Iohannis: La Sibiu se va construi un nou teatru, indiferent de situaţia clădirii actuale

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat, joi, că va fi construit un nou teatru în oraş, indiferent dacă actuala clădire a instituţiei "se va restitui în natură sau nu" omului de afaceri Ilie Carabulea, cu care Primăria este în proces de peste cinci ani, litigiul ajungând la instanţa supremă.

Urmărește
65 afișări

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că, indiferent dacă actuala clădire a Teatrului Naţional "Radu Stanca" (TNRS) din Sibiu "se va restitui în natură sau nu" omului de afaceri Ilie Carabulea - cu care Primăria este în proces de mai bine de cinci ani - în oraş urmează să se contruiască un nou teatru şi un centru de conferinţe, clădirea actuală a teatrului fiind prea mică "pentru ce se joacă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Indiferent dacă se va restitui în natură sau nu (Teatrul Naţional Radu Stanca - n.r.), vom construi un centru de conferinţe şi un nou teatru, în zonă. Dacă actuala clădire va intra în acest concept sau nu, este un detaliu, important, dar la nivel de detaliu şi va afecta exact acel colţ de 708 metri pătraţi, ocupat acum de sala de spectacole principală. Oricum, acest teatru existent acum este insuficient pentru ce se joacă. Teatrul este unul de mare renume, foarte mulţi sibieni îşi doresc să meargă la piese şi Sibiul are nevoie de un nou edificiu pentru teatru", a declarat Iohannis.

Acesta a afirmat că zona centrală în care se află actuala clădire a teatrului este prevăzută în Planul Urbanistic General al Sibiului, recent aprobat pentru următorii zece ani, ca zonă de contrucţie a noului teatru şi a centrului de conferinţe.

"Aceste două lucruri trebuie să funcţioneze împreună şi vor fi realizate pe locaţia actualei parcări de lângă teatru şi anexelor teatrului, precum şi pe parcarea de la Cazarma 90. Nu există un concept arhitectural, acum, dar zona e definită şi nevoia e evidentă. Ce urmează sunt discuţii de «cum» şi «ce». «De ce» şi «unde» nu mai trebuie discutate. Finanţarea este deschisă - există diferite căi de abordare. Poate fi finanţat din fonduri publice, poate fi în parteneriat public-privat sau numai privat. Care din ele, vom vedea, acum este mult prea devreme să facem o supoziţie. Nu există un termen, iar discuţiile preliminare durează cel puţin doi ani, după care durează încă doi ani până se clarifică sursa de finanţare, după care construcţia se poate face repede. Dar să nu îşi imagineze cineva că vom avea un teatru nou mai repede de cinci - şase ani", a mai declarat Iohannis.

Foştii proprietari ai clădirii în care funcţionează, în prezent, Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu au revendicat imobilul aflat în administrarea Primăriei Sibiu, iar municipalitatea a decis că imobilul nu poate fi retrocedat în natură.

Patronul holdingului Atlassib, omul de afaceri Ilie Carabulea, a cumpărat de la foştii proprietari drepturile litigioase asupra unei părţi din clădire şi a acţionat în instanţă Primăria Sibiu, în anul 2006, încercând să obţină retrocedarea în natură.

Judecătorii Tribunalului Sibiu au dat, în 2009, o sentinţă de retrocedare în natură, care, în 2010, a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Această instanţă s-a pronunţat, recent, şi a dat câştig de cauză Primăriei Sibiu, subliniind că nu se poate face retrocedarea în natură.

Avocaţii omului de afaceri Ilie Carabulea au atacat această sentinţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar prima înfăţişare a fost stabilită pentru luna martie 2012.

Directorul TNRS, Constantin Chiriac, declara, în 2010, într-o conferinţă de presă, că spaţiul revendicat este de 708 metri pătraţi din totalul de peste 2.000 de metri pătraţi cât are, în prezent, clădirea teatrului.

Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu este o instituţie de cultură aflată în subordinea Primăriei Sibiu.

Instituţia organizează, anual, Festivalul Internaţional de Teatru, cel mai important festival al artelor din România şi al treilea din Europa, la care participă delegaţii din peste 60 de ţări, prezentând publicului, timp de zece zile, peste 350 de evenimente culturale.

Numele lui Ilie Carabulea apare în dosarul prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Sibiu, Florin Nicuşor Apostu, condamnat, în 15 aprilie, la trei ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Constanţa pentru mai multe infracţiuni de corupţie, aceeaşi instanţă condamnându-l şi pe Carabulea la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţele nefiind însă definitive, putând fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ilie Carabulea - asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea - director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici