- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.01.2016, 17:21)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Caramitru, în "război" cu Vlad Alexandrescu: Sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii
Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a declarat, luni, că este pe picior de război cu ministrul Vlad Alexandrescu, din cauza că Ministerul Culturii vrea ca la conducerea instituţiilor de cultură să fie numite şi persoane din alte domenii de activitate decât cele culturale.
Urmărește
7107 afișări
Ion Caramitru, în "război" cu Vlad Alexandrescu: Sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)
Ministerul Culturii a organizat, luni, o dezbatere despre un proiect pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Acest proiect prevede, printre altele, că managementul instituţiilor de cultură va putea fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.
"Vreau să încurajez performanţa, vreau să fac o reformă mică. Ministrul Culturii este al dumneavoastră şi nu va întreprinde nimic fără dumneavoastră", a declarat Vlad Alexandrescu, în deschiderea dezbaterii publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), a solicitat retragerea proiectului de modificare a Ordonanţei 189, precizând că vorbeşte în numele a 18 instituţii, care l-au mandatat în acest sens.
"Mesajul nostru este de a retrage această ordonanţă", şi-a început Caramitru pledoaria. "Am fost şocat de modul în care aţi abordat chestiunea Teatrului Naţional şi, prin el, a teatrului românesc, în general. Nu pot să cred că discutăm acum o ordonanţă deja calificată. Această întâlnire ar fi trebuit să aibă loc înainte de a o structura", a mai spus acesta.
"Schimbarea aceasta pune în pericol până şi drepturile omului. Ordonanţa prevede această evoluţie, de la nota 7 până la 10, pentru a scoate în evidenţă performanţa. Nota 7 este de trecere, la o evaluarea anuală, iar nota 9 şi peste 9, la o evaluare finală, permite prin lege continuarea mandatului, nu cu un concurs deschis, ci cu un drept câştigat", a explicat Ion Caramitru, adăugând că aprobarea acestui articol este un atac la dreptul câştigat.
"În două luni de activitate la minister, dumneavoastră nu faceţi altceva decât ceea ce vreţi să faceţi şi cu noi - să ne aduceţi oameni din altă profesiune, să ocupe posturi atât de calificate. Nu poate veni la Muzeul Satului, să zicem, un inginer constructor. Nu există reformă mică şi nici reformă mare. Este o gafă pe care o faceţi ca om de cultură. Reforma, despre care am spus că e nevoie, e a sistemului. Noi existăm într-un sistem bugetar de tip comunist", a mai spus Ion Caramitru. "Pe această ordonanţă sunt pe picior de război cu dumneavoastră", a adăugat Caramitru.
Acesta a precizat că îşi doreşte să existe şi un sistem concurenţial, în ceea ce priveşte artiştii, nu doar bazat pe vechime, fără contracte semnate pe perioadă nedeterminată, dar şi că ar trebui gândite calităţile juriului care face evaluările managerilor. "În artă nu se măsoară la fel ca în fabricile de rulmenţi", a menţionat Ion Caramitru.
"Eu am fost evaluat de Liviu Ciulei, de Ion Cojar şi de astfel de oameni. Nu poate veni un fost student de-al meu sau cineva care a învăţat carte la UNITER să facă aprecieri. În artă lucrurile stau altfel", a adăugat Ion Caramitru.
"Aţi spus, când aţi venit la Minister, că acest Guvern a fost adus de stradă şi serviţi strada. Şi am încercat să vă spun, dar nu am apucat, că sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii. Ceea ce se întâmplă în stradă este extrem de important, chiar şi eu a venit de acolo în sistemul contemporan. Nu puteţi veni la Teatrul Naţional şi să spuneţi că veţi dispune cedarea unei săli către o altă instituţie, să faceţi ce-a făcut Ceauşescu cu Teatrul de Operetă. Înţeleg că a fost nevoie de intervenţia prim-ministrului pentru a renunţa la această obsesie", a mai declarat Ion Caramitru.
Acesta a menţionat şi faptul că TNB a implementat numeroase proiecte care implică tineri. "În Teatrul Naţional lucrează 236 de tineri din sistemul aşa-zis independent. Sistem în care, după cum mi-a spus consilierul dumneavoastră - un tânăr de 24 de ani, care abia a terminat şcoala şi care nu cred că poate să vă dea sfaturi atât de preţioase pe care să le urmaţi - există 4.000 de tineri fără loc de muncă. Eu am crezut că sunt 2.500", a spus Caramitru. "A fi independent înseamnă a refuza categoric să faci parte din instituţiile publice, dar toţi aceştia participă la concursuri dau probe pentru roluri în teatre de stat. Ei nu sunt independenţi, sunt şomeri", a mai spus acesta.
"Propunerea noastră este aceea de a retrage această ordonanţă", a spus în încheiere Ion Caramitru, în numele TNB şi al 18 teatre din ţară, între care se numără Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani", Teatrul "Luceafărul" din Iaşi, Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi Teatru "Tony Bulandra" din Ploieşti.
Citeşte şi: Priorităţile Ministerului Culturii în 2016: O sală de concerte şi consolidarea Muzeul Ţăranului Român şi a Palatului Cantacuzino
Reprezentanţi ai mai multor instituţii, precum filarmonici şi opere, muzee şi biblioteci din ţară au făcut propuneri de amendare a acestui proiect de modificare a Ordonanţei, numitorul comun fiind acela de necesitate a experienţei în domeniu, de experienţă managerială a candidaţilor şi de eliminare a concursului, în cazul managerilor care sunt evaluaţi cu note mai mari de 9.
"Am fost printre puţinii care au investit în cultură. Din bugetul anului 2015, 10% au fost bani direcţi către cultură, separat de cel alocat infrastructurii culturale. Am finalizat anul 2015 cu un excedent bugetar de 32 de milioane de euro. Spun asta pentru că vreau să vorbim în termeni de credibilitate", a spus Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, la dezbaterea publică de la Ministerul Culturii.
"Dacă veţi promova această Ordonanţă, prost va merge", a adăugat Gheorghe Falcă. "Haideţi să ne întâlnim finanţatorii, atât cei guvernamentali, cât şi ai administraţiei locale, să discutăm separat, pentru că una este managementul la Filarmonică şi alta managementul muzeelor", a precizat acesta.
"Am reuşit pe bani europeni să creem un muzeu şi Guvernul României nu ne-a lăsat să angajăm personal. Cred că ar trebui să vă spunem şi noi problemele noastre şi să nu ne grăbim. Este un moment de început. Să aşteptăm să treacă alegerile locale, ca aceşti oameni să fie disponibili pentru întâlniri, şi avem un an împreună pentru a reuşi ca, în toamnă, nu să discutăm despre o reformă mică, ci despre o aşezare în relaţie cu ceea ce înseamnă partea europeană", a fost propunerea lui Gheorghe Falcă.
Acesta a dat ca exemplu situaţia în care se găseşte acum administraţia publică din Arad privind cinematografele. "Pentru că am preluat cinematografele şi nu avem expertiză în domeniul gestionării lor, lucrăm cu mai mulţi experţi din afară. Dacă tot ni le-aţi dat, unii nu le-au vrut, este ministerul partener cu noi? Am 16 ani de administraţie. Aceasta este prima întâlnire cu ministerul. În 16 ani, nu ne-a căutat nimeni. Trebuie să vedeţi că există şi alte instituţii în afară de minister", a mai spus Falcă.
Concluzia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost aceea că este nevoie de mai multe întâlniri şi discuţii pe această temă. "Ordonanţa 189, de la început, nu a fost suficient de încăpătoare. Trebuie pornită o reformă mare, iar asta cu ajutorul consultărilor. Astăzi a fost punctul de pornire, de reflecţie", a spus acesta.
Citeşte şi: Ministerul Culturii vrea ca la şefia instituţiilor culturale să fie numite şi persoane din alte domenii de activitate
Ministerul Culturii vrea ca managementul instituţiilor de cultură să poată fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale, potrivit proiectului pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008.
Astfel, în proiectul de Ordonanţă privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Culturii propune modificarea articolului 3, litera c, care în prezent prevede că "managementul instituţiilor poate fi asigurat de persoana fizică care îndeplineşte următoarele condiţii: c) întruneşte condiţiile de studii, de pregătire culturală şi managerială, precum şi alte condiţii cerute de autoritate".
În forma nouă, supusă dezbaterii publice, Ministerul Culturii doreşte ca managementul instituţiilor să poată fi asigurat de persoana fizică care "întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă, de masterat sau de doctorat absolvite cu diplomă de licenţă, de master, de doctorat sau echivalentă".
Pe de altă parte, Ministerul Culturii mai doreşte să modifice articolul 19, în sensul că vor fi admişi pentru susţinerea etapei interviului doar acei candidaţi la funcţia de manager al unei instituţii de cultură care au obţinut în prima etapă a concursului (analiza proiectului de management, n.r.) nota minimă 8. În prezent, actul în vigoare prevede că "sunt declaraţi admişi pentru susţinerea interviului candidaţii ale căror proiecte de management au obţinut, în prima etapă a concursului, note mai mari de 7 (şapte)".
De asemenea, Ministerul Culturii vrea ca să fie declaraţi câştigători ai concursului de proiecte de management pentru şefia instituţiilor culturale candidaţii care au obţinut cea mai mare medie la cele două probe de concurs (analiza proiectului de management şi interviul n.r.), cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 8 (faţă de minimum 7, în vigoare, în prezent, n.r.).
În cazul în care niciun candidat nu a obţinut o medie de minimum 8, procedura de concurs se va relua în termen de maximum 30 de zile, mai prevede proiectul de ordonanţă aflat în dezbatere publică.
Contractul de management al şefilor de instituţii culturale va înceta, de asemenea, dacă rezultatul evaluării anuale este sub nota 8 (faţă de sub nota 7, în prezent, n.r.), se mai spune în acelaşi proiect.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Priorităţile Ministerului Culturii în 2016: O sală de concerte şi consolidarea Muzeul Ţăranului Român şi a Palatului Cantacuzino
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe