Ion Caramitru a fost desemnat Ambasadorul Cultural Shakespeare din România

Actorul Ion Caramitru a devenit Ambasadorul Cultural Shakespeare, în cadrul lansării oficiale în România a programului de evenimente "Shakespeare Lives", care a avut loc la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" sub auspiciile Ambasadei britanice şi ale Consiliului Britanic din Bucureşti.

Urmărește
796 afișări
Imaginea articolului Ion Caramitru a fost desemnat Ambasadorul Cultural Shakespeare din România

Ion Caramitru a fost desemnat Ambasadorul Cultural Shakespeare din România

Lansarea oficială, în România, a programului de evenimente consacrate - sub motto-ul "Shakespeare Lives" ("Shakespeare trăieşte") - împlinirii a 400 de ani de la dispariţia celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare, a avut loc la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" (Sala Media), sub auspiciile Ambasadei britanice şi ale Consiliului Britanic din Bucureşti, a anunţat Departamentul de Comunicare al Teatrului Naţional.

În deschiderea serii, Excelenţa Sa ambasadorul britanic Paul Brummel a prezentat (în limba română) semnificaţia acestui program consacrat comemorării, pe plan mondial, a marelui Will. Una din iniţiativele lansate în acest context este desemnarea, în fiecare ţară unde se desfăşoară programul, a unei personalităţi drept "Ambasador Shakespeare".

"…Ion Caramitru, este o onoare şi o plăcere să îţi înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru şi a recunoaşterii oficiale că eşti, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României", au fost cuvintele directorului Consiliului Britanic Bucureşti, Nigel Townson, care au însoţit ceremonia desemnării actorului drept Ambasador Shakespeare, în cadrul programului "Shakespeare Lives", ceremonie care a constituit momentul central al serii.

În cadrul ceremoniei a fost proiectat un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la Romeo şi Julieta (1967), Hamlet (rol pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreţi ai rolului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la Eduard al III-lea, Macbeth sau Prospero (2015); un fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susţinut cu ani în urmă la Craiova, precum şi un mini-recital live, bilingv - în română şi engleză, suţinut de actor şi îndelung aplaudat de cei prezenţi.

"Peste 50 de ani de carieră shakespeariană şi, în tot acest timp, a menţinut o relaţie extrem de strînsă cu teatrul britanic şi cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător...", a încheiat Nigel Townson discursul său de însoţire a acordării titlului de "Ambasador Shakespeare" lui Ion Caramitru.

"Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, aşadar, să port de grijă... intereselor Marelui Will şi să-l slujesc în continuare", a declarat, cu emoţie, Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene.

Evenimentul din seara de 4 februarie 2016, moderat de Marius Constantinescu, la care au participat numeroşi invitaţi, s-a desfăşurat într-o ambianţă scenografică menită să îl evoce pe marele dramaturg englez: afişe ale spectacolelor shakespeariene din repertoriul TNB, o selecţie de costume de epocă, precum şi un superb bust în bronz semnat de Dimitrie Paciurea, din colecţia Muzeului TNB.

Ambianţa sonoră a serii a fost asigurată live de Cvartetul Adrian Naidin (Adrian Naidin, Sorin Zlat, Giani Amarandei, Gabriel Bălaşa).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici