abrupt în ultima sa fază, spre finalul emisiunii adversarul meu a scos din mânecă un as uzat, cu care încerca să închidă discuţia: vechea poveste cu mine în rol de continuator al politicii lui Traian Băsescu. Victor Ponta uitase însă nişte detalii şi mai vechi: pe el îl numise Traian Băsescu premier, în vreme ce pe mine mă refuzase. Memoria ne joacă tuturor feste uneori. Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politică”, scrie şeful statului.
Despre rolul său ca preşedinte: ”Fiecare şef de stat îşi pune amprenta personală pe funcţia pe care o ocupă, elaborând, în timp şi cu atenţie, un stil prezidenţial”
Şeful statului scrie în ”Primul Pas” despre rolul său ca preşedinte, afirmând că şi-a asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze şi că îşi doreşte să fie ”un preşedinte care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece in jocul politic”.
”Adevărul este că fiecare analist politic interpretează rolul preşedintelui într-o cheie proprie. Nu cred că există doi analişti care să vadă lucrurile identic. Evident că şi eu interpretez acest rol în manieră proprie. Mulţi nici nu îşi dau seama că, atunci când proiectează aşteptări despre prestaţia unui preşedinte, sunt, de fapt, influenţaţi de un model din trecut. Pentru că timp de 10 ani s-a exersat în forţă un anumit tip de înţelegere a funcţiei prezidenţiale, cu siguranţă că mulţi consideră firesc un asemenea model, probabil pentru că nu au cunoscut un altul. Se poate ca unii, chiar inconştient, să îşi dorească acelaşi model”, scrie Klaus Iohannis.
El mai arată că există foarte multe alte moduri de a fi preşedinte, permise de cadrul constituţional din România. ”Eu am asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze. Cu toate acestea, nu m-am grăbit să monopolizez o anumită cale. Într-o poziţie nouă şi de o asemenea amploare este mai înţelept să cauţi cu răbdare cele mai bune poziţionări. Nu există o şcoală pentru preşedinţi şi nu poţi să înveţi să fii preşedinte înainte chiar de a fi propriu-zis preşedinte. Aceasta este o altă poveste care s-a vehiculat în campanie”, mai spune actualul şef al statului.
Iohannis mai scrie că ”unii candidaţi s-au considerat atât de bine pregătiţi, încât şi-au imaginat că, în calitate de viitori preşedinţi, vor şti totul despre modul în care vor umple acest rol”.
”Aşa ceva este exclus. Un mandat de preşedinte se defineşte în ani, nu în câteva zile. Niciun preşedinte de stat nu a definit în doar câteva zile un anumit fel de a ocupa rolul său de a crea o viziune. Fiecare şef de stat îşi pune amprenta personală pe funcţia pe care o ocupă, elaborând, în timp şi cu atenţie, un stil prezidenţial. Cadrul în care preşedintele îşi elaborează maniera personală de exercitare a funcţiei este acela constituţional, dar şeful statului are suficient spaţiu care îi permite să se implice în viaţa politică”, se mai arată în carte.
Klaus Iohannis scrie că şi-a dorit şi îşi doreşte să fie un preşedinte ”care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece în jocul politic”.
”Această abilitate vizează echilibrul şi echidistanţa. Pe lângă afirmarea acestor valori în modul în care îmi exercit mandatul, mi-am mai dorit să ocup acest rol cu mai multă responsabilitate, cu seriozitate şi cu prestanţă. Consider că România, în faza actuală, are nevoie de un model de practică politică mai conştient de responsabilitatea cu care alegătorii şi-au investit aleşii, unul care insuflă respect şi încredere”, mai apreciază în carte preşedintele României.
Despre rolul Primei Doamne: Soţia mea nu va renunţa la învăţământ, o pasionează ceea ce face
Şeful statului povesteşte în noua carte şi despre soţia sa, despre decizia acesteia de a continua să predea în învăţământ, dar şi despre modul în care se implică în rolul de Primă Doamnă.
”Cred că este prima dată, după mulţi ani, când publicul pare să aibă aşteptări de la Prima Doamnă; acest lucru este, probabil, o consecinţă a deschiderii cu care am fost ales, dar i se datorează şi felului de a fi al soţiei mele. Nici evoluţia societăţii româneşti nu trebuie exclusă când discutăm despre acest subiect”, scrie Iohannis.
El afirmă că”simpatia cu care este primită Carmen peste tot pe unde mergem îi încurajează şi îi bucură nespus pe amândoi.
”Nu cred că Prima Doamnă trebuie să fie o anexă a preşedintelui, nici nu cred că îl poate înlocui pe acesta. Soţia mea poate să mă susţină însă în toate demersurile mele, să contribuie la o mai bună receptare a ideilor pe care le îmbrăţişăm, să creeze o legătură mai strânsă cu anumite segmente ale societăţii şi, de ce nu, să se implice, de exemplu, în diverse campanii educaţionale sau în sprijinirea tinerelor talente”, consideră preşedintele.
El spune că soţia sa are multe calităţi de persoană publică şi a luat parte împreună cu el la evenimente protocolare, dar continuă să predea limba şi literatura engleză la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr“ din Sibiu.
”A venit, însă, adeseori la Bucureşti. Când au avut loc evenimente la care a putut să participe, a venit şi a stat în Capitală, dar nu s-a mutat permanent. Predă în continuare, munca ei îi aduce multă bucurie. Este adevărat că după vacanţa intersemestrială şi-a redus norma la jumătate, ca să poată jongla mai uşor cu noile cerinţe, însă nu va renunţa la predat. Nu s-a pus niciodată această problemă şi niciunul dintre noi nu a fost de părere că trebuie să se despartă cu totul de şcoală. Nu vedem utilitatea unei astfel de decizii. Pe ea o pasionează ceea ce face şi vrea să rămână conectată cu munca de la catedră. Singurele aspecte mai solicitante sunt drumurile, de la Sibiu la Bucureşti şi înapoi. Nu ni se pare însă că posibilitatea de a preda la un liceu din Bucureşti este o variantă care poate fi luată în calcul”, mai scrie Iohannis.
Despre Monica Macovei: A încercat să imite stilul în forţă al lui Traian Băsescu
Klaus Iohannis se referă în carte şi la Monica Macovei, despre care spune că ”abordând acest discurs virulent justiţiar, antihoţi, antisistem, anticorupţie, în campania electorală, a încercat, mai mult sau mai puţin conştient, să imite stilul în forţă al lui Traian Băsescu”.
”În programul meu, mi-am asumat şi această poziţie, care afirmă explicit lupta împotriva corupţiei şi apărarea statului de drept, însă discursul justiţiar al doamnei Macovei va aduna întotdeauna un număr de voturi, indiferent dacă mainstream-ul este sau nu anticorupţie. Şi asta pentru simplul fapt că discursurile apăsat justiţiare atrag întotdeauna. Impresia mea a fost că votanţii care au susţinut-o cu fervoare, de la bun început, se săturaseră de stilul Ponta, erau exasperaţi de stilul Băsescu şi mulţi au vrut să se meargă mai departe cu pedepsirea vinovaţilor, cu întărirea statului de drept”, scrie şeful statului.
”La început, Monica Macovei m-a atacat. Ea a crezut sincer că are şanse să ajungă în al doilea tur şi cred că realmente nu a interesat-o candidatura mea. Probabil că cineva i-a spus că ar fi bine să mă atace, dar nu acest aspect ar fi fost chestionabil. În cazul candidaturii dumneaei, cred că problema a constat în tacticile pe care le-a pus la lucru pentru a se profila ca independentă. Dacă şi-ar fi dat demisia din partid şi ar fi candidat independent sau susţinută altcumva, ar fi fost un lucru onorabil, căruia nu i s-ar fi putut reproşa foarte multe în cele din urmă. Însă pentru că a candidat câtă vreme era încă membru PDL, cu toate că PDL a avut altă propunere pentru prezidenţiale, întreaga candidatură mi s‑a părut foarte discutabilă”, arată Iohannis în carte.
El continuă: ”Nu am aprecieri pozitive pentru o astfel de tactică. Doamna Macovei fusese aleasă în mai, cu câteva luni înainte, ca europarlamentar pe listele PDL, aşa încât această situaţie mă conduce la concluzia că politicienii, mai ales aceia care vor să iasă în evidenţă, au o problemă în a înţelege ce înseamnă să faci parte dintr-un partid. Numai la noi alegătorii premiază acest tip de atitudine. În altă parte, electoratul sancţionează o asemenea conduită întrucât, prin astfel de gesturi, dovedeşti că eşti incapabil să joci in echipă. Desigur, juridic se poate reglementa şi această relaţie de fidelitate dintre un partid şi membrii lui, însă deocamdată nu a existat voinţa politică pentru o astfel de procedură. Monica Macovei a insistat pe statura ei independentă politic, cu toate că întreaga sa carieră politică evoluase în cadrul unui mare partid politic, PDL, formaţiune de care s/a despărţit subit, cu foarte puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale. Or, eu calific acest gest ca fiind tot o formă de traseism, e drept, ceva mai atenuată”.
Cartea preşedintelui României ”Primul pas" are aproape 300 de pagini şi apare săptămâna viitoare la Editura Curtea Veche.
Volumul "Primul pas" reprezintă o continuare a cărţii "Pas cu pas", publicată în 2014, şi va fi lansată în 23 mai, la ediţia de anul acesta a Târgului Internaţional Bookfest, care va avea loc la Romexpo.
Prima carte a lui Klaus Iohannis - "Pas cu pas" - a fost lansată în 19 noiembrie 2014, la trei zile după câstigarea alegerilor prezidenţiale. Volumul a fost vândut în peste 130.000 de exemplare, marcând mai multe recorduri editoriale.
Astfel, după ce a fost cea mai căutată carte din istoria Târgului Gaudeamus (19 - 23 noiembrie 2014), cu aproape 8.000 de exemplare vândute în trei zile, "Pas cu pas", de Klaus Iohannis, a devenit unul dintre volumele cu cea mai rapidă ascensiune în topul vânzărilor din România, atingând cifre rar întâlnite pentru piaţa de profil românească, atât pentru ediţia tipărită, cât şi pentru cea în format electronic, spuneau reprezentanţii editurii Curtea Veche Publishing.
De asemenea, Curtea Veche Publishing a primit solicitări pentru traducerea volumului în limbile bulgară, germană, maghiară şi olandeză.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe