Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa

Artistul Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa - "Realpolitik" -, din 25 februarie, la Galeria "Anne de Villepoix" din Paris, anunţă Institutul Cultural Român din capitala Franţei.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa

Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa

Expoziţia este organizată de Galeria "Anne de Villepoix" din Paris, în colaborare cu galeria H'Art din Bucureşti şi Institutul Cultural Român din Paris. Vernisajul va avea loc pe 25 februarie, de la ora 18.00, în prezenţa lui Ion Bârlădeanu şi a galeristului Dan Popescu de la H'Art, iar expoziţia va rămâne deschisă până pe 3 aprilie.

Artistul Ion Bârlădeanu a fost descoperit de puţină vreme de către galeria H'Art din Bucureşti şi a devenit deja o vedetă. Ion Bârlădeanu este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului românesc, un curent artistic de origine britanico-americană care făcea ravagii prin expoziţiile anilor '50-'60.

Bârlădeanu s-a născut în 1946 şi la 20 de ani a plecat din satul natal Zăpodeni, judeţul Vaslui. A început să lucreze la stuf, în Tulcea, şi ca docher, în Constanţa. În Bucureşti, el a fost pe rând gropar, tăietor la gater, paznic şi muncitor necalificat la Casa Poporului. După 1989 a trăit pe străzi, dormind pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moşilor, unde se ocupa cu selectarea gunoiului şi făcea mici servicii locatarilor. Nu şi-a întemeiat o familie.

Ion Bârlădeanu şi-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen şi, începând cu anii '60, a creat atât desene, cât şi colaje - pe care le numeşte "filmele" lui -, care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului, precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.

Lucrările sale au fost descoperite şi expuse de galeria H'Art din 2007. Astfel, artistul a fost prezentat de galeria H'Art la Târgul Internaţional de Artă de la Basel din 2009 şi a expus, în vara aceluiaşi an, la Galeria Fred din Londra, alături de lucrări semnate de Marcel Duchamp, Andy Warhol, Gilbert şi George şi Joseph Cornell.

Ion Bârlădeanu este eroul documentarului ""Lumea văzută de Ion B..", de Alexander Nanău.

Creaţiile sale sunt un exemplu rar de artă subversivă realizată în timpul comunismului. Colajele sale tratează într-o manieră ironică şi comică o tematică politică şi culturală extrasă din realitatea românească propunând un stil hibrid, combinat cu dadaism, suprarealism şi pop art, de o calitate excelentă. Bârlădeanu a fost, de asemenea, prezent la ediţia 2009 a FIAC - Târg internaţional de artă contemporană de la Paris, unde colajele sale s-au bucurat de succes printre cumpărători.

Expoziţia "Realpolitik" prezintă o serie de colaje pe care Ion Bârlădeanu le-a creat după 1989. "Aceste colaje, realizate între 1990 şi 1996, constituie o critică dură şi în acelaşi timp comică la adresa politicienilor «poporului» şi a VIP-urilor de toate categoriile care se manifestă în spaţiul public românesc. Lui Ceauşescu îi este consacrat un loc aparte, dar şi vedetelor care animă scena politică postcomunistă", potrivit lui Dan Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici