Ion Grigorescu expune în premieră la Tate Modern din Londra

Artistul român Ion Grigorescu va expune în premieră la prestigiosul muzeu Tate Modern din Londra, participând, în februarie, la o expoziţie de grup, alături de artişti din Turcia, Siria şi Palestina, informează un comunicat.

Urmărește
7 afișări

Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra colaborează cu Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu la expoziţia de grup "Out of Place", alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina).

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 10 februarie, în prezenţa artistului, la Level 2 Gallery, din cadrul muzeului Tate Modern. Expoziţia, deschisă până pe 15 aprilie, va fi însoţită în lunile următoare de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului "In the Body of the Victim" la Bienala de la Berlin 2010.

Expoziţia analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii – locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.

Ion Grigorescu expune trei filme realizate pe peliculă de 8 mm - "Bucureşti iubit" (1977), "Balta Albă" (1979) şi "Puştiul" (1982), lucrarea video "Axele încrucişate ale oraşului" (1994) şi seria de 18 fotografii "Oraşul în socialism" (1974 – 1987), în care abordează teme precum peisajul urban comunist, omniprezenţa politicului şi consecinţele distructive ale regimului asupra societăţii româneşti.

Artistul român participă pentru prima dată la o expoziţie într-o galerie publică din Marea Britanie, după prezenţa la Frieze Art Fair de la Londra în 2010, cu Galeria "Andreiana Mihail" din Bucureşti şi cu sprijinul ICR Londra.

Ion Grigorescu (n.1945) este o personalitate de prim rang a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, unul dintre pionierii experimentalismului din anii '60 - '70. Creaţia sa cuprinde lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, fotografie, obiect, instalaţie, ambient, text, performance şi artă video. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent, lucrările sale sunt considerate repere esenţiale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziţii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu precum Bienala de la Berlin 2010, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) şi Bienala de la Veneţia 1997.

Ion Grigorescu va reprezenta în acest an România la Bienala de Artă de la Veneţia, cu proiectul "Performing History", iniţiat de curatorii Maria Rus Bojan şi Ami Barak, ce vizează o prezentare inedită a operei legendarului artist român în relaţie cu o serie de noi proiecte ale cuplului de artiste Anetta Mona Chişă & Lucia Tkacova. Proiectul artistic va fi expus în Pavilionul României din Giardini della Biennale, pe perioada de desfăşurare a evenimentului, între 4 iunie şi 27 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici